Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

«Είναι λυπηρό που η απόφαση της Τουρκίας δεν ήταν αντικείμενο διαλόγου, ούτε υπήρξε κάποια γνωστοποίηση νωρίτερα», ανέφερε σε χθεσινή (Παρασκευή) ανακοίνωσή της η UNESCO, καλώντας τις τουρκικές αρχές «να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί η οπισθοχώρηση από την παγκόσμια αξία αυτής της σπάνιας κληρονομιάς, η διατήρηση της οποίας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρίασή της».

Η κυβέρνηση Ερντογάν μετρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σε όλο τον κόσμο, να επιχειρεί να δώσει μια πρώτη απάντηση στην UNESCO.

«Η συμφωνία προβλέπει καθήκοντα για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά δεν παραβιάζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και κυριαρχίας τους» αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών Yavuz Selim Kiran φανερώνοντας τις προθέσεις της Άγκυρας. «Μια λειτουργική αλλαγή στην Αγία Σοφία δεν σημαίνει παραβίαση της συμφωνίας», προσθέτει ο ίδιος.

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την απόφαση για την Αγιά Σοφιά, με ανακοίνωσή του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Κονσταντίν Κόσατσεφ, εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση αλλά και η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας εκφράζει την την αντίθεσή της.

https://www.efsyn.gr/kosmos/2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.