Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων βρίσκονται σε άνθηση, αλλά λίγοι αγοραστές γνωρίζουν αυτά τα 7 πράγματα που πρέπει να προσέξουν όταν προχωρήσουν στην αγορά.

Η πανδημία έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην αποφυγή των δημόσιων συγκοινωνιών και την προτίμηση σε ιδιωτικά μέσα μετακίνησης. Το περπάτημα, το ποδήλατο και το δικό σας όχημα πρωταγωνιστούν αυτή την περίοδο, που ο συνωστισμός με άλλους ανθρώπους θεωρείται επικίνδυνος για τη μετάδοση του ιού Covid-19.

Και αν τα δύο πρώτα, δηλαδή το περπάτημα και το ποδήλατο σας φανούν κουραστικά, τότε ένα ιδιωτικό όχημα είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων οχημάτων, και ιδιαίτερα αυτοκινήτων, γνωρίζουν μια άνθηση τους τελευταίους μήνες. Αν ανήκετε στους πιθανούς αγοραστές ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, τότε υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν προχωρήσετε στην αγορά του. Πάμε να τα δούμε:

Ξεκινήστε με λίγο διάβασμα

Οι περισσότεροι οδηγοί, πριν αγοράσουν ένα αυτοκίνητο, ποτέ δεν κάθονται να διαβάσουν το βιβλίο με τις οδηγίες του αυτοκινήτου. Αντ’ αυτού, ανοίγουν για πρώτη φορά τις σελίδες του manual όταν το αυτοκίνητο έχει πάθει κάποια βλάβη και χρειάζεται να το φτιάξουν. Ένα αυτοκίνητο, πρόκειται για μία από τις πιο ακριβές αγορές που μπορείτε να κάνετε στη ζωή σας, επομένως δεν χρειάζεται να περιμένετε να γίνει ένα ατύχημα για να το μάθετε. Διαβάστε το manual από την πρώτη μέρα. Αν το αυτοκίνητο που πρόκειται να αγοράσετε είναι παλιό, τότε σίγουρα θα υπάρχει ένα έντυπο βιβλιαράκι στο ντουλαπάκι του, εναλλακτικά, μπορείτε να googlάρετε τη μάρκα και το μοντέλο για να το διαβάσετε online, ανεξαρτήτως παλαιότητας. Το βιβλιαράκι αυτό, σας παρέχει χρήσιμες οδηγίες για το κάθε πότε χρειάζεται service το όχημα, πότε αλλαγή λαδιών, ευθυγράμμιση κτλ.

Ελέγξτε τα λάστιχα

Τα λάστιχα ενός αυτοκινήτου, αποτελούν ένα από τα πιο ζωτικά κομμάτια για την ορθή λειτουργία του. Ελέγξτε τον αέρα είτε σε κάποιο βενζινάδικο, είτε μόνοι σας, αν έχετε τον εξοπλισμό, και γεμίστε τα με την ποσότητα αέρα που αναγράφεται στο βιβλιαράκι που προαναφέραμε. Προφανώς, θα ελέγξετε και την κατάστασή τους, αν είναι παλιά, αν έχουν διαβρωθεί κτλ., αλλά αυτό αφενός εννοείται και αφετέρου είναι μια πληροφορία που πρέπει να σας παρέχει ο πωλητής.

Αλλάξτε τα λάδια

Όλα τα αυτοκίνητα χρειάζονται λάδι για να λειτουργήσουν, και ακόμα περισσότερο, τα μεταχειρισμένα με πολλά χιλιόμετρα στην πλάτη τους. Πρέπει να ελέγχετε τακτικά το επίπεδο λαδιών, να συμπληρώνετε αν λείπει, ή να τα αλλάζετε αν παρατηρείτε μια διάβρωση στην ποιότητα του λαδιού. Την ποσότητα, την ελέγχετε μέσω της ειδικής ράβδου μέτρησης, ενώ αν χρειάζονται αλλαγή, το καταλαβαίνετε από το χρώμα (μαύρο).

Υαλοκαθαριστήρες

Αν προσπαθείτε να καθαρίζετε το παμπρίζ σας, αλλά οι υαλοκαθαριστήρες κάνουν χειρότερη την ορατότητα από πριν, τότε πρέπει να τους αλλάξετε.

Τεστάρετε τα φώτα

Πριν την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι τα φώτα λειτουργούν σωστά. Αναβοσβήστε τα φώτα πορείας και τους προβολείς, και δοκιμάστε να ρυθμίσετε το ύψος εστίασης. Αφού το αγοράσετε, πρέπει να τα ελέγχετε μια φορά το μήνα, γιατί αν δεν ανάβουν σωστά, μπορεί να πάρετε πρόστιμο ή στη χειρότερη, να προκαλέσετε ατύχημα.

Καλώδια εκκίνησης μπαταρίας

Επίσης εξαιρετικά σημαντικό και χρήσιμο εξάρτημα, είναι τα καλώδια εκκίνησης της μπαταρίας, καθώς είναι πολύ συχνό φαινόμενο να μένει ένα αυτοκίνητο από χαμηλή μπαταρία και να μην παίρνει μπρος, ειδικά αν είναι μεταχειρισμένο. Για να το βάλετε ξανά μπρος, και να αρχίσει να φορτίζεται η μπαταρία του, θα πρέπει να συνδέσετε τα καλώδια αυτά, τη μία άκρη στη μπαταρία σας, και την άλλη σε μια άλλη μπαταρία ενός αναμμένου αυτοκινήτου, και έπειτα να βάλετε μπρος.

Κρατήστε το καθαρό

Το να πλένετε τακτικά το αυτοκίνητό σας, εκτός από καλή εμφάνιση, το προστατεύει παράλληλα. Η σκόνη, η βρωμιά και τα έντομα μπορούν να διαβρώσουν τη μπογιά του, επομένως αν το πλένετε συχνά, θα διατηρήσει για περισσότερο καιρό το χρώμα του.