Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Αρχαίο κάστρο Ελευθερών
Γράφει ο Μάνος Κιλημάντζος
Συνεχίζω και σε ελάχιστη απόσταση , να άλλη μια κόρη του Χρόνου! Το κάστρο των Ελευθερών! Δεν πας εύκολα εκεί. Ένας δασικός δρόμος σε οδηγεί (αν δεν χαθείς, γιατί η ταμπέλα της αρχαιολογικής είναι μόνο ακριβώς κάτω από το κάστρο και πουθενά αλλού..).
Αυτή η κόρη του Χρόνου είναι απλά πανέμορφη ! Είναι το κάστρο των Ελευθερών , η Γυφτόκαστρο πάλι. Εχουν μανία οι … νέοι ντόπιοι με τους γύφτους. Κάποιο λόγο θα έχουν …
Η παράδοση θέλει ως ιδρυτή του τον Διόνυσο τον Ελευθερέα. Αναφέρονται σαν Βοιωτική πόλη που όμως από τον 60 π.χ. απετέλεσε τμήμα του Αθηναϊκού κράτους (ένα ακόμη κάστρο-φύλακας στα βόρεια σύνορα των Αθηνών ). Την ίδια περίοδο αναφέρεται και η μεταφορά από τις Ελευθερές στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Πεισιστράτου, του ξοάνου του Διονύσου Ελευθερέως που οδήγησε στην ίδρυση του ομώνυμου ιερού στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης.
Εποπτεύει τον κάμπο! Το κάστρο που βλέπω είναι νεώτερο. Κατά την ενημερωτική πινακίδα είναι κατασκευή του 4ου π.χ. αιώνα.
Αφήνω την μοτοσυκλέτα στους πρόποδες του κάστρου και ανεβαίνω τον ανηφορικό δρόμο. Σε συναρπάζει !!! Μπαίνεις από μια μικρή πύλη (έχει κι άλλη πιο μετά), ανεβαίνεις στον προμαχώνα, μπαίνεις στον διάδρομο των τειχών (φαντάζεσαι οπλίτες να τρέχουν να πάρουν τις θέσεις τους σε κάποια από τις πολλές επερχόμενες απειλές). Προσωπικά αγνοώ τους κανόνες ασφαλείας (αυτό είναι όμως δική μου παραξενιά και δεν το συνιστώ!) και χώνομαι ΠΑΝΤΟΥ! Η παρουσία μου ενοχλεί και μία αλεπού που φεύγει πανικόβλητη. Υποψιάζομαι πως έχει φωλιά σε κάποια από τις οπές των τειχών. Ίσως να έχει και αλεπουδέλια και θέλει να με παραπλανήσει μακριά τους. Την βλέπω από μακριά (βασικά τα αυτιά της βλέπω, πίσω από τα πουρνάρια) να με παρατηρεί. Σέβομαι τον χώρο, την αγωνία της και την στιγμή και δεν ανεβαίνω σε εκείνο το τμήμα του τείχους.
Η θέα από τους πύργους είναι καταλυτική !
Άρχοντας αισθάνεσαι εδώ πάνω. Άρχοντας !
Φεύγω με χαμόγελο! Γεμάτος !

Φωτογραφίες :
https://photos.app.goo.gl/ti2NTgvdSi36GvY38

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.