Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΓΡΑΦΕΙ Η   ΤΑΤΙΑΝΑ ΓΚΡΙΜΠΑΝΟΒΑ-   ΔΙΟΝΑ

Η Μαρίνα Τσβεταεβα- μέγιστη ρωσιδα ποιήτρια του 20-υ αιώνα.Γεννιθηκε στη Μόσχα το 1892.

Μεγαλωμένη σε περιβάλλον διανοούμενων ανθρώπων, με κλασσική παιδεία.

Αρχισε να γράφει από μικρό κοριτσάκι. Η ζωή της συνδέθηκε με τα ποιο τραγικά γεγονότα της Ρωσίας Επανάσταση, πρώτος παγκόσμιος , δεύτερος παγκόσμιος.

Εξορία και εκτέλεση του άνδρα της, δύο μικρά παιδιά που πρέπει να τραφεί. Απομόνωση των συναδέλφων, απεγνωσμένη προσπάθεια να βρει δουλειά, εξορία στη μακρινή κωμοπολη της Σηβιριας.

Η ποίηση της Τσβεταεβα είναι επαναστατική αν και δεν έγραφε για την επανάσταση.

Ο τρόπος που γράφει, οι ρυθμοί, η μέγιστη οικονομία στο λεκτικό, η ακρίβεια των εκφράσεων και του στοχασμού κάνουν την ποίηση τής καινούρια εντελώς σύγχρονη και σήμερα.

Οι στίχοι της Τσβεταεβα αλλού ηχούν σαν καμπάνες, αλλού καλπάζουν, αλλού πυρπολούν, αλλού σε κάνουν   να ανατριχιάζεις  απ’ τα οράματα και τις κατάρες της.

Το 1965 βγήκε στη Ρωσία μία επιλογή  από το απέραντο έργο της με τη φροντίδα και την επιμέλεια της κόρης της Αριάδνης Έφρον (εκδόσεις «Σοβετσκι Πισατελ»).

Απ’ αυτήν την έκδοση έγινε η μετάφραση στην ελληνική γλώσσα μερικών ποιημάτων, πού ο εκλεκτικός αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την μεγάλη ποιήτρια της Ρωσίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

ΓΡΑΦΕΙ Η   ΤΑΤΙΑΝΑ ΓΚΡΙΜΠΑΝΟΒΑ-   ΔΙΟΝΑ – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.