Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Ένας αρχαιολόγος αποκάλυψε μια ολόκληρη πόλη της Ρώμης χωρίς να σκάβει. Η προσέγγισή τους θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη μελέτη των αρχαίων οικισμών.

Για πρώτη φορά, μια ομάδα αρχαιολόγων από τα Πανεπιστήμια του Cambridge και της Γάνδης, κατάφερε να χαρτογραφήσει μια πλήρη ρωμαϊκή πόλη, το Falerii Novi στην Ιταλία, χρησιμοποιώντας προηγμένο ραντάρ διείσδυσης εδάφους (GPR). Η τεχνολογία τους επέτρεψε να αποκαλύψουν εκπληκτικές λεπτομέρειες ενώ η πόλη παραμένει βαθιά υπόγεια.

Ένας χάρτης της κεντρικής Ιταλίας που δείχνει την τοποθεσία του Falerii Novi, της Ρώμης και της Φλωρεντίας

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα συγκρότημα μπάνιου, μια αγορά, έναν ναό, ένα δημόσιο μνημείο σε αντίθεση με οτιδήποτε είχε δει πριν, και ακόμη και το εκτεταμένο δίκτυο υδροσωλήνων της πόλης. Κοιτάζοντας διαφορετικά βάθη, μπορούν τώρα να μελετήσουν πώς εξελίχθηκε η πόλη εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουνίου 2020 στην Αρχαιότητα , αξιοποίησε τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία GPR που καθιστούν δυνατή την εξερεύνηση μεγαλύτερων περιοχών σε υψηλότερη ανάλυση από ποτέ. Αυτό είναι πιθανό να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μελέτη των αρχαίων πόλεων, διότι πολλές δεν μπορούν να ανασκαφούν είτε επειδή είναι πολύ μεγάλες είτε επειδή παγιδεύονται κάτω από σύγχρονες δομές.

Το GPR λειτουργεί όπως το κανονικό ραντάρ, αναπηδά ραδιοκύματα από αντικείμενα και χρησιμοποιεί το «echo» για να δημιουργήσει μια εικόνα σε διαφορετικά βάθη . Σύροντας τα όργανα GPR πίσω από ένα τετράγωνο ποδήλατο, οι αρχαιολόγοι εξέτασαν και τα 30,5 εκτάρια μέσα στα τείχη της πόλης – το Falerii Novi ήταν λίγο κάτω από το μισό μέγεθος της Πομπηίας – διάβαζε κάθε 12,5 εκατοστά.

Quad towing GPR array, με μέλος της ομάδας Dr Lieven Verdonck (Πανεπιστήμιο της Γάνδης) στον ιστότοπο Falerii Novi. Εικόνα: Frank Vermeulen

Quad towing GPR array, με μέλος της ομάδας Dr Lieven Verdonck (Πανεπιστήμιο της Γάνδης) στον ιστότοπο Falerii Novi. Εικόνα: Frank Vermeulen

Βρίσκεται 50 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης και κατέλαβε για πρώτη φορά το 241 π.Χ., το Falerii Novi επέζησε στη μεσαιωνική περίοδο (μέχρι περίπου το 700 μ.Χ.). Τα δεδομένα GPR της ομάδας μπορούν τώρα να αρχίσουν να αποκαλύπτουν μερικές από τις φυσικές αλλαγές που βίωσε η πόλη αυτή τη στιγμή. Έχουν ήδη βρει αποδείξεις ληστείας πέτρας.

Χρόνος χρόνου GPR στην περιοχή μελέτης περίπτωσης, σε εκτιμώμενο βάθος 0,75-0,80m. (1) σηματοδοτεί την αφαίρεση των τοιχωμάτων με ληστείες πέτρας. Εικόνα: L. Verdonck)

Χρόνος χρόνου GPR στην περιοχή μελέτης περίπτωσης, σε εκτιμώμενο βάθος 0,75-0,80m. (1) σηματοδοτεί την αφαίρεση των τοιχωμάτων με ληστείες πέτρας. Εικόνα: L. Verdonck

Η μελέτη αμφισβητεί επίσης ορισμένες υποθέσεις σχετικά με τον ρωμαϊκό αστικό σχεδιασμό, δείχνοντας ότι η διάταξη του Falerii Novi ήταν λιγότερο τυποποιημένη από πολλές άλλες καλά μελετημένες πόλεις, όπως η Πομπηία. Ο ναός, η αγορά και το συγκρότημα μπάνιου που ανακαλύφθηκαν από την ομάδα είναι επίσης πιο αρχιτεκτονικά περίτεχνα από ό, τι συνήθως θα περίμενε κανείς σε μια μικρή πόλη.

Ο ναός του Falerii Novi

Το συγκρότημα μπάνιου

Σε μια νότια συνοικία, ακριβώς μέσα στα τείχη της πόλης, η GPR αποκάλυψε ένα μεγάλο ορθογώνιο κτίριο που συνδέεται με μια σειρά σωλήνων νερού που οδηγούν στο υδραγωγείο. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτοί οι αγωγοί μπορούν να εντοπιστούν σε μεγάλο μέρος του Falerii Novi, που τρέχει κάτω από τα insulae του (μπλοκ της πόλης), και όχι μόνο κατά μήκος των δρόμων του, όπως θα περίμενε κανείς κανονικά. Η ομάδα πιστεύει ότι αυτή η δομή ήταν ένα υπαίθριο νατάτιο ή πισίνα, αποτελούμενο μέρος ενός σημαντικού δημόσιου συγκροτήματος κολύμβησης.

Εικόνα των Insulae XLI και L στο Falerii Novi, που δείχνει τοίχους σε γκρι, επιφάνειες με κόκκινο χρώμα και σωλήνες νερού σε γαλάζιο χρώμα. (2) Μπάνιο (3) Πιθανώς μια στοά που περιβάλλει έναν χώρο άσκησης. (4) Ο διάδρομος με στήλες και στις δύο πλευρές καθορίζει τα δυτικά όρια μιας μεγάλης δεξαμενής. (5) Διαδρομή κατά μήκος του κέντρου της δεξαμενής αρθρωτό με στηρίγματα κατά μήκος της ανατολικής του όψης. (6) Διαδρομή κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της δεξαμενής. Εικόνα: A. Launaro

Εικόνα των Insulae XLI και L στο Falerii Novi, που δείχνει τοίχους σε γκρι, επιφάνειες με κόκκινο χρώμα και σωλήνες νερού σε γαλάζιο χρώμα. (2) Μπάνιο (3) Πιθανώς μια στοά που περιβάλλει έναν χώρο άσκησης. (4) Ο διάδρομος με στήλες και στις δύο πλευρές καθορίζει τα δυτικά όρια μιας μεγάλης δεξαμενής. (5) Διαδρομή κατά μήκος του κέντρου της δεξαμενής αρθρωτό με στηρίγματα κατά μήκος της ανατολικής του όψης. (6) Διαδρομή κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της δεξαμενής. Εικόνα: A. Launaro

Ακόμη πιο απροσδόκητα, κοντά στη βόρεια πύλη της πόλης, η ομάδα εντόπισε ένα ζευγάρι μεγάλων κατασκευών που αντικριστούν μεταξύ τους μέσα σε ένα dupic porticus (ένα καλυμμένο διάδρομο με κεντρική σειρά στηλών). Δεν γνωρίζουν κανένα άμεσο παράλληλο, αλλά πιστεύουν ότι ήταν μέρος ενός εντυπωσιακού δημόσιου μνημείου και συνέβαλαν σε ένα ενδιαφέρον ιερό τοπίο στην άκρη της πόλης.

Το αμφίπλευρο και δημόσιο μνημείο porticus στα ανατολικά της βόρειας πύλης του Falerii Novi, που εμφανίζεται σε ένα χρονοδιάγραμμα GPR, σε εκτιμώμενο βάθος 0,80–0,85μ. Οι λευκές κουκκίδες σηματοδοτούν την κεντρική σειρά στηλών του καλυμμένου διαδρόμου περίπου 90 × 40m. Μέσα, ένα ζευγάρι δομών που βλέπουν το ένα το άλλο (το καθένα με κεντρική θέση) λειτούργησε ως δημόσιο μνημείο. Εικόνα: L. Verdonck

Το αμφίπλευρο και δημόσιο μνημείο porticus στα ανατολικά της βόρειας πύλης του Falerii Novi, που εμφανίζεται σε ένα χρονοδιάγραμμα GPR, σε εκτιμώμενο βάθος 0,80–0,85μ. Οι λευκές κουκκίδες σηματοδοτούν την κεντρική σειρά στηλών του καλυμμένου διαδρόμου περίπου 90 × 40m. Μέσα, ένα ζευγάρι δομών που βλέπουν το ένα το άλλο (το καθένα με κεντρική θέση) λειτούργησε ως δημόσιο μνημείο. Εικόνα: L. Verdonck

Ο αντίστοιχος συγγραφέας, καθηγητής Martin Millett από τη Σχολή Κλασικών του Cambridge, δήλωσε:

«Το εκπληκτικό επίπεδο λεπτομέρειας που έχουμε επιτύχει στο Falerii Novi, και τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά που αποκάλυψε η GPR, υποδηλώνουν ότι αυτός ο τύπος έρευνας θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον τρόπο που οι αρχαιολόγοι διερευνούν αστικές τοποθεσίες, ως συνολικές οντότητες».

Ο Millett και οι συνάδελφοί του έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το GPR για να ερευνήσουν την Interamna Lirenas στην Ιταλία, και σε μικρότερη κλίμακα, το Alborough στο Βόρειο Γιορκσάιρ, αλλά τώρα ελπίζουν να το δουν να αναπτύσσεται σε πολύ μεγαλύτερους ιστότοπους.

«Είναι συναρπαστικό και ρεαλιστικό να φανταζόμαστε ότι το GPR χρησιμοποιείται για την έρευνα μιας μεγάλης πόλης όπως η Μίλητος στην Τουρκία, η Νικόπολη στην Ελλάδα ή η Κυρήνη στη Λιβύη. Έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για τη ρωμαϊκή αστική ζωή και αυτή η τεχνολογία πρέπει να ανοίξει άνευ προηγουμένου ευκαιρίες για τις επόμενες δεκαετίες. «

Μάρτιν Μίλετ

Ωστόσο, ο τεράστιος πλούτος δεδομένων που παράγονται από μια τέτοια χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης θέτει σημαντικές προκλήσεις. Οι παραδοσιακές μέθοδοι μη αυτόματης ανάλυσης δεδομένων είναι πολύ χρονοβόρες, απαιτώντας περίπου 20 ώρες για την πλήρη τεκμηρίωση ενός εκταρίου. Θα περάσει κάποιος χρόνος πριν οι ερευνητές ολοκληρώσουν την εξέταση του Falerii Novi, αλλά για να επιταχύνουν τη διαδικασία, αναπτύσσουν νέες αυτοματοποιημένες τεχνικές.

Το Falerii Novi είναι καλά τεκμηριωμένο στο ιστορικό αρχείο, δεν καλύπτεται από σύγχρονα κτίρια και έχει αποτελέσει αντικείμενο δεκαετιών ανάλυσης χρησιμοποιώντας άλλες μη επεμβατικές τεχνικές, όπως η μαγνητομετρία , αλλά η GPR αποκάλυψε τώρα μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

 

Παραπομπή: L. Verdonck, A. Launaro, F. Vermeulen & M. Millett, « Έρευνα ραντάρ που διεισδύει στο έδαφος στο Falerii Novi: μια νέα προσέγγιση στη μελέτη των Roman citie s», Αρχαιότητα (9 Ιουνίου 2020)

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το AHRC. Ο Lieven Verdonck, από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, εργάστηκε σε μεταδιδακτορική υποτροφία από το Ταμείο Επιστημονικής Έρευνας – Flanders (FWO).Η ομάδα είναι επίσης ευγνώμων στις Soprintendenza Archeologia, Belle Arti e Paesaggio per l’Area Metropolitana di Roma, la Provincia di Viterbo e l’Etruria Meridionale.

https://www.cam.ac.uk/topics/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.