Ο κορονοϊός εξακολουθεί να θερίζει τους ηλικιωμένους μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νέου Κόσμου», τουλάχιστον άλλοι δυο τρόφιμοι της «Βασιλειάδας» κατέληξαν τις τελευταίες μέρες, ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων στο ελληνικό γηροκομείο στους 25.

Πρόκειται για μια γυναίκα και έναν άνδρα.

Παράλληλα, άλλοι δυο Έλληνες ηλικιωμένοι πέθαναν από τον κορονοϊό σε νοσοκομεία της Μελβούρνης. Συνολικά, μέχρι στιγμής, οι Έλληνες της Μελβούρνης που έπεσαν θύματα της πανδημίας ανέρχονται στους 32.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το «μπαλάκι» των ευθυνών αλλά ξεκινούν και οι αγωγές για την τραγωδία.

Ο πρώην Φιλελεύθερος υπουργός Υγείας, Michael Wooldrige, που είναι «λομπίστας» της εταιρίας Aspen, η οποία είχε αναλάβει τη διαχείριση της «Βασιλειάδας» δήλωσε ότι η εταιρία αυτή έκανε παντού εξαιρετική δουλειά.

«Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η “Βασιλειάδα” όπου η κατάσταση που βρήκε εκεί ήταν τραγική» είπε.

Διαφορετική άποψη έχει, όμως, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ιδρύματος Κ. Κόντης, αλλά και η αρχινοσοκόμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Alison McMilan (Commonwealth’s Chief Nurse), η οποία είπε ότι βρήκε τις συνθήκες στη «Βασιλειάδα» εξαιρετικές όταν την προσωρινή διαχείριση την ανέλαβε η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Όλα όσα έγιναν, συνέβησαν όταν η Aspen, ανέλαβε προσωρινά το ίδρυμα, λέει ο κ. Κόντης και συμπληρώνει ότι το απόλυτο χάος βρήκε η διοίκηση της «Βασιλειάδας» όταν επέστρεψε στο άδειο ίδρυμα μετά από καραντίνα δυο εβδομάδων.

Όχι μόνο δεν υπήρχε τρόφιμος, αλλά αυτοί (όσοι επέζησαν) ήταν διάσπαρτοι σε νοσοκομεία (και ορισμένοι και στα σπίτια των παιδιών τους), αλλά απουσίαζαν έγγραφα, ακόμα και η καταγραφή των φαρμάκων που δίνονταν στους ηλικιωμένους.

«Βρήκαμε το γηροκομείο στην κυριολεξία άνω-κάτω και παρά το γεγονός ότι απολυμάνθηκε και είναι ασφαλές να επιστρέψουμε δεν είναι το ίδρυμα που αφήσαμε όταν μας υποχρέωσαν» είπε στον «Νέο Κόσμο» ο πρόεδρος του Δ.Σ. της «Βασιλειάδας» Κώστας Κόντης.

Ο ίδιος είπε ότι το μόνιμο προσωπικό επρόκειτο να επιστρέψει από την περασμένη Πέμπτη στα καθήκοντά του, αλλά όπως είπε ο κ. Κόντης αποφασίστηκε να πάνε πάλι σπίτια τους μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη.

Έτσι και η επιστροφή των τροφίμων στη «Βασιλειάδα» θα καθυστερήσει, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση της Janet Anderson PSM (Aged Care Quality and Safety Commissioner) που σημειώνει ότι:

*Το Ίδρυμα δεν μπορεί να δεχθεί κανένα τρόφιμο έως ότου έχουν εξαλειφθούν όλοι οι κίνδυνοι.

Ο ίδιος ο κ. Κόντης μας είπε ότι έγιναν σχετικές αναφορές στην αρμόδια υπηρεσία Australian Health Practitioner Regulation Agency.

Εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού υπουργού Φροντίδας των Ηλικιωμένων (Aged Care) κ. Richard Colbeck, είπε ότι ο υπουργός δεν έχει λάβει τέτοια καταγγελία, αλλά έδωσε εντολή να γίνει άμεσα σχετική έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες σε επιτροπή της Γερουσίας ο κ. Colbeck ομολόγησε ότι έγιναν λάθος χειρισμοί στο θέμα της «Βασιλειάδας».

Ο κ. Κόντης υποστηρίζει ότι κακώς διατάχθηκε όλο το προσωπικό να μπει σε καραντίνα και να ανατεθεί η διαχείριση του γηροκομείου σε ιδιωτική εταιρία.

Όπως αναφέραμε, πρόκειται για την εταιρία Aspen Medical στο μισθολόγιο της οποίας βρίσκεται και ο πρώην Φιλελεύθερος υπουργός Υγείας, Michael Wooldridge.

Η εν λόγω εταιρία που έχει κερδίσει συμβόλαια ύψους $1.2 δισ. από την κυβέρνηση Morrison από τον Μάρτιο και έπειτα, φέρεται να μην είχε αρκετό και κατάλληλο προσωπικό με αποτέλεσμα οι τρόφιμοι της «Βασιλειάδας» να βρεθούν στο… έλεος του θεού και να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.

Όπως αναφέρθηκε, μάλιστα, κάποιοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία σε κωματώδη κατάσταση πάσχοντας από ασιτία και αφυδάτωση και λερωμένοι με ξένα ρούχα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ορισμένοι εξαγριωμένοι συγγενείς νεκρών ετοιμάζουν μηνύσεις εναντίον οίκων ευγηρίας.
Μεταξύ των γηροκομείων αυτών είναι και η «Βασιλειάδα» (St. Basil) και το Epping Gardens, που είναι επίσης ελληνικής ιδιοκτησίας.

Στην περίπτωση της «Βασιλειάδας», η μήνυση θα στρέφεται και εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που είχε την διαχείριση του ιδρύματος από τις 22 Ιουλίου. Στο διάστημα αυτό σημειώθηκαν και όλοι οι θάνατοι. Τουλάχιστον 25, μιας και τις τελευταίες μέρες δεν δίνεται στο «Νέο Κόσμο» ο αριθμός των νεκρών.

Ήδη η εταιρία Carbone Lawyers, με διαφήμισή της στον «Νέο Κόσμο», κάνει γνωστό ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ομαδικής αγωγής σε βάρος της «Βασιλειάδας» και του γηροκομείου Epping Gardens.

Μάλιστα, ο ομογενής δικηγόρος Γιάννης Καραντζής, είπε στον «Νέο Κόσμο» ότι πάνω από εκατό συγγενείς έχουν πλησιάσει την εταιρία Carbone Lawyers για να υποβάλουν μηνύσεις για τον θάνατο δέκα τροφίμων.

Την ίδια στιγμή, ο ιατροδικαστής της Βικτώριας, Judge John Cain, έδωσε εντολή να γίνει έρευνα για πέντε θανάτους στο ελληνικό Γηροκομείο της Αρχιεπισκοπής «Βασιλειάδα» στο Fawkner. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Νέου Κόσμου», στην έρευνα συμμετέχει και η Αστυνομία.

Ο ιατροδικαστής πρέπει να βρει από τι πέθαναν τα άτομα αυτά, κάτω από ποιες συνθήκες και να κάνει εισηγήσεις για να μην θρηνήσουμε άλλους τέτοιους θανάτους στο μέλλον.

Εκπρόσωπος της «Βασιλειάδας» δήλωσε άγνοια για την έρευνα και είπε ότι το ίδρυμα δεν έχει επίσημη ενημέρωση.
Πρόσθεσε δε ότι οι θάνατοι σημειώθηκαν όταν η διαχείριση του ιδρύματος είχε περάσει στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση που την είχε αναθέσει σε ιδιωτική εταιρία.

Ο ίδιος εκπρόσωπος του Ιδρύματος δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ότι επικρατεί σύγχυση για το πόσοι πέθαναν μιας και το ίδρυμα δεν έχει επίσημη ενημέρωση και ούτε είναι γνωστό ακριβώς σε ποια νοσοκομεία βρίσκονται όλοι οι τρόφιμοι.

«Χρησιμοποίησαν τους ανθρώπους μας σαν πειραματόζωα και ομολογούν ότι έκαναν λάθη» μας είπε η ίδια πηγή.

Η «Βασιλειάδα» εκφράζει την οδύνη της και τα συλλυπητήριά της στους ανθρώπους που έχασαν τους συγγενείς τους.