Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Δρογκαράτη

Το σπήλαιο της Δρογκαράτης, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή Σάμη, ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 300 χρόνια, όταν κατέπεσε ένα τμήμα του λόγω ισχυρού σεισμού και έτσι δημιουργήθηκε η τωρινή είσοδος. Το βάθος του σπηλαίου φθάνει τα 60 μέτρα κάτω από το επίπεδο του εδάφους, η θερμοκρασία του είναι 18ο C και η υγρασία είναι 90%. Αρχικά, το σπήλαιο αξιοποιήθηκε από την κοινότητα Χαλιωτάτων, υπό την επίβλεψη της σπηλαιολόγου κας Άννας Πετρόχειλου και από το 1963 είναι ανοιχτό για το κοινό όλο το χρόνο.

The Drogarati Cave in Kefalonia was discovered 300 years ago and opened to the public in 1963. It was discovered when a strong earthquake caused a collapse that revealed the cave's entrance. Drogarati is an impressive cave with remarkable formations of stalactites and stalagmites. Speleologists say that this cave is about 150 million years old and constitutes a rare geological phenomenon.The cave is about 60m deep and has a constant temperature of 18ΊC. The humidity of the cave reaches 90%. Source: www.greeka.com

Το σπήλαιο της Δρογκαράτης στην Κεφαλονιά ανακαλύφθηκε πριν από 300 χρόνια και άνοιξε για το κοινό το 1963. Ανακαλύφθηκε όταν ένας ισχυρός σεισμός προκάλεσε κατάρρευση που αποκάλυψε την είσοδο του σπηλαίου. Το σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με αξιοσημείωτους σχηματισμούς από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Σύμφωνα με σπηλαιολόγους το σπήλαιο είναι περίπου 150 εκατομμυρίων ετών και αποτελεί ένα σπάνιο γεωλογικό  φαινόμενο. Το βάθος αυτού είναι περίπου 60 μέτρα και έχει μέση θερμοκρασία 18ο C. Η υγρασία του σπηλαίου φτάνει το 90%.

Σπηλαιολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι το σπήλαιο έχει προέκταση, η οποία όμως δεν είναι προσβάσιμη. Αυτό σημαίνει ότι το σπήλαιο είναι πιθανόν να συνδέεται με άλλα σπήλαια της περιοχής. Διαθέτει πολλούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες που δημιουργήθηκαν από τη βροχή, η οποία διέρχεται μέσα από το βραχώδες επίπεδο της σπηλιάς, διαβρώνοντας το και καταθέτοντας τα στοιχεία της γης στην άκρη των σταλακτιτών. Ένας σταλακτίτης μεγαλώνει ένα εκατοστό κάθε 100 χρόνια. Δυστυχώς, πολλοί σταλακτίτες είναι σπασμένοι, μερικοί από αυτούς λόγω των σεισμών, και κάποιοι άλλοι εξαιτίας της ανθρώπινης έλλειψης σεβασμού για αυτό το υπέροχο έργο της φύσης. Η μεγάλη αίθουσα του σπηλαίου (900m2), ονομάζεται “Σάλα της Αποθέωσης» λόγω της τέλεια ακουστικής του και χρησιμοποιείται συχνά για συναυλίες και άλλες παραστάσεις.

Λίμνη Μελισσάνη

Η λίμνη Μελισσάνη, που βρίσκεται κοντά στο Καραβόμυλο, είναι το ποιο εντυπωσιακό λιμνοσπήλαιο του νησιού. Το σπήλαιο απέχει λίγα μέτρα από το κεντρικό δρόμο που ενώνει την Σάμη με την Αγία Ευφημία. Η είσοδος δεν έχει  σαφή σήμανση.

Η λίμνη ανακαλύφθηκε το 1951. Στις ανασκαφές του 1963, ο αρχαιολόγος κος Σπυρίδων Μαρινάτος βρήκε ένα πήλινο ειδώλιο που απεικόνιζε τον θεό Πάνα, ένα δίσκο που έδειχνε το θεό Πάνα να περιβάλλεται από νύμφες που χορεύουν και ένα κομμάτι που απεικόνιζε τη φιγούρα μιας γυναίκας που πιστεύεται ότι είναι η νύμφη Μελισσάνθη (από το οποίο προέρχεται το όνομα της λίμνης), η οποία ερωτεύθηκε τον θεό Πάνα και πνίγηκε στη λίμνη όταν ο θεός Πάνας την απέρριψε. Τι ακριβώς έκανε σε ένα υγρό, σκοτεινό και πλημμυρισμένο σπήλαιο, η λαογραφία δεν μας διευκρινίζει. Σήμερα τα ευρήματα αυτά φιλοξενούνται βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο του Αργοστολίου.

kefaloniaisland-4

 

Λίμνη Ζερβάτη

Το σπήλαιο Ζερβάτη στη Σάμη. Το σπήλαιο Ζερβάτη, που βρίσκεται στην περιοχή του Καραβόμυλου, έχει 18 μέτρα βάθος και 75 μέτρα μήκος. Διαθέτει δύο μικρές λίμνες στις όχθες των οποίων φυτρώνουν σπάνια ελληνικά υδρόβια φυτά. Δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

kefaloniaisland-9

 

Το βάραθρο της Αγίας Ελεούσας στον Καραβόμυλο. 
Ένα βάραθρο με κατακόρυφο βάθος 75 μέτρων, άνοιγμα στομίου 20χ12 μέτρων και διαστάσεις δαπέδου 50χ30 μέτρα. Βρίσκεται 2,5 περίπου χιλιόμετρα ν.νδ. από το χωριό Καραβόμυλος, πλησίον της αγροτικής οδού Καραβομύλου – προσεισμικού χωριού Λιβαθινάτων.

Στο χαμηλότερο τμήμα του το βάραθρο διατηρεί υφάλμυρα νερά, βάθους περίπου τεσσάρων μέτρων.
Η πρώτη απόπειρα εξερεύνησης της Αγ. Ελεούσας, έγινε από τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας ( Ε.Σ.Ε. ) Ιωάννη και Άννα Πετροχείλου και Γ. Μοντεσάντο, το 1951. Προσπάθεια ήταν ανεπιτυχής, λόγω έλλειψης τεχνικών μέσων.
Η δεύτερη απόπειρα έγινε τον Ιούνη του 1959 από τους προαναφερθέντες σπηλαιολόγους και την επίσης σπηλαιολόγο Α. Δούνα.
Η μεταβολή όμως που είχε υποστεί το βάραθρο από τους σεισμούς του 1953, (Ο πυθμένας, είχε υποχωρήσει επιπλέον 30 μέτρα ), κατέστησε πάλι την εξερεύνηση ανεπιτυχή, παρά τα επιπλέον τεχνικά εφόδια που έφεραν μαζί τους οι σπηλαιολόγοι.
Τελικά τον Ιούνιο του 1966, κατά την Ελληνοτσεχοσλοβακική Συνάντηση Σπηλαιολογικού περιεχομένου, που είχε οργανωθεί από την Ε.Σ.Ε. , η εξερεύνηση κατέστη δυνατή!
Το βάραθρο, είναι διανοιγμένο, σε ασβεστολιθικά πετρώματα, έχει δημιουργηθεί από διαβρώσεις και κατακρυμνήσεις, και έχει σχήμα πιθοειδές ,( πιθαριού ).
Περιμετρικά του στομίου του, υπάρχει πυκνή συστάδα δέντρων και θάμνων… που το καθιστούν αόρατο!
Το βάραθρο της Αγίας Ελεούσας στο Καραβόμυλο, δεν είναι κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση, λόγω όμως του εντυπωσιακού βάθους του και της χλωρίδας  που το περιβάλει,  μπορεί να αναφέρεται ως τουριστικό στοιχείο της ευρύτερης περιοχής.
Σήμερα το στόμιο του βαράθρου, είναι φραγμένο περιμετρικά, προς αποφυγή ατυχήματος.

Σπηλαιοβάραθρο Αγ. Θεόδωροι

Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται σε μια περιοχή οπου υπάρχουν αρκετα αλλα σπηλαιοβάραθρα (Χιριδόνι, Σωτήρα, Αγ. Ελεούσα, κλπ) και αποτελούσαν κάποτε ενα ενιαίο τεράστιο σπήλαιο, που με το πέρασμα των αιώνων και τις γεωλογικές μεταβολές που εχει υποστεί η περιοχή (σεισμούς , κατακρημνίσεις), εχουν πλέον την μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα…

Η εικόνα που εχει ο επισκέπτης σπηλαιολόγος που κατεβαίνει στους Αγ. Θεόδωρους ειναι μαγική…. Πλούσια βλάστηση, μεγάλα δέντρα, θάμνοι, διάφορα πουλιά που εχουν κάνει τις φωλιές τους στα κάθετα τοιχώματα, σε κάνουν να νοιώθεις οτι βρίσκεσαι στην μέση ενος τροπικού δάσους και συνθέτουν μια  εικόνα που ειναι εντελώς διαφορετική απο αυτήν που υπάρχει εξω απο την σπηλιά στην γύρω περιοχή…

Στο τέλος του χερσαίου τμήματος του σπηλαιοβαράθρου μετα απο μια πολύ απότομη κατηφορική σάρα, υπάρχει ενα απο τα ομορφότερα σημεία της σπηλιάς… Ειναι μια πανέμορφη καταπληκτική γαλαζοπράσινη λίμνη με υφάλμυρο νερό , οπως ειναι και των υπολοίπων σπηλαίων της περιοχής, που το βάθος της φτάνει τα – 24 μέτρα.

agioi_theodoroi_cave

 

Το σπηλαιοβαραθρο ΑΓΓΑΛΑΚΙ βρισκεται σε μια περιοχή (ΠΟΥΛΑΤΑ), όπου υπαρχει ένα μεγαλο σύστημα σπηλαίων, τα οποία δεν απέχουν μεταξύ τους, σε ευθεία, παρα μερικά μόλις εκατοντάδες μέτρα.

Έχει διαπιστωθεί ότι τα περισσότερα από αυτά σχηματίζουν στο εσωτερικο τους υπόγειες λίμνες, με γλυκό η υφάλμυρο νερό.

Στην περίπτωση μάλιστα των σπηλαίων ΧΙΡΙΔΟΝΙ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΑ, βρέθηκε μετά από σπηλαιοκατάδυση, ότι ενώνονται μεταξύ τους μέσω ενός σιφονιού μήκους 190 μέτρων!!!

Στο παρελθον, (το 1963), με την βοήθεια ειδικών χρωστικών ουσιών, (ουρανίνη), που διοχετεύθηκαν από τις καταβόθρες του ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, βρέθηκε ότι μετά από 14 ημέρες, οι ουσίες αυτές, εντοπίστηκαν να εκβάλουν στην περιοχή της ΣΑΜΗΣ και συγκεκριμένα στις τοποθεσίες ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΥ, ΦΡΥΔΙ, ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ (ΑΝΝΑ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ ¨ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ¨ ).

Η διαδρομή που καλύπτουν τα νερά που εισχωρούν από τις καταβόθρες στο ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, αφού διέλθουν υπογείως την λιμνοθάλασσα του ΚΟΥΤΑΒΟΥ και καταλήξουν στην άλλη πλευρά του νησιού , είναι 14 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή.

Τα νερά στην έξοδο τους είναι υφάλμυρα γιατί κατά την διαδρομή τους ενώνονται με τα υπόγεια νερά, (απορροές), που ¨κατεβάζει¨ ο ΑΙΝΟΣ.

Είναι λοιπόν ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο φυσικό γεωλογικό φαινόμενο που παρόμοιο του σε αυτήν την έκταση δεν υπαρχει σε άλλο νησί στον ΕΛΛΑΔΙΚΟ χώρο.

Το σπηλαιοβάραθρο ΑΓΓΑΛΑΚΙ βρίσκεται σε υψόμετρο 50 μέτρων, ανάμεσα σε ελαιώνα.

Για το σπηλαιοβάραθρο ΑΓΓΑΛΑΚΙ είχε γίνει μελέτη αξιοποίησης του και για τον λόγο αυτό έχει κατασκευαστεί γύρω από την εισοδο του πέτρινος χαμηλός τοίχος με κιγκλίδωμα.

Τελικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ η μελέτη αξιοποίησης στο ΑΓΓΑΛΑΚΙ και έτσι παρέμεινε στην ησυχία και την ηρεμία του, περιμένοντας τους σπηλαιολόγους να κατεβούν και να θαυμάσουν τον όμορφο διάκοσμο, τις λίμνες με τα γαλάζια καθαρά νερά και να νοιώσουν για ακόμα μια φορά θαυμασμό και αγάπη για τις ομορφιές της ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ.

Περίπου 2 χλμ από το χωριό και 1 χλμ από το σπήλαιο Αγγαλάκι, πολύ κοντά στον αγροτικό δρόμο που συνδέει τα Πουλάτα με τον Καραβόμυλο, βρίσκεται το σπήλαιο Χιριδόνι, το οποίο αποτελεί μέρος του συμπλέγματος των σπηλαίων της ευρύτερης περιοχής και που κατά τους σπηλαιολόγους αποτελούσαν στο μακρινό παρελθόν ένα ενιαίο τεράστιο σπήλαιο το οποίο με την πάροδο των χιλιετιών πήρε τη μορφή που σήμερα γνωρίζουμε.

Το Χιριδόνι έχει βάθος περίπου 40 μέτρα, μήκος 100 μέτρα και μια κατηφορική είσοδο η οποία καταλήγει σε μια εντυπωσιακή γαλαρία με διάφανο υφάλμυρο νερό και υπέροχους σταλακτίκτες και σταλαγμίτες. Μάλιστα, μετά από σπηλαιοκατάδυση βρέθηκε ότι συνδέεται με το γειτονικό σπήλαιο Σωτήρα μέσω υπόγειου αγωγού μήκους 190 μέτρων.

Στον αγωγό αυτό υπάρχουν σπάνια υδρόβια φυτά, ενώ εκτιμάται ότι ζει και ένα μοναδικό στον κόσμο είδος εντόμου που έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στη ζωή χωρίς φώς. Πρόκειται για την ακρίδα των σπηλαίων που δεν έχει φτερά, ενώ τα μάτια της έχουν ατροφήσει ζώντας σε ένα σκοτινό περιβάλλον.

agalaki_cave

ΠΗΓΗ https://kefaloniaisland.org/el/caves/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.