Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΕΚΕΤΑ ΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΑΠΘ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΟΣΧΟΥ -ΣΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ IOT, ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Η σύγχρονη αγροτική παραγωγή καλείται να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή, αλλά και να παράγει ικανοποιητικά για να θρέψει τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό.

Πολλοί μιλάνε για την κλιματική αλλαγή, λίγοι όμως με επιστημονικό λόγο. Ακόμη λιγότεροι συνεισφέρουν στην έρευνα και παράγουν νέα γνώση, σε μια συγκυρία που η ανθεκτικότητα της γεωργίας στις κλιματολογικές συνθήκες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι περισσότερο από ποτέ ζητούμενο.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με συντονιστή τον Καθηγητή του Α.Π.Θ. και Συνεργάτη του ΕΚΕΤΑ δρ Δημήτριο Μόσχου, διευθύνει εδώ και 10 μήνες το εμβληματικό ερευνητικό έργο STARGATE στο πεδίο της κλιματικά έξυπνης γεωργίας.

Το STARGATE φιλοδοξεί να αναπτύξει μια μεθοδολογία έξυπνης, πολυεπίπεδης και ολιστικής προσέγγισης για μια κλιματικά έξυπνη γεωργία, αξιοποιώντας καινοτομίες διαχείρισης του μικροκλίματος και της διαχείρισης των ευρύτερων κινδύνων λόγω καιρικών συνθηκών.

Η εν λόγω μεθοδολογία θα βασιστεί σε τεχνολογίες τηλεπισκόπησης, κλιματικής νοημοσύνης και διαδικτύου των πραγμάτων, για μια αποτελεσματικότερη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των δυνητικών επιλογών προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές, καθώς και τη χάραξη πολιτικών προστασίας από τους κλιματικούς κινδύνους.

Από την Ελλάδα, εκτός από το ΕΚΕΤΑ, συμμετέχουν επίσης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η AGROAPPSIKE, η Γ&Κ Κεφαλάς Γεωργική Ο.Ε., η Γαία Επιχειρείν Α.Ε., η ΕΤΑΜ Α.Ε. και η NeuropublicA.E., ενώ την ερευνητική κοινοπραξία συμπληρώνουν 19 οργανισμοί (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, τεχνολογικά προσανατολισμένες επιχειρήσεις) από 12 χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία, Βέλγιο, Γερμανία, Νορβηγία, Τσεχία, Αυστρία, Πολωνία, Λετονία και Ισραήλ).

 

 

Πηγες : makthes.gr / https://www.michanikos-online.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.