Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Το φρούριο Kamianets-Podilskyi είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Podillia (Podolia), της δυτικής-κεντρικής και νοτιοδυτικής ιστορικής περιοχής της Ουκρανίας και, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο εμβληματικά κάστρα της Ουκρανίας.
 
Το κάστρο υποβλήθηκε πρόσφατα σε μια ιστορική διαδικασία ανοικοδόμησης που έδωσε νέα ζωή στο οικοδόμημα, όπου οι τεχνίτες ασκούν τις συναλλαγές τους, όπως φιόγκο, κεραμική, γλυπτική και ψήσιμο ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές, και οι επισκέπτες έχουν τώρα την ευκαιρία όχι μόνο να δουν την ιστορία του κάστρου. , αλλά να βουτήξουμε σε αυτό.

Ιστορικές περιοχές της Ουκρανίας. Πηγή: Wikimedia Commons

Η ιστορική ανοικοδόμηση είναι η διαδικασία αναψυχής ενός πολιτισμού της εποχής και της περιοχής του. Για να το επιτύχουν αυτό, οι ερευνητές διαβάζουν αρχεία, εξετάζουν φωτογραφίες και αναλύουν αρχαιολογικά ευρήματα. Μέσω επιστημονικών πειραμάτων και τεχνικών τυχερών παιχνιδιών, οι δημιουργοί – πειραματικοί αρχαιολόγοι – έρχονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πρωταρχική ματιά των πραγμάτων ή των παραδόσεων της εποχής που ερευνούνται.

Για παράδειγμα, οι δημιουργοί ρούχων ράβουν με το χέρι τα ρούχα που φορούσαν οι κάτοικοι του Kamianets-Podilskyi του XVII αιώνα. Οι αρτοποιοί φτιάχνουν ψωμί ακολουθώντας τις παλιές συνταγές, ενώ οι αγγειοπλάστες σχηματίζουν πηλό όπως έκανε πριν από εκατοντάδες χρόνια.
Η δημόσια οργάνωση Στρατιωτική και Ιστορική Κοινότητα Kamianets-Podilskyi City λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια. Περιλαμβάνει όλους τους δημιουργούς του φρουρίου Kamianets-Podilskyi. Τα μέλη του ασχολούνται με τη μελέτη και τη διάδοση της ιστορίας, κυρίως του παρελθόντος των Podillia και Kamianets-Podilskyi.Ο διευθυντής του φρουρίου, Oleksandr Zaremba, πιστεύει ότι πρέπει να μιλήσουν για την πόλη όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί χρησίμευσε ως η τελευταία πρωτεύουσα της Εθνικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας, [ένα βραχύβιο ανεξάρτητο κράτος της Ουκρανίας που εμφανίστηκε το 1917 – Ed]. 1919-1920, ο Kamianets-Podilskyi βρέθηκε σε θέση που κατείχε προηγουμένως [προηγούμενες πρωτεύουσες] Χάρκοβο και Κίεβο για κάποιο διάστημα. Στην πραγματικότητα, το επώνυμο φεστιβάλ, «Η τελευταία πρωτεύουσα», διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο.

Υπάρχουν διαφορές μέχρι σήμερα ως προς το πότε χτίστηκε το φρούριο. Οι πρώτες αναφορές χρονολογούνται από το 1374, όταν η πόλη έλαβε το Magdeburg δεξιά. Ωστόσο, η αρχαιολογική έρευνα άλλαξε το χρονοδιάγραμμα του φρουρίου δύο αιώνες πίσω.
Το φρούριο περιβάλλεται από ένα φαράγγι, στο κάτω μέρος του οποίου ρέει ο ποταμός Smotrych. Γύρω από το νησί ως βρόχο, δημιουργεί απίστευτα τοπία. Λόγω αυτής της ευνοϊκής τοποθεσίας, το φρούριο Kamianets-Podilskyi θεωρείται ένα από τα πιο απόρθητα φρούρια στο έδαφος της σύγχρονης Ουκρανίας. Λήφθηκε μόνο δύο φορές στην ιστορία – γεγονός που δίνει στους κατοίκους Kamianets-Podilskyi μεγάλη υπερηφάνεια για το παρελθόν τους.

Φωτογραφία: Ukrainer.net

Αναθέσπιση

Oleksandr Zaremba. Φωτογραφία: Ukrainer.net

«Φανταστείτε τα στερεότυπα ενός ατόμου στις αρχές του 21ου αιώνα, όταν ακούνε κάτι για τους Κοζάκ. Χωρίς αμφιβολία θα σκεφτόταν έναν άντρα με κόκκινες ψηλές μπότες, φαρδιά παντελόνια (σαβάρι) και ένα κεντημένο πουκάμισο. Θέλουμε να αλλάξουμε λίγο αυτό το στερεότυπο και να δείξουμε ότι υπάρχουν περισσότερα για τους Ουκρανούς από αυτό », λέει ο Oleksandr Zaremba , διευθυντής του φρουρίου Kamianets-Podilskyi, ο οποίος βρίσκεται σε στρατιωτική και ιστορική αναπαράσταση του XVII αιώνα.

Ο Oleksandr λέει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αναπαράσταση έγκειται στην απουσία σαφούς κατανόησης του τρόπου εργασίας. Πιστεύει ότι η ευκαιρία για τον τουρισμό και την εκπαίδευση να αλλάξουν πόλεις και περιοχές δεν είναι προφανής στους Ουκρανούς.

Μαζί με τους συναδέλφους του, διευθύνει το πρόγραμμα School of Reenactment, μοιράζοντας τις τάσεις και τις ευκαιρίες, καθώς και ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

Το έργο Living Fortress ξεκίνησε στο φρούριο πριν από έξι χρόνια. Ως μέρος αυτού, οι τεχνίτες θα έδειχναν τις τέχνες τους, θα κρατούσαν τα masterclasses και θα έκαναν αναπαράσταση.

Φωτογραφία: Ukrainer.net

Σύμφωνα με τον Oleksandr, ο αριθμός των τουριστών έχει αυξηθεί σχεδόν δέκα φορές τα τελευταία 20 χρόνια. Δεδομένης αυτής της δημοτικότητας ενός τουριστικού αξιοθέατου, οι ερευνητές των μουσείων ενδιαφέρονται περισσότερο για την ευημερία του φρουρίου και την πραγματική ανακατασκευή του.

Η βροχή και η διάβρωση των πλαγιών προκαλούν την υποβάθμιση των τειχών του κάστρου. Ωστόσο, το έργο συνεχίζεται, καθώς οι τουρίστες έρχονται στο Kamianets-Podilskyi και αναμένουν μια ζωντανή ιστορία που ζωντανεύει.

Τόξο και τοξοβολία

Ihor Chesnivsky. Φωτογραφία: Ukrainer.net

Ο Ihor Chesnivsky συμμετέχει στην αναπαράσταση του 17ου αιώνα. Με τους συναδέλφους του, φτιάχνει παραδοσιακά τόξα εκείνης της περιόδου, ξαναδημιουργεί ρούχα και εκπαιδεύει ανθρώπους.

Η Ουκρανία δεν έχει μαζικές εκδηλώσεις που εξερευνούν την παραδοσιακή τοξοβολία και διαδίδουν αυτήν την τέχνη και τον αθλητισμό. Ωστόσο, ο Ihor είναι ένας από τους διοργανωτές του ετήσιου διεθνούς τουρνουά παραδοσιακής τοξοβολίας «Stone Arrow» στο Kamianets-Podilskyi. Κατά μία έννοια, η ίδια η πόλη εμπνέει τέτοιες προσπάθειες.

Ο Ihor μιλάει πολλά για τις τουρκικές, ταταρικές και ευρωπαϊκές παραδόσεις δημιουργίας τόξων. Τώρα και μετά, θα αναφέρει επίσης τις ουκρανικές παραδόσεις, αλλά σταματά αμέσως. Οι Κοζάκ χρησιμοποίησαν ως επί το πλείστον τόξα όχι για δική τους κατασκευή, και τα αρχαιολογικά ευρήματα το υποστηρίζουν. Τα Scythian τόξα επιβιώνουν μέχρι σήμερα, αλλά δύσκολα μπορούν να χαρακτηριστούν ουκρανική παράδοση.

Φωτογραφία: Ukrainer.net

Ψήσιμο

Από τον Shulyk. Φωτογραφία: Ukrainer.net

Πριν από έξι χρόνια, ο Oleh Shulyk έψησε το πρώτο του ψωμί. Ξεκίνησε από τον ανώτερο αντιδραστήρα, Oleksandr Zaremba, μια ιδέα να δοκιμάσετε κάτι νέο και να το δείξετε στους τουρίστες. Έχοντας συναρμολογήσει μια σόμπα, άρχισαν να λειτουργούν. Ωστόσο, έκαψαν τα πρώτα τους ψωμιά.

Το ψωμί ψήνεται από αλεύρι δεύτερης ποιότητας. Ο Oleg δεν του αρέσει η ιδέα να χρησιμοποιεί αλεύρι premium, γιατί μετατρέπει την παρασκευή ψωμιού σε μια πολύ απλή και απλή διαδικασία. Έτσι πηγαίνει: με τη σωστή σειρά, αναμιγνύουμε είτε ορό γάλακτος είτε ξινό γάλα, ζάχαρη, αλεύρι σίκαλης και αφήνουμε τη ζύμη να ζυμώσει. Η ζύμη πρέπει να ζυμώνεται για μια ώρα.

Το φρούριο έχει νερόμυλο που έχει χρησιμοποιηθεί για να αλέσει κόκκους μερικές φορές. Ο Oleg πιστεύει ότι αυτό είναι ένα άλλο ενδιαφέρον τουριστικό αξιοθέατο που φέρνει πολλούς επισκέπτες στο φρούριο. Αυτό το σιτάρι θα χρησιμοποιηθεί αργότερα για ψήσιμο ψωμιού. Ωστόσο, ο μύλος νερού, όπως και πολλά άλλα στοιχεία του φρουρίου, απαιτεί συντήρηση.

Φωτογραφία: Ukrainer.net

Κεραμικά

Ο Oleh Shulyk, ο αρτοποιός, εντάχθηκε στην κοινότητα αναπαράστασης αφού γνώρισε έναν άλλο Oleh, τον αγγειοπλάστη. Μαζί με τους φίλους του, φορούσαν παραδοσιακές φορεσιές του XVII αιώνα, που τους επέστησαν την προσοχή. Στην αρχή, δεν μπορούσε να πιστέψει την τύχη του να τους συναντήσει, καθώς ήταν ένα από τα όνειρά του. Αργότερα, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η συμμετοχή στην προσπάθεια αναπαράστασης ήταν τόσο απλή: αγοράστε πανί σπιτιού, κόψτε το σε μέγεθος και σχήμα και ράψτε ένα ρούχο. Δεν απαιτούνται πρόσθετες γνώσεις ή δεξιότητες.

Από τον Khrapan. Φωτογραφία: Ukrainer.net Ο Khrapan είναι ένας αγγειοπλάστης. Έχει το δικό του εργαστήριο σε ένα από τα δωμάτια του φρουρίου, όπου οργανώνει masterclass για παιδιά και ενήλικες και πουλάει κεραμικά. Παρέχει όλο το απαραίτητο υλικό στους τουρίστες και ζητά μόνο ένα πράγμα: την επιθυμία να δημιουργήσει κάτι νέο και ενδιαφέρον.

Φωτογραφία: Ukrainer.net

Προηγουμένως, το εργαστήριο του Oleh βρισκόταν στο φαράγγι δίπλα στη Ruska Brama – έναν άλλο παλιό οικισμό, αλλά πιο μακριά από το φρούριο. Λίγοι άνθρωποι ταξιδεύουν εκεί, και σχεδόν κανένας δεν θα πέσει από το μέρος. Ο τεχνίτης βαρέθηκε και αποφάσισε να μετακομίσει στο φρούριο.

Οι γλάστρες παράγονται σε διάφορα στάδια. Ο πηλός που αγοράζουν οι αγγειοπλάστες είναι τόσο συμπαγής όσο η πέτρα και δεν λειτουργεί καλά για την κεραμική. Πρέπει να μουλιάσει, να φτάσει στη συνοχή της ξινής κρέμας, να περάσει από κόσκινο, να στεγνώσει στα ράφια και, όταν είναι αρκετά στεγνό, ζυμώσει. Η δουλειά έχει ολοκληρωθεί στο μισό.

Φωτογραφία: Ukrainer.net

Το επόμενο βήμα είναι η πραγματική χύτευση και το ψήσιμο. Ένας αγγειοπλάστης βρέχει συνεχώς τα χέρια του με νερό, έτσι ώστε ο πηλός να παραμείνει ελατός και περιστρέφει τον κεραμικό τροχό με το πόδι του. Ο Clay μπορεί να αποκτήσει σχεδόν οποιαδήποτε μορφή. Τα στολίδια κατασκευάζονται με ειδικά εργαλεία, αν και ένα ξύλινο ραβδί είναι το πιο κοινό. Για να αφαιρέσετε μια κατσαρόλα ή μια κανάτα από τον τροχό αγγειοπλαστικής χωρίς να προκαλέσετε ζημιά, θα κοπεί χρησιμοποιώντας ένα νήμα.

Σημείωση συντάκτη

Το φρούριο Kamianets-Podilskyi είναι ένα πρώην κάστρο Ρουθινίας-Λιθουανίας και ένα μεταγενέστερο πολωνικό φρούριο που χρονολογείται στις αρχές του 14ου αιώνα από ιστορικούς λογαριασμούς, αν και αρχαιολογικά στοιχεία χρονολογούν την ανθρώπινη ύπαρξη στην περιοχή από τον 12ο έως τον 13ο αιώνα. Το κάστρο βρίσκεται στην κορυφή μιας χερσονήσου, σκαλισμένο από τον ποταμό Smotrych, σχηματίζοντας ένα φυσικό σύστημα άμυνας για την ιστορική γειτονιά της Παλιάς Πόλης Kamianets-Podilskyi.

Επεξεργασία από: Yuri Zoria

Πηγή: Ουκρανός

http://euromaidanpress.com/2020/09

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.