Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Μεγάλος ο φόβος και για νέα λουκέτα από αλυσίδες στην εστίαση

Οι πρώτες «βόμβες» στην εστίαση έχουν αρχίσει να «σκάνε» καθώς στο ρολό των λουκέτων μπαίνουν μεγάλες αλυσίδες που προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η πρώτη επίσημη περίπτωση είναι η αλυσίδα «Βενέτης» που ανακοίνωσε επίσημα το λουκέτο σε πέντε καταστήματα «λόγω COVID-19 και της συμπεριφοράς μερίδας ιδιοκτητών ακινήτων».

Όπως αναφέρει η εταιρεία Βενέτη:

«Στο κλείσιμο πέντε καταστημάτων εντός του Ν. Αττικής προχωρά η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ.

Οι λόγοι που υποχρεώνουν την εταιρεία σε αυτή τη δυσάρεστη, αλλά αναγκαία επιλογή είναι:

  • Η εξάπλωση του ιού COVID-19, ο οποίος έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά και στη βιωσιμότητα των επιμέρους καταστημάτων.
  • Η αδικαιολόγητη άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων να αντιληφθούν την σκληρή πραγματικότητα που επέβαλε σε όλους η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών και να έλθουν σε καλόπιστη συνεννόηση με την εταιρεία για εύλογη μείωση των μισθωμάτων, για όσο διαρκεί η οξύτατη υγειονομική και οικονομική κρίση, αλλά αντίθετα εμμένουν στην είσπραξη των προ COVID-19 μισθωμάτων.

Η εταιρεία στο μέλλον θα αποχωρεί από τα καταστήματα εκείνα, των οποίων οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα, τηρώντας αδικαιολόγητα άτεγκτη στάση.

Να σημειωθεί ότι πριν από την πανδημία, η εταιρεία διατηρούσε 110 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Οι φόβοι για ηχηρά λουκέτα στην εστίαση

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί μεγάλους φόβους πως το επόμενο διάστημα και άλλες αλυσίδες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε λουκέτα όπως της εταιρείας «Βενέτη», λόγω των ενοικίων.  Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος, μιλώντας στο insider.gr  τόνισε πως η εξέλιξη αυτή είναι «προς την κατεύθυνση που μας φοβίζει και μας ανησυχεί σχετικά με το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα». Είναι σαφές πως η διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν φαίνεται να αποδίδει, αναφέρει ο ίδιος.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εστίαση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Λιάρο είναι το γεγονός πως από την 1η Οκτωβρίου δεν ισχύει η μείωση του 40% στα ενοίκια αλλά γίνεται προαιρετικά, διαπραγμάτευση μεταξύ του επιχειρηματία και του ιδιοκτήτη που ενοικιάζει το ακίνητο.

«Το καθεστώς αυτό δεν λειτουργεί αφενός επειδή είναι προαιρετικό και αφετέρου επειδή όταν η ιδιοκτησία ανήκει σε νομικά πρόσωπα δεν υπάρχει κάποιο κίνητρο, όπως για παράδειγμα η φοροελάφρυνση που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να δεχθούν τη μείωση του ενοικίου» τονίζει ο κ. Λιάρος.

Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα καταστήματα των αλυσίδων εστίασης βρίσκονται είτε σε κεντρικά σημεία, είτε μέσα σε εμπορικά κέντρα και τα ενοίκια που καλούνται να καταβάλλουν είναι υψηλά.

Ο κ. Λιάρος επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις της Οργανωμένης Εστίασης έχουν ήδη ζητήσει παρέμβαση του Πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο ζήτημα ώστε, όπως λένε, να υπάρξει υποχρεωτική μείωση του ενοικίου κατά 40% έως τον Μάρτιο του 2021 ώστε η εστίαση να «αντέξει» στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας.

«Τους μήνες που ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις μας κληθήκαμε να πληρώσουμε το 60% των ενοικίων μας και καταφέραμε με μεγάλη δυσκολία να ανταπεξέλθουμε. Πλέον 8 μήνες μετά και με συσσωρευμένα τόσα προβλήματα στον κλάδο, εάν αναγκαστούμε ξανά να πάμε σε lockdown, δεν ξέρω εάν θα αντέξουμε» τονίζει ο ίδιος.

Με πληροφορίες από insider.gr

https://www.typosthes.gr/oikonomia/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.