Από άστοχους χειρισμούς των αρμόδιων ομοσπονδιακών υπηρεσιών καθυστέρησε να παρέμβει η κυβέρνηση Morrison στην «Βασιλειάδα» όταν σημειώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού.

Η καθυστέρηση των τεσσάρων ημερών είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη κρουσμάτων μεταξύ των τροφίμων και του προσωπικού του με ολέθριες συνέπειες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας μας οι θάνατοι στη «Βασιλειάδα» ανήλθαν στους 28!

Έξαλλος ο πρόεδρος του ΔΣ της «Βασιλειάδας», Κώστας Κόντης, δηλώνει στο «Νέο Κόσμο»:

«Εμείς όπως οφείλαμε ενημερώσαμε μέσα σε 30 λεπτά την αρμόδια πολιτειακή αλλά και την ομοσπονδιακή αρχή για το κρούσμα κορονοϊού. Είμαι οργισμένος που οι κρατικές αρχές καθυστέρησαν να αντιδράσουν με αποτέλεσμα να ξαπλωθεί ο ιός και το χειρότερο να θρηνήσουμε τόσες ανθρώπινες απώλειες. Θλίβομαι για τους ανθρώπους που χάσαμε και καταλαβαίνω την οργή των δικών τους. Είμαι και εγώ το ίδιο οργισμένος».

Όπως έγινε γνωστό την Δευτέρα η ρυθμιστική Αρχή, αρμόδια για τους οίκους ευγηρίας (ACQSC), κατηγορείται για «καταστροφική αποτυχία επικοινωνίας», προκαλώντας «μία ενδεχομένως θανατηφόρα καθυστέρηση», εν μέσω αποκαλύψεων ότι η υπηρεσία χρειάστηκε αρκετές ημέρες για να ενημερώσει το ξέσπασμα COVID-19 στην «Βασιλειάδα» στη Μελβούρνη.

Την περασμένη εβδομάδα σε έρευνα της γερουσίας ο αρμόδιος Ομοσπονδιακός υπουργός για την Φροντίδα των Ηλικιωμένων Richard Colbeck και ο γραμματέας του υπουργείου καθηγητής Brendan Murphy είπαν ότι το υπουργείο ενημερώθηκε στις 14 Ιουλίου από την πολιτειακή κυβέρνηση ότι υπάρχει κρούσμα στην «Βασιλειάδα».

Μάλιστα κατηγόρησαν την υπηρεσία της Βικτώριας.

Όπως έγινε γνωστό την Δευτέρα και όπως είπε και ο κ. Κόντης η ενημέρωση έγινε στις 9 Ιουλίου τόσο σε πολιτειακό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Κάτι που έσπευσε να αναγνωρίσει ο αρμόδιος υπουργός Richard Colbeck.

Η παραδοχή βεβαίως έγινε από την επίτροπο για την ποιότητα φροντίδας ηλικιωμένων και ασφάλειας, Janet Anderson, τη Δευτέρα το πρωί, καθώς η υπηρεσία της και το υπουργείο Υγείας ήταν υπό ταυτόχρονη ανάκριση, ως προς την αποτυχία προετοιμασίας ενός σχεδίου κατά του κορονοϊού στους οίκους ευγηρίας.

Ως γνωστό, πολλοί θάνατοι και δεκάδες κρούσματα σχετίζονται με τη «Βασιλειάδα», με πολλούς ομογενείς να θρηνούν συγγενείς τους, την ώρα που η αναζήτηση ευθυνών συνεχίζεται.

Ο κ. Κόντης λέει στο «Νέο Κόσμο» ότι στις 9 το πρώϊ της 22ης Ιουλίου το προσωπικό και η διεύθυνση της «Βασιλειάδας» υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το ίδρυμα.

«Σύμφωνα με δημόσια ομολογία της αρχινοσοκόμας το παραδώσαμε σε εξαιρετική κατάσταση. Επιστρέψαμε στις 6 Ιουλίου και βρήκαμε το χάος» μας είπε.

Η κ. Anderson, σε επιστολή της προς την επικεφαλής της επίλεκτης ομάδας της Γερουσίας, Katy Gallagher, έκανε λόγο για καθυστέρηση 4 ημέρων ώστε να ενημερωθεί το υπουργείο Υγείας.

Η ίδια, είχε αναφέρει ότι προσωπικά δε γνώριζε για την περίπτωση της «Βασιλειάδας» έως τις 14 Ιουλίου, ωστόσο η επιτροπή έμαθε στις 10 Ιουλίου ότι ένα μέλος του προσωπικού είχε εξεταστεί θετικό στον κορονοϊό στις 8 Ιουλίου κατά την τηλεφωνική έρευνα την οποία διεξήγε σε κάθε εγκατάσταση στη Βικτώρια για να εξετάσει τα σχέδια αντιμετώπισης COVID-19.

«Η επιτροπή δεν κλιμάκωσε το θέμα εξωτερικά τότε επειδή ο εκπρόσωπος της “Βασιλειάδας” φέρεται να είχε επιβεβαιώσει στη συνέντευξη ότι είχαν συμβουλευτεί την PHU [Μονάδα Δημόσιας Υγείας – Public Health Unit] για την έξαρση», επεσήμανε η ίδια.

Ο κ. Κόντης λέει στο «Νέο Κόσμο» ότι οι αρμόδιες (πολιτειακές και ομοσπονδιακές) υπηρεσίες ενημερώθηκαν στις 9 Ιουλίου.

Ο αξιωματούχος της ρυθμιστικής Αρχής, ο οποίος εξέτασε το περιστατικό, το ανέφερε στην ομάδα αντιμετώπισης COVID-19 της επιτροπής και αυτή η πληροφορία διακινήθηκε εσωτερικά, καταγραφόμενη στο ημερολόγιο εντοπισμού επιβεβαιωμένων περιστατικών.

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Scott Morrison, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «ανησυχεί για την κατάρρευση στις επικοινωνίες».

Είπε ότι ο ίδιος και ο κ. Colbeck «διενεργούν περαιτέρω έρευνες» για την κατάσταση και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δε γνώριζε όλες τις πληροφορίες της επιτροπής της κ. Anderson, καθώς είναι ανεξάρτητη υπηρεσία.

Εξέφρασε δε την εμπιστοσύνη του στο χειρισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ως προς την πανδημία και τους οίκους ευγηρίας.

Στην ίδια ομάδα της Γερουσίας, ο γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Brendan Murphy, ανέφερε ότι η ομάδα του έμαθε για την έξαρση στη «Βασιλειάδα» στις 14 Ιουλίου.

Η εκπρόσωπος των Εργατικών για τη φροντίδα ηλικιωμένων, Julie Collins, χαρακτήρισε την καθυστέρηση «καταστροφική αποτυχία επικοινωνίας» και υποστήριξε ότι «οδήγησε σε μία ενδεχομένως θανατηφόρα καθυστέρηση» ως προς την αντιμετώπιση της έξαρσης.

«Ξανά και ξανά η κυβέρνηση Morrison έχει λάβει προειδοποιήσεις σχετικά με αποτυχίες στην κυκλοφορία πληροφοριών μεταξύ της ρυθμιστικής Αρχής και του υπουργείου Υγείας, αλλά δεν έχει ενεργήσει. Βλέπουμε τώρα τις τραγικές και αναπόφευκτες συνέπειες της μη σωστής επιμέλειας αυτών των προειδοποιήσεων», πρόσθεσε.

Η ίδια, κάλεσε τον υπουργό Φροντίδας Ηλικιωμένων, Richard Colbeck, να αποκαλύψει σήμερα «πότε ενημερώθηκε ο ίδιος ότι η ρυθμιστική Αρχή είχε γνώση για την έξαρση COVID-19 στη «Βασιλειάδα» αλλά απέτυχε να το κοινοποιήσει».

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στη Γερουσία, ο βοηθός ανώτερος σύμβουλος, Peter Rozen QC, αποκάλυψε ότι η ACQSC και το υπουργείο Υγείας δεν είχαν σχέδιο αντιμετώπισης για τον κορονοϊό στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων.

«Η ρύθμιση του τομέα φροντίδας ηλικιωμένων καθώς αντιμετωπίζει την COVID-19, υπήρξε και συνεχίζει να είναι, η μεγαλύτερη δοκιμασία για την Αρχή. Τι έκανε η επίτροπος για να προετοιμάσει τον τομέα; Τι έπραξε εκείνη παρεμπιπτόντως για τη ρύθμιση του τομέας;», είπε.

«Η ρυθμιστική Αρχή δεν είχε ένα κατάλληλο σχέδιο αντιμετώπισης για COVID-19. Δεδομένου ότι ήταν ευρέως κατανοητό ότι οι δέκτες υπηρεσιών φροντίδας ηλικιωμένων ήταν ομάδα υψηλού κινδύνου, αυτό αποτελεί έκπληξη», πρόσθεσε και υποστήριξε:

«Τα στοιχεία θα αποκαλύψουν πως ούτε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, ούτε η ρυθμική αρχή για οίκους ευγηρίας ανέπτυξαν ένα σχέδιο για COVID-19, ειδικά για τον τομέα φροντίδας ηλικιωμένων».

Ο κ. Rozen δήλωσε ακόμη ότι αποτελεί έκπληξη το ότι η AQSC δεν ερεύνησε τις συνθήκες για τις εξάρσεις στο Dorothy Henderson Lodge και στο Newmarch House στο Σίδνεϊ, παρότι οι έρευνες περιστατικών είναι «κανονικά μία από τις βασικές αποστολές της ρυθμιστικής Αρχής».

Έχουν χαθεί «παππούδες, γονείς, αδελφοί και φίλοι. Μία ανθρώπινη τραγωδία», είπε.