Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΝΗ ΜΑΚΡΗ

Βρεθήκαμε με τον Νίκο Αρσένη Πρόεδρο της Κοινότητας Σαλαμίνας και Υπεύθυνο του Τμήματος Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Σαλαμίνας και μας μίλησε για της λειτουργίες του τμήματος και όσα έχουν γίνει από την ανάληψη καθηκόντων του.

Α.Μ  κ. Αρσενη σας ευχαριστούμε για την Άμεση ανταποκριση στην πρόταση μας να βρεθούμε εδώ σημερα .

Ν.Α Και εγω ευχαριστώ κ Μακρη και εσας και το Σαλαμινιων Βημα για την πρόταση σας

 

Α.Μ : Πότε Οριστήκατε  Υπεύθυνος του Τμήματος Διαχείρισης  Ζώων Συντροφιάς  από το Δήμαρχο Σαλαμίνας Γιώργο Παναγόπουλο και ποια ήταν η αρχική σας ενέργεια;

Ν.Α : Από το Δήμαρχο  ορίστηκα  υπεύθυνος του τμήματος διαχείρισης ζώων συντροφιάς ,  στις  10  Οκτωβρίου 2019  και πρωταρχική μου ενέργεια ήταν  η Θεσμοθέτηση της πενταμελούς επιτροπής  η οποία ολοκληρώθηκε  στις 29 Νοεμβρίου 2019 ,μετά από πραγματικά πολλαπλές  διαβουλεύσεις και  αντιπαραθέσεις.

 

Α.Μ : Ποιο είναι  το εύρος των ενεργειών του Τμήματος Αδέσποτων Ζώων, ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι του και ποιες είναι ενέργειες  οι οποίες κάνατε ;

Ν.Α :Η Καθημερινή Απασχόληση του τμήματος είναι ποικίλη και  απαιτητική. Πραγματικά δουλεύουμε σκληρά  και  θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε  έτσι , υλοποιώντας τα  μελλοντικά  μας  σχέδια. Η  υφιστάμενη στελέχωση του τμήματος  δεν είναι επαρκής ,  δηλαδή, δεν υπάρχουν δημοτικοί υπάλληλοι  για τα  αντίστοιχα καθήκοντα, για  το λόγο αυτό   έχει συσταθεί  μια ομάδα εθελοντών .Ο Κύριος Στόχος  του Τμήματος, είναι  η σίτιση των αδέσποτων  αλλά και η πρόληψη Υγείας τους . Η Σίτιση των αδέσποτων ζώων διασφαλίζει ,κατά κάποιο τρόπο, ώστε να μην είναι επιθετικά και επικίνδυνα  αλλά φιλικά προς τον άνθρωπο. Ο Στόχος αυτός επιτεύχθηκε με κάποιες ενέργειες όπως η αγορά και η τοποθέτηση 19  ταϊστρών και ποτιστρών  σε συγκεκριμένα σημεία  του νησιού.   η οποία κίνηση  συμπεριλήφθηκε και στα καλά νέα  της Ημέρας του ΣΚΑΙ δύο συνεχόμενες ημέρες . Μία άλλη ενέργεια ήταν  η από κοινού  εθελοντική δράση της Πρωτοβάθμιας και της  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την συλλογή  ξηράς τροφής .   Όπως και   η συνεργασία για δωρεάν ξηρά τροφή  από  Pet Shop , κτηνιάτρους ,μεγάλες εταιρείες  και εθελοντές φιλόζωων. Όσον αφορά την πρόληψη της Υγείας  των αδέσποτων ζώων  δημιουργήσαμε Φαρμακείο Ζώων για τις περιπτώσεις των ατόμων  που δεν έχουν  τη δυνατότητα  να αγοράσουν.

 

Α.Μ : Σε ποιες περιοχές έχει γίνει η τοποθέτηση  των ταϊστρών & Ποτιστρών  και κάθε πότε γίνεται η τοποθέτηση της ξηράς τροφής  και νερού σε αυτές;

Ν.Α : Η τοποθέτηση της ξηράς   τροφής και νερού  γίνεται μία φορά την εβδομάδα.  Μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί  ταΐστρες και ποτίστρες στις περιοχές, Βροντού ,  Λεωφ. Κακής Βίγλας  οδός Μπουμπουλίνας, στο Καματερό στην οδό Κοιμήσεως Θεοτόκου  & Δυναμίδη, στη Λεωφ. Ρέστη                      « Οικισμός Γαλήνη», στο Μπατσί ,στο Ξένο στην οδό Αιγάλεω, στα Παλούκια στα ΚΤΕΛ, στο μπλε Λιμάνι οδός Αριστείδου, στο Νάτο στην πλατεία του Αγ. Φανουρίου, στα Βασιλικά στη έκτη  (6) και πέμπτη  (5) στάση , στα Σελήνια στην Εκκλησία του Αγ. Νικολάου, στα Αμπελάκια στο κυκλικό κόμβο του σουπερμάρκετ ΑΒ, στη Ζωοδόχου Πηγής., στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, στον Άγιο Γεώργιο Λεωφ. Δημοκρατίας , στην Πλατεία Ηρώων (Αγάλματα) στη Σκυτάλη οδός Πουσι-λι, και στην Ψιλή Άμμο στην Οδό Αιγαλέου.

 

 Α.Μ : Πως διαχειριστήκατε την πανδημία COVID -19;

Ν.Α : Αρχικά χορηγήθηκαν βεβαιώσεις σίτισης  αδέσποτων ζώων εν όψει καραντίνας , πριν βγει επίσημη ανακοίνωση από την Κυβέρνηση. Υπήρχε ελεύθερη είσοδος στο νησί κάθε Τρίτη και Σάββατο σε φιλόζωους που ταΐζαν   αδέσποτα και δεσποζόμενα, και δεν ήταν  μόνιμοι κάτοικοι  του νησιού. Εξασφαλίσαμε είκοσι (20)  εμβόλια και τσιπάκια  από το ΔΙΚΕΠΑΖ   όπως και εξήντα (60) κιλά τροφής. Επίσης παραλάβαμε  πεντακόσια (500) κιλά τροφής  Pedigree από το Υπουργείο Εξωτερικών και ΠΕΔΑ , όπως και οχτακόσια εξηντατέσσερα (864)  ενδοπαρασιτικά χάπια τα οποία μοιράστηκαν  σε φιλόζωους του νησιού που φροντίζουν αδέσποτα ζώα.

 

 Α.Μ : Τέλος πείτε μας ποιοι είναι οι Μελλοντικοί σας στόχοι;

 Ν.Α : Ως μελλοντικούς στόχους έχουμε την δημιουργία κτηνιατρείου βραχείας νοσηλείας με δέκα κλουβιά όπως και την αγορά  πιστοποιημένου αυτοκινήτου  επανδρωμένο με πλήρωμα τριών ατόμων όπως προβλέπεται από  την νομοθεσία για την μεταφορά ζώων. Επίσης θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την προμήθεια φαρμάκων  ώστε το φαρμακείο  του Τμήματος να δύναται να παρέχει τα απαραίτητα αλλά και την προσπάθεια προμήθειας ξηράς τροφής.

Θέλουμε επίσης  να δημιουργήσουμε μία Ημερίδα Αδέσποτων Ζώων προς την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση  του γενικού πληθυσμού όπως και να πραγματοποιήσουμε παρουσιάσεις σε σχολεία από έμπειρο εκπαιδευτή για την ευαισθητοποίηση  των  παιδιών για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Να Ευχαριστήσουμε θερμά τον Νίκο Αρσένη για την ωραία συζήτηση που είχαμε και για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα της Συνέντευξης .

Για το Σαλαμινίων Βήμα 

Άννη Μακρή 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.