Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Στέλλα Βενέρη

Τρεις νεκροί ροδοπελεκάνοι κείτονταν ακέραιοι ή διαμελισμένοι κάτω από τη σκιά των ψηλών ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή του όρους Βαρνούς.

Την Κυριακή το πρωί, ένας περιπατητής ήρθε αντιμέτωπος με το τραγικό και λυπηρό θέαμα. Άμεσα δημοσίευσε το περιστατικό, το πρώτο που έχει καταγραφεί στον συγκεκριμένο Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), στη Μικρή Πρέσπα. Η συντονίστρια Δράσεων Πολιτικής Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, Βιβή Ρουμελιώτου, μιλώντας στο GRTimes.gr εκτιμά ότι οι ροδοπελεκάνοι, με άνοιγμα φτερών σχεδόν 3 μέτρα, πετώντας χαμηλά και λόγω της πυκνής ομίχλης δεν μπόρεσαν να δουν τις ανεμογεννήτριες με αποτέλεσμα την πρόσκρουσή τους σε αυτές. «Συγκεκριμένο συμβάν μπορεί να έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και απλά να μην έχει καταγραφεί, ο περιπατητής μας το γνωστοποίησε» λέει.

Οι ροδοπελεκάνοι αποτελούν εμβληματικά είδη της περιοχής, προστατευόμενα σε διεθνές επίπεδο. Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών φιλοξενεί πληθώρα σπάνιων ζώων, φυτών και οικοσυστημάτων αλλά προστατεύεται από την δεκαετία του ’70 κυρίως χάρη στην παρουσία της μεγαλύτερης αναπαραγωγικής αποικίας πελεκάνων στον κόσμο. «Είναι ένα σπάνιο είδος, δεν απειλείται βέβαια αυτή τη στιγμή με εξαφάνιση. Στη Μικρή Πρέσπα έχουμε κάθε χρόνο φωλιές και αναπαραγωγή 500-600 ζευγαριών ροδοπελεκάνων και πολύ περισσότερων αργυροπελεκάνων, δυο είδη που φωλιάζουν μαζί. Δεν μπορείς να σκοτώνεις προστατευόμενα είδη ζωών, ανεξαρτήτως αριθμού και απωλειών».

Το δυστυχές περιστατικό συνέβη σε περιοχή που εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000. Μια δεκαετία πριν είχε ήδη ξεκινήσει η έντονη συζήτηση για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση του συγκεκριμένου ΑΣΠΗΕ, διαμάχη μεταξύ των επενδυτών με την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις που αποτελούν μέλη της και θέμα που έφτασε ακόμα και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Δεν απαγορεύεται σε αυτή τη χώρα να στήνεις ΑΣΠΗΕ σε περιοχές Natura. Αυτό ζητάνε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εδώ και χρόνια, να γίνει σωστός χωροταξικός σχεδιασμός γι αυτή τη δραστηριότητα. Να τοποθετούνται οι εγκαταστάσεις μακριά από ευαίσθητες περιοχές. Δεν είναι μόνο τα πτηνά, είναι κι άλλα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας που πιέζονται πολύ με αυτές τις εγκαταστάσεις» υπογραμμίζει η κα. Ρουμελιώτου. Το έργο άλλαξε πολλές φορές χωροθέτηση σε μια προσπάθεια του επενδυτή να το απομακρύνει όσο γίνεται περισσότερο από την προστατευόμενη περιοχή των Πρεσπών και από το στόχαστρο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων. Τελικά κατασκευάστηκε στην υφιστάμενη θέση, σε υψόμετρο 2100 μ.

Οι Περιβαλλοντικοί Όροι του συγκεκριμένου ΑΣΠΗΕ περιλάμβαναν και την εγκατάσταση ενός συστήματος ραντάρ. Το σύστημα ραντάρ που είναι εγκατεστημένο ονομάζεται DT Bird και ουσιαστικά αποτελείται από μια κάμερα, η οποία εντοπίζει με κίνηση το πουλί που πλησιάζει και στην αρχή βγάζει έναν προειδοποιητικό ήχο για να φύγει το πτηνό. Αν πλησιάσει αρκετά σταματάει την ανεμογεννήτρια, «θεωρητικά πάντα», αναφέρει η κα. Ρουμελιώτου. Οι λόγοι που δεν λειτούργησαν τα ραντάρ δεν έχουν γνωστοποιηθεί συμπληρώνει.

Φωτογραφίες: S. Toutountzis

https://www.grtimes.gr/diafora/p

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.