Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει ο Μάνος Κιλημάντζος..
Τριήρης ! Εξέλιξη της προϋπάρχουσας διήρους, σκάφους ευρέως διαδεδομένου από την βαθειά αρχαιότητα.
Κατασκευάστηκε αρχικά στην Κόρινθο (Αμεινοκλής) και από το όνομά της (τρι-ήρης) είναι φανερό πως έχει τρεις σειρές κωπηλατών (ερετών). Η επάνω σειρά κωπηλατών ήσαν οι Θρανίτες (άνω σειρά), οι ζευγίτες (μεσαία σειρά) και οι θαλαμίτες (κάτω σειρά).
Οι διαστάσεις της φανερώνουν έντονα την πολεμική φύση του πλοίου! 33 έως 43 μέτρα μήκος (μακριά ίσαλος για ταχύτητα), 3,5 -4,4 μέτρα πλάτος και γύρω στα 2,5 μέτρα ύψος. Όχι και οι άριστες διαστάσεις για άνετο αρμένισμα, θανατερό όμως για την μάχη ! Ένα πραγματικό πολεμικό πλοίο.
Η χρήση της απλώθηκε σε όλον τον Ελληνικό και μετέπειτα Ρωμαϊκό κόσμο, με κύριο πεδίο δράσης της την Μεσόγειο.
Διακρίθηκε όπως είναι φανερό από τις διαστάσεις της για την πρωτοφανή για την εποχή ταχύτητά της και την ευελιξία της.
Ωραία, θα πει κανείς, αλλά γιατί μας τα λες;
Γιατί φίλοι μου το πλοίο κρύβει ΙΣΤΟΡΙΑ επάνω του!
Το βελτίωσαν οι Αθηναίοι, όταν μετά την μάχη στον Μαραθώνα, ο τετραπέρατος και φιλόδοξος Θεμιστοκλής κατάλαβε ότι με τους Πέρσες δεν τελείωσαν , αλλά και ότι η Αθήνα είχε τύχη μόνον ως ισχυρή ναυτική δύναμις. Και πράγματι, όλοι οι θεωρητικοί του πολέμου αναγνωρίζουν το γεγονός ότι σπάνια στην Ιστορία χερσαία δύναμις υπερίσχυσε κάποιας ναυτικής.
Μετέτρεψε λοιπόν την Αθήνα σε τρομερή θαλάσσια δύναμη («Μέγα γαρ το της θαλάσσης κράτος!» Θουκυδίδης ).
Για να το πετύχει αυτό όμως χρειάστηκε να απευθυνθεί σε ΠΟΛΙΤΕΣ και όχι σε κοντόφθαλμα ανδράποδα. Δέχτηκαν οι Αθηναίοι να στερηθούν το μέρισμα που δικαιούτο κάθε Αθηναίος πολίτης από τα μεταλλεία του Λαυρίου για να κατασκευαστεί ο στόλος. Και ας μη νομίσει κανείς ότι η θυσία αυτή ήταν μικρή. Δεν ήταν όλοι οι Αθηναίοι ΠΟΛΙΤΕΣ πλούσιοι, ούτε καν εύποροι.
Ο ίδιος ο Θεμιστοκλής περίμενε το δεύτερο κύμα της εξ ανατολών εισβολής.
«Ουκ εα με καθεύδειν, το του Μιλτιάδου τρόπαιον» έλεγε.
Δεν με αφήνει να κοιμηθώ η νίκη του Μιλτιάδου (στον Μαραθώνα).
Και δεν ήταν μόνο προσωπική φιλοδοξία. Ήταν και η διορατικότητα του ανδρός! Ενός μεγάλου ανδρός!
Πρόσφεραν λοιπόν οι Αθηναίοι χρηματικά για την δημιουργία του στόλου. Δεν έμειναν όμως μόνον εκεί. Οι πλουσιότεροι ανέλαβαν την συντήρηση ενός πλοίου.
Είχα την ευκαιρία τον Απρίλιο να μάθω σε μία υπέροχη παρουσίαση στο ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδου, με τίτλο «Με την πνοή του Ανέμου», πόσο σημαντικά, αλλά και πανάκριβα ήταν τα πανιά που οδηγούσαν τα πλοία στην αρχαιότητα. Μικρό δείγμα του πόσο πλούτο χρειάστηκε να ξοδέψουν οι Αθηναίοι, γιατί τίποτε δεν γίνεται χωρίς θυσίες..
Και δεν σταμάτησαν εκεί την προσφορά τους οι Αθηναίοι ΠΟΛΙΤΕΣ (επιμένω στα κεφαλαία όταν γράφω για τους Αθηναίους πολίτες, γιατί το αξίζουν περισσότερο από κάθε άλλον στην ιστορία). Για πολλά χρόνια έβγαινε ο στόλος στα ανοικτά και έκανε εξαντλητικά γυμνάσια, έτσι ώστε η τριήρης και το πλήρωμά της να γίνουν ένα σώμα και μία ψυχή!
Και να που 10 χρόνια μετά τον Μαραθώνα, ήλθε η στιγμή όλες αυτές οι θυσίες να πιάσουν τόπο.
Στην ναυμαχία της Σαλαμίνας. Την ναυμαχία που έσωσε όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη ολάκερη!
Υπάρχει μία τριήρης ενταγμένη στην δύναμη του Πολεμικού μας Ναυτικού. Το όνομά της : «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» .
Κάθε καλοκαίρι το Ναυτικό μας δίνει στους πολίτες την δυνατότητα να κωπηλατήσουν την «Ολυμπιάδα» και να αισθανθούν έστω για λίγο… Σαλαμινομάχοι.
Πήγα κι εγώ στην «Ολυμπιάδα». Είναι αραγμένη δίπλα σε έναν άλλον θρύλο του Ναυτικού μας. Το θωρηκτό «Αβέρωφ». Πόση Ιστορία μαζεμένη σε μία μικρή θαλάσσια περιοχή!
Ανέβηκα επάνω της με το δέος που της αρμόζει.
Κάθισα στον πάγκο του ζευγίτη, στην μεσαία σειρά των κωπηλατών , στερέωσα τα πόδια μου στα πέδιλα και αγκάλιασα το κουπί μου.
«Ένα!» : Το πρώτο παράγγελμα και βυθίζω το κουπί μου στο νερό γέρνοντας το σώμα μου προς τα εμπρός.
«Δύο!» : Τραβάω με το σώμα και τα χέρια το κουπί προς τα πίσω και να το πλοίο παίρνει ζωή από την συντονισμένη κίνηση του «πληρώματος».
Η πρώτη μου εντύπωση: Εύκολο! Παρά την ασυντόνιστη κίνηση των ανεκπαίδευτων και καλομαθημένων «κωπηλατών» αρχίζει και ταξιδεύει. Κωπηλατώντας φαντάζομαι πόσο τεράστιες δυνατότητες είχε το σκαρί έχοντας γυμνασμένο και μακρόχρονα εκπαιδευμένο πλήρωμα.
«Πτέρωσον!» : Το επόμενο παράγγελμα φέρνει όλα τα κουπιά σε οριζόντια θέση κι έξω από το νερό. Κι εδώ έρχεται η επόμενη έκπληξη. Το πλοίο κρατάει την ταχύτητά του για πολλή ώρα! Είπαμε : Στενό σκαρί και μακριά ίσαλος γραμμή. Και πάλι βάζω στην θέση μας τους εκπαιδευμένους Αθηναίους κωπηλάτες και φαντάζομαι το σκαρί να πετά στην κυριολεξία στο νερό έχοντας αναπτύξει ταχύτητα κρούσης !
Το επόμενο διάστημα ήταν να ανοίξουν τα πανιά σε ένα εντυπωσιακό θέαμα, για να μας δοθεί η ευκαιρία να ανεβούμε λίγοι – λίγοι στο κατάστρωμα, εκεί που περίμενα οι οπλίτες έτοιμη για την μάχη.
Περπατάω και φτάνω μέχρι την πλώρη και θαυμάζω το έμβολο. Το υπέρτατο όπλο του πλοίου, στεφανωμένο από δύο θυμωμένα μάτια της πλώρης.
Και φεύγεις με την φαντασία σου από το πλοίο και γίνεσαι ένας Πέρσης ναύτης στον δίαυλο της Σαλαμίνας. Και βλέπεις το έμβολο και αυτά τα μάτια να έρχονται κατά πάνω σου με εξωπραγματική ταχύτητα. Πηδάς έντρομος στην θάλασσα , η δεν πηδάς ;
Συνεχίζοντας κωπηλατούμε ταξιδεύοντας το πλοίο που ανταποκρίνεται άμεσα σε οτιδήποτε τα παραγγέλματα προστάζουν.
Έρχεται και η ώρα του γυρισμού. Αναρωτιέμαι πως θα καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τον προβλήτα και να δέσουμε. Ε λοιπόν, δυο απλά παραγγέλματα του «τριήραρχου» και το σκαρί έρχεται «βούτυρο» στην θέση του.
Ανεπανάληπτη εμπειρία ! Ανεπανάληπτη!
Τόση ώστε θέλεις να το ξανακάνεις. Δεν θέλεις να κατέβεις στην στεριά. Τόσο απλά !
Κατεβαίνω. Χαιρετώ την γαλανόλευκη που κυματίζει στην πρύμη και στέκομαι από μακριά να θαυμάσω το σκαρί και την Ιστορία!
Και φέτος, για άλλη μία χρονιά, η «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» θα δεχτεί πολίτες στα σπλάχνα της.
Μην χάσετε την ευκαιρία!
Και την ώρα που κωπηλατείτε , αφήστε το μυαλό σας να τραγουδήσει για μία ακόμη φορά τον Παιάνα !
«Ω, παίδες Ελλήνων ίτε, ελευθερούτε πατρίδ’, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων` νυν υπέρ πάντων αγών».

Μάνος Κιλημάντζος

Φωτογραφίες :
https://photos.app.goo.gl/Q9BsuGR2sFmB3zL17

Σχόλια στό : “Η ΤΡΙΗΡΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ -AΡΧΕΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.