Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Σ.Β Και πολύ κακος είναι μουσείο του σφαγεα των Ελληνων …. Μια καλη απάντηση στην Τουρκικής Πολιτικης … 

Είναι καιρός η ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτό το πολύ καθυστερημένο και γενναίο βήμα, πιστεύουμε.

Αν οι Τούρκοι σκέφτονται τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (Atatürk) ως ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι τον θυμούνται ως έναν από τους κύριους γενοκτόνους ενάντια στις χριστιανικές μειονότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μιας γενοκτονίας που οδήγησε στη συστηματική εξόντωση περίπου 3,5 εκατομμυρίων.

Με περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες να εξολοθρεύονται από τις πολιτικές του Atatürk και των ομοϊδεατών του ( το κίνημα των Νεότουρκων μετετράπη στον λεγόμενο Κεμαλισμό) , περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια Έλληνες απομακρύνθηκαν βίαια από την Τουρκία το 1923-1924 ως αποτέλεσμα της Συνθήκης της Λοζάνης, εξαφανίζοντας χιλιάδες χρόνια ελληνικής ζωής στη Μικρά Ασία, Πόντο και Ανατολική Θράκη.

Ο Atatürk (Πατέρας των Τούρκων) ήταν σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές Αλβανός Εβραίος που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1881. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν νέος και η μητέρα του εργάστηκε σε οίκο ανοχής. Ανέβηκε μέσα από τις οθωμανικές στρατιωτικές τάξεις, ξεχωρίζοντας κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου και του ελληνοτουρκικού πολέμου που ακολούθησε.

Εν μέσω του ελληνοτουρκικού πολέμου, ατέλειωτες μαρτυρίες ξένων διπλωμάτων, χριστιανών ιεραποστόλων, μαρτυριών επιζώντων, δημοσιογράφων και πολλών άλλων κατέγραψαν τις σφαγές που διαπράχθησαν από τους οπαδούς του Atatürk, γνωστοί ως Κεμαλιστές, εναντίον της χριστιανικής μειονότητας σε μια προσπάθεια δημιουργίας του moto: «Η Τουρκία για τους Τούρκους»

Μία τέτοια μαρτυρία γράφτηκε από τον Mark Hopkins Ward, έναν Αμερικανό γιατρό που εργαζόταν στο Αμερικανικό Νοσοκομείο στη Δυτική Αρμενία, τη σημερινή Ανατολική Τουρκία, στην πόλη Kharpert (Խարբերդ). Ο Γουαρντ έγραψε ότι «οι Κεμαλιστές ακολούθησαν με μένος την εξεταζόμενη και συστηματική εκστρατεία τους για την εξόντωση της ελληνικής μειονότητας στη Μικρά Ασία, στην οποία συμμετείχαν με την ίδια απίστευτη βαρβαρότητα που σηματοδότησε την τουρκική σφαγή 1.000.000 Αρμενίων στην αρχή του Μεγάλου Πολέμου [ Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος].”

Ο Δρ Ernst von Kwiatkowski, Αυστροουγγρικός πρόξενος στον Πόντο, ενημέρωσε τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών István Burián στις 30 Νοεμβρίου 1916 ότι ένας Οθωμανός αξιωματούχος του είπε: «Πρέπει τώρα να τελειώσουμε με τους Έλληνες. Έστειλα σήμερα τάγματα στα περίχωρα για να σκοτώσουν κάθε Έλληνα που συναντούν στο δρόμο »και ότι« πρέπει επιτέλους να κάνουμε με τους Έλληνες όπως και με τους Αρμένιους ».

Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις 13 Νοεμβρίου 2008, ο Δρ Ronald Münch από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης είπε ότι αν ο Atatürk ήταν ζωντανός σήμερα, θα έπρεπε να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.

Ωστόσο, παρά τα εγκλήματά του που σκότωσε σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες και εξαφάνισε την ελληνική ζωή που υπήρχε σε πολλές περιοχές της σημερινής Τουρκίας για χιλιάδες χρόνια, το σπίτι γέννησής του στη Θεσσαλονίκη δεν διατηρείται μόνο, αλλά είναι μέρος του τουρκικού προξενικού συγκροτήματος.

Ώρα να γίνει μουσείο το σπίτι του Atatürk

Σε μια εποχή που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά αδιάκοπα και ανεπιφύλακτα στη μετατροπή της διάσημης Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την καρδιά του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, που είναι σήμερα μουσείο, το σπίτι του Atatürk πρέπει να μετατραπεί σε μουσείο στη μνήμη του 1 εκατομμυρίου Ελλήνων που εξοντώθηκαν από το καθεστώς του.

Αυτό φυσικά δεν πρέπει να εμφανιστεί ως αντίδραση στη φιλοδοξία του Ερντογάν να μετατρέψει το μουσείο σε τζαμί. Πρέπει να τη σκεφτόμαστε ως ηθική, επιτακτική ανάγκη που έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και δεκαετίες .

Το σπίτι του Atatürk, σε αντίθεση με την Αγία Σοφία, δεν είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για αλλαγή του status quo του σπιτιού του Atatürk και θα πρέπει να μετατραπεί σε μια ιστορική ανάμνηση ενός μαζικού δολοφόνου.

Φυσικά το θέμα πάνω από όλα είναι το ζήτημα της ύπαρξης ή μη πολιτικής βούλησης. Γνωρίζουμε πως δεν εμφανίζονται οι ελληνικές κυβερνήσεις διατεθειμένες να ‘ερεθίσουν’ την Τουρκία, σε διάφορα ζητήματα. Πόσο μάλλον σε αυτό που είναι θέμα της ιστορίας της Τουρκίας, ενός προσώπου που έχει θεοποιηθεί στα μάτια των Τούρκων.

https://de-facto.gr/ataturk-hous

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.