Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

…Γράφει ο Πάνος Καλουδάς.

…Σίγουρα είναι μια από τις γηραιότερες ελιές στον κόσμο…
Με ζωή που αγγίζει τα 2.500 χρόνια. Η περίφημη ελιά της Όρσας
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο που και αυτό, θα μπορούσε
να είναι και σημείο αναφοράς για την Σαλαμίνα.
Μια και η γηραιότερη αυτή ελιά, βρίσκεται στην περιοχή του Αιαντείου της Σαλαμίνας. Πριν από κάμποσο καιρό,το δένδρο αυτό χρονολογήθηκε από τους ειδικούς του Ινστιτούτου »Klorane» που αναζητούσαν για να βραβεύσουν, τα αρχαιότερα ελαιόδενδρα στην Ελλάδα.που υπολόγισαν την ηλικία του, πέρα των 2.500 ετών..Το 1987 ο Παναγιώτης Σαλτάρης, αναφέρει στο βιβλίο του,»Αρβανίτικες ιστορίες και θρύλοι της Σαλαμίνας» την ιστορία της Ελιάς της Όρσας.. Η Όρσα έζησε τον 17ο αιώνα και ως μοναδική προίκα, είχε την ελιά αυτή..Η νέα αυτή κοπέλα, χάρη στης καρδιάς της τα σκιρτήματα, είχε ένα τραγικό τέλος. Γιατί, ενώ ήταν παντρεμένη ερωτεύτηκε έναν Τούρκο.
Ο σύζυγος της μόλις το έμαθε, την αποκεφάλισε.και ήρθε στο νησί, με το κεφάλι της, μέσα σε ένα ταγάρι..
Σύμφωνα με διηγήσεις γερόντων, με την πληροφορία να περνάει από γενιά σε γενιά,την Ελιά της Όρσας την είχε φυτέψει ένας μεγάλος βασιλιάς ο Στράτος..Ο φιλόλογος -Λαογράφος, Παναγιώτης Βελντανισιάν σε κείμενα του λέει, πως πίσω από το όνομα του Στράτου,κρύβονταν το όνομα του Τυράννου των Αθηνών Πεισίστρατου ο οποίος έδρασε τον 6ο π.χ. αιώνα.
Κι ο οποίος έδωσε μεγάλη ώθηση στην αγροτική πολιτική..Μοίρασε σπόρους και ρίζες ελιών στους αγρότες για να φυτέψουν. Έτσι, σήμερα, 2.500 χρόνια μετά, οι περαστικοί από το Αιάντειο, στέκονται μπροστά από το αιωνόβιο αυτό δένδρο και φωτογραφίζονται. Αυτό το δένδρο πού »έζησε», εκτός από την Ναυμαχία την γέννηση και διδαχή του Ιησού..Μα και τόσων άλλων σημαντικών γεγονότων. που διαδραματίστηκαν στα χρόνια αυτά.
Εάν πάτε Σαλαμίνα αξίζει να το επισκεφθείτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.