Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Στην παραφιλολογία που έρχεται από την απέναντι πλευρά σχετικά με το ενδεχόμενο αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, απάντησε η κυβέρνησης μέσω της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση και αυτό είναι αυτονόητο. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα της στην αυτοάμυνα. Δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο και να ζητηθεί σας είπα ποια είναι η απάντηση. Το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών θα γίνει σε συγκεκριμένο πλαίσιο, εκεί που το αφήσαμε τον Μάρτιο του 2016, όταν διακόπηκαν με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Το αντικείμενο θα είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί στο τι μεταφέρεται από την Τουρκία, να σκεφτόμαστε και δεύτερη φορά και να μην θεωρούμε ότι ό,τι λέει η Τουρκία ισχύει, ή συζητείται, ή επιβάλλεται», τόνισε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα», με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή.

Για τα σενάρια που λένε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με την Κύπρο σχετικά με το βέτο: «Μόνο σενάρια τον τελευταίο καιρό. Υπάρχει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Προφανώς η Ελλάδα στηρίζει την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι μια απόφαση από το 2019 αυτή που αφορά την Κύπρο και την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων έναντι προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες στην ΑΖΟ της Κύπρο. Προφανώς και τη στηρίζει. Έχουμε μέρες ακόμα μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η θέση είναι σταθερή και την έχει στηρίξει η ελληνική κυβέρνηση».

Για τις κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής: «Υπάρχει ένας κατάλογος από τον Μπορέλ ο οποίος παρουσιάστηκε στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, εκεί όπου περιγράφονται τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να υπάρχουν στο τραπέζι των συζητήσεων, σε περίπτωση που επιμένει η Τουρκία ή επαναλάβει μονομερείς ενέργειες. Οι επιλογές πρέπει να είναι έτοιμες να ενεργοποιηθούν εφόσον χρειαστεί, που ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.