Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΥ

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Την 11η Νοεμβρίου 1918 η Γερμανία συνθηκολογεί και έτσι τερματίζεται  ο Α’Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η κατάρρευση του Βαλκανικού Μετώπου με την συντριβή της Βουλγαρίας και την υποταγή της Τουρκίας, επέφερε ισχυρότατο κλονισμό στην στρατιωτική κατάσταση των Κεντρικών Αυτοκρατοριών.

Για τον ταχύτερο τερματισμό του πολέμου, το Βαλκανικό μέτωπο έδωσε άρτια την συμβολή του, ο δε Ελληνικός  Στρατός αντάξιος της Ιστορίας του διεδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο.

Αμέσως μετά την συνθηκολόγηση , Ελληνική στρατιωτική αποστολή υπό τον Συνταγματάρχη  Μαζαράκη εγκαταστάθηκε  στην Σόφια. Έργο της αποστολής ήταν η απελευθέρωση των Ελλήνων και Ελληνίδων  που είχαν απαχθεί από τους Βουλγάρους και η προώθησή τους  στην Ελλάδα.

Κατά την παραμονή του στην Σόφια  ο Σχης Μαζαράκης εκμεταλλευόμενος  παλιά του φιλία με τον  Τούρκο βουλευτή Καβάλας κατάφερε να προσεγγίσει  τους Τούρκους βουλευτές που εκπροσωπούσαν την Δ.Θράκη στην Βουλγαρική Βουλή. Τους έπεισε  να στείλουν υπόμνημα  στον αρχιστράτηγο  των Συμμαχικών δυνάμεων  Φρανσέ ντ’ Εσπερέ, στο οποίο ανέφεραν την επιθυμία τους για κατάληψη της Δ. Θράκης  από τα Ελληνικά στρατεύματα, γιατί οι Έλληνες της Δ. Θράκης συμπεριφέρθηκαν με φιλελεύθερη διάθεση  απέναντί τους και θα μπορούσαν κάλλιστα να συμφωνήσουν και να συνεργαστούν μαζί τους.

Οι Τούρκοι αυτοί βουλευτές  φυγαδεύτηκαν  μετά την κοινοποίηση του σχετικού εγγράφου στην Κωνσταντινούπολη.

Οι φυγαδευθέντες βουλευτές  ειδοποίησαν  τον Μαζαράκη ότι θα επικοινωνούσαν  με σημαίνουσα προσωπικότητα  για τα θέματα που αφορούσαν στις μελλοντικές  σχέσεις  των δύο χωρών  και κάλεσαν τον ίδιο να παραβρεθεί.

Η συνάντηση  έγινε  και ο Μαζαράκης  γνώρισε έναν άνδρα  συμπαθητικό, με λαμπρή μόρφωση  εχθρικός προς τους Βούλγαρους και φιλέλληνα.

Ο Τούρκος αυτός  ήταν φανερό ότι ασκούσε επίδραση  στους βουλευτές  της Δ. Θράκης .

Έσφιξε το χέρι του Μαζαράκη και του είπε :

«Σας συγχαίρω για το ότι πετύχατε  στην Δ.Θράκη. Ας δώσουμε τώρα και στην Ανατολική Θράκη μία αυτονομία, γιατί η Τουρκία  πρόκειται να γίνει Μικρασιατικό κράτος».

Το παράξενο της Ιστορίας :   ………….   Η προσωπικότητα αυτή δεν ήταν άλλος από τον Μουσταφά Κεμάλ πασά, τον μετέπειτα Ατατούρκ…

(  «Μεγάλη Ελλάς»  αντιστρατήγου Δημητρίου Βακά )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.