Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

..Γράφει ο Πάνος Καλουδάς.
…Γιορτή της Μεγαλόχαρης αύριο. Μπορεί να εορτάζει η μισή Ελλάδα. Ανάμεσα της και εγώ… Όμως ας μην ξεχνάμε, τις κάποιες πτυχές της ιστορίας, που μας αξίωσαν να λεγόμαστε Έλληνες..Και να καμαρώνουμε γι’αυτό. Σαν αύριο λοιπόν, πριν από 79 χρόνια, στην Τήνο,στις 15 Αυγούστου του 1940, οι Ιταλοί βύθισαν ύπουλα το καταδρομικό μας »Έλλη»
…Ο τορπιλισμός της »Έλλης» όπως ήταν φυσικό,σήμανε πλέον την εισδοχή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Που τότε, τον Αύγουστο, του 1940, κόντευε έναν χρόνο.. Μέχρι τότε η χώρα μας μπορεί να τηρούσε μια ουδετερότητα,μα ήταν εμφανώς υπέρ των Άγγλων που βομβαρδίζονταν ανηλεώς από την »Λουφτβαφε»..Η Ιταλία του φασίστα Μουσολίνι,σύμμαχος του Χίτλερ προσπαθούσε τότε με τον ισχυρό της στόλο να επιβληθεί στην Μεσόγειο. Έτσι ξεκίνησε το σχέδιο επιβολής της από την άτυχη »Έλλη»
Η οποία είχε καταφθάσει στο λιμάνι της Τήνου. Ώστε άγημα των ανδρών της, του ηρωικού πληρώματός της, να αποδώσει τιμές στην Μεγαλόχαρη.
…Το καταδρομικό στη μπούκα του λιμανιού με μεγαλοπρέπεια σημαιοστολισμένο. Μα και οι άνδρες του πληρώματος με την επίσημη στολή περίμεναν να αποβιβαστούν, για να αρχίσει η τελετή..Η παραλία της Τήνου έσφυζε από ζωή. Κόσμος πολύς είχε καταφθάσει από παντού για να προσκυνήσει την Μεγαλόχαρη.. Έξω από το λιμάνι ένα Ιταλικό υποβρύχιο το »Ντελφίνο» με τον πιο ύπουλο τρόπο, σε βάθος περισκοπίου, μόνο, στόχευε δυο επιβατηγά σκάφη που έφερναν στην Τήνο προσκυνητές.Με στόχο απλά την πρόκληση τραγωδίας. Η εντολή είχε δοθεί από την Ιταλό Διοικητή Δωδεκανήσων Τσεζάρε Μαρία Ντε Βέκι. .στέλεχος του φασιστικού καθεστώτος. Όταν ο Ιταλός υποπλοίαρχος είδε από το περισκόπιο,το ελαφρύ καταδρομικό αποφάσισε, αυτό να θέσει στον στόχο του.Έτσι έπληξε το Ελληνικό πολεμικό με τρεις τορπίλες. Η μια μόνο βρήκε το σκάφος Σε καίριο σημείο του.Στο μηχανοστάσιο. Αρκετή όμως για να το βυθίσει μέσα σε διάστημα λιγότερο της μιας ώρας. Οι άλλες δύο τορπίλες,εξερράγησαν στην προκυμαία. Από την άνανδρη αυτή επίθεση, αφού η Ελλάδα τότε ακόμα, ήταν εκτός πολέμου, σκοτώθηκε ένας υπαξιωματικός και οκτώ ναύτες του »Έλλη» Και είκοσι τέσσερις τραυματίστηκαν.
Μετά την εγκληματική του ενέργεια το »Ντελφίνο» απομακρύνθηκε χωρίς να γίνει αντιληπτή η ταυτότητά του. Αργότερα από τα θραύσματα των τορπιλών έγινε γνωστή και αυτή και οι προθέσεις των Ιταλών.
…Αύριο λοιπόν, μαζί με την Μεγάλη Εορτή της Ορθοδοξίας εορτάζουμε και ένα ακόμα ηρωικό ιστορικό μας έπος..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.