Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Μόλις 12 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό, στον δρόμο προς τις Πλάτρες, θα βρεθείς να περνάς πάνω από το φράγμα του Κούρη. Στη βόρεια πλευρά του φράγματος, το εγκαταλελειμμένο χωριό της Άλασσας, το οποίο χρειάστηκε να μετακινηθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1980, αποτελεί ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία για τους επισκέπτες της περιοχής.

Στην τοποθεσία αυτή διακρίνονται πια μόνο τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και τίποτα άλλο στην περιοχή δε θυμίζει ότι μέχρι το 1980 υπήρχε εκεί ένα χωριό που άκμαζε δίπλα στις όχθες του ποταμού Κούρη. Από χρονιά σε χρονιά και από εποχή σε εποχή, η στάθμη του νερού στο φράγμα αλλάζει και μαζί της κα η εικόνα της εκκλησίας.

Όταν ο υδατοφράκτης υπερχειλίσει, το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Νικόλαου Άλασσας είναι το μόνο που διακρίνεται, σαν να επιπλέει πάνω στο νερό, δημιουργώντας μια πολύ ξεχωριστή και συνάμα μυστηριακή εικόνα. Όταν τα νερά τραβηχτούν αρκετά, όμως, μπορείς ακόμα και να κάνεις μια βόλτα μέσα στα χαλάσματα της «αμφίβιας» εκκλησίας. Η εγκαταλελειμμένη και σχεδόν ερειπωμένη εκκλησία ξεχωρίζει χάριν στην περίτεχνη διακόσμηση του καμπαναριού με ζωηρά χρώματα.

Φεβρουάριος 2019

Φεβρουάριος 2019

Απρίλιος 2019, Φωτογραφία: Λούης Κυριάκου

Απρίλιος 2019, Φωτογραφία: Λούης Κυριάκου

Φωτογραφίες: boy.voyage και Jokubas Keraitis

Ιούλιος 2020

Σεπτέμβριος 2020

Νοέμβριος, 2020

Νοέμβριος, 2020

Νοέμβριος, 2020

Νοέμβριος, 2020Νοέμβριος, 2020Παλαιότερη υπερχείλιση

 

 

 

 

 

Βασιλης Ζηνωνος
https://www.cyprusalive.com/el/to

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.