Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ  –  ΣΑΛΑΜΙΝΑ 2500

 

Γράφει ο Μάνος Κιλημάντζος

Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου γίναμε μάρτυρες μιάς πολύ όμορφης , ενημερωτικής και κυρίως καλαίσθητης εκδήλωσης στο Ευριπίδειο θέατρο Σαλαμίνας.

Ηταν η ομιλία της αρχικελευστού ΠΝ Νεκταρίας Δεσποτοπούλου με τίτλο “ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ”.

Η ομιλία συνδυάστηκε και με μία όμορφη έκθεση  διαδοχικών πάνελ που περιέγραφαν με εικόνες και λιτά , αλλά περιεκτικά κείμενα ολη την ιστορία , και όχι μόνον, της πιο ιστορικής ναυμαχίας στην πορεία της Ευρώπης.

Όλη η βραδιά απέπνεε ποιότητα ! Ποιότητα που μας έχει συνηθίσει το Πολεμικό Ναυτικό μας όπου εμφανίζεται.

Γιατί την εκδήλωση οργάνωσε  η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού , με πρωτεργάτη  τον φίλο  Όθωνα Κυπριωτάκη (ταξίαρχο ε.α.) και μετά απο έρευνα και σκληρή δουλειά απο τον σημαιοφόρο  ΠΝ Μιχάλη Κατσικαρέλη (Ιστορικό και μεταπτυχιακό Πολιτικών επιστημών  και Ιστορίας)  και την αρχικελευστή ΠΝ Νεκταρία Δεσποτοπούλου ( Επιτελή Υπηρσίας Ιστορίας Ναυτικού και πτυχιούχο Ανθρωπιστικών σπουδών  και Ευρωπαϊκού πολιτισμού – και αυτοί είναι μερικοί μονον τίτλοι τους οποίους κατέχει η σημαντική αυτή γυναίκα).

Την εκδήλωση άνοιξε η κ. Ελένη Σοφρά (Γραμματέας του Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Σαλαμίνας) παρουσιάζοντας τους ομιλητές.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του κου Δ. Ελευσινιώτη ( προέδρου Λιμενικού Ταμείου Σαλαμίνας , πρώην υφυπουργού Ε.Αμυνας).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας , Θοδωρής Ζαννής έλαβε τον λόγο και εν συντομία περιέγραψε την πορεία του Ναυστάθμου του ΠΝ, απο την δημιουργία του μέχρι την σημερινή θέση του.

Ο κ. Όθων Κυπριωτάκης προλόγησε  την ομιλήτρια και  παρέθεσε κάποια στοιχεία για την δική του εμπλοκή και συνεργασία με το ΠΝ.

Η αρχικελευστής  ΠΝ Νεκταρία Δεσποτοπούλου, εξέθεσε με λιτό αλλά πολύ ενημερωτικό τρόπο την προσωπικότητα του Θεμιστοκλή αλλά και τις τακτικές (όχι και πολύ ορθόδοξες, πάρα πολλές φορές) που ακολούθησε για να φέρει τα πράγματα σε σημείο όσο το δυνατόν ευνοϊκώτερο για τα Ελληνικά όπλα.

Ακούγοντάς την αναλογιζόμουν την συνηθισμένη φράσηγ που ακούμε για τον …”θεό της Ελλάδος”. Γιατί πράγματι, στην μακραίωνη Ιστορία της η Ελλάς ευτύχησε όταν οι τύχες του πολέμου την έφερναν σε μειονεκτική θέση, να αναδεικνύει σχεδόν πάντα τον κατάλληλο άνθρωπο, την κατάλληλη στιγμή! Τον άνθρωπο που έκανε την ζυγαριά να γείρει προς την νίκη !

Και χωρίς καμία αμφιβολία  στην Σαλαμίνα , αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Θεμιστοκλής!

Μία μεστή ομιλία !

Μετά το τέλος της ομιλίας  ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Παντελής Διολέτης έδωσε στην ομιλήτρια αναμνηστικό, ως ευχαριστήριο για την συνεισφορά της.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί δημοτικοι σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι (Π.Διολέτης Ε.Μπίλλια και άλλοι), πολλά μέλη του προεδρίου του Συμβουλίου Νεολαίας, η ηθοποιός κα Βίκυ Βιρβίλη και η κα Μαρία Μπούτση, πολλοί αξιωματικοί του Ναυτικού, όπως και πολλοί απόστρατοι των Ε.Δ. μέλη των Ενώσεων Αποστράτων της Σαλαμίνας.

Μόνο συγχαρητήρια έχουμε να δώσουμε σε όλους όσους κόπιασαν για την όμορφη εκδήλωση.

 

Μερικές φωτογραφίες απο την εκδήλωση : https://photos.app.goo.gl/pK3r1hBt7Wcg7rnC7

 

Για το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Μάνος Κιλημάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.