Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Στο θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παρενέβη η UNESCO, τονίζοντας ότι το μνημείο έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις που η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», τονίζει η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση του ΟΗΕ. Η UNESCO πρέπει να ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες της με επιστολές προς τις τουρκικές αρχές, ενώ ανάλογο μήνυμα έδωσε και προς τον πρεσβευτή της Τουρκίας. «Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν διάλογο προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικουμενική αξία του μνημείου», τονίστηκε εκ μέρους της UNESCO.

Παρέμβαση για το ζήτημα έχουν ήδη κάνει ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ασφαλώς η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας αν η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη, ανοίγοντας έτσι τη μετατροπή της σε τζαμί. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συνεδρίαση διήρκεσε μόλις 17 λεπτά και σε αυτή αποφασίστηκε ότι η αλλαγή του καθεστώτος του κτιρίου αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου και της προεδρίας.

https://www.athenslivenews.gr/eidis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.