Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Το ελίτ νεκροταφείο των τάφων-οικιών του Πετρά (περ. 2900-1800 π.Χ.) βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Σητείας και αποτελεί τμήμα μιας πολύ σπάνιας μνημειακής τοπογραφίας αποτελούμενης από ένα μινωικό ανάκτορο και αρκετούς οικισμούς (3400-1100 π.Χ.). Οι αρχαιολογικοί χώροι του Πετρά ανασκάπτονται από το 1985 στο πλαίσιο μακροχρόνιου συστηματικού ερευνητικού προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό τη διεύθυνση της δρος Μεταξίας Τσιποπούλου, στελέχους και, από το 2012, επίτιμης διευθύντριας του ΥΠΠΟΑ.

Το ανάκτορο και τμήμα του κυρίως οικισμού είναι ανοικτά για το κοινό από το 2006. Η ανασκαφή του νεκροταφείου πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, βάσει του εγκεκριμένου με υπουργική απόφαση δεύτερου πενταετούς προγράμματος (2017-2021), ανανεούμενη σε ετήσια βάση. Ωστόσο, φέτος η άδεια δεν ανανεώθηκε και δεν δόθηκε καμία εξήγηση από την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου για τους λόγους αυτής της (σιωπηλής) διακοπής του έργου.

Η διακοπή της ανασκαφής έγινε αφορμή για να ξεκινήσει μια διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής υπογραφών που στόχο έχει να αφυπνίσει τους αρμοδίους για τη σημασία του έργου και τον κίνδυνο καταστροφής που συνεπάγεται η μη συνέχισή του. Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, στόχος είναι «η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, δρ Λίνα Mενδώνη, να πεισθεί να επανεξετάσει την απόφαση για διακοπή της ανασκαφής (η οποία σημειωτέον είναι σιωπηλή, όχι έγγραφη), ούτως ώστε να διενεργηθούν οι προγραμματισμένες εργασίες πεδίου έξι εβδομάδων το φθινόπωρο». Στο ψήφισμα απευθύνεται έκκληση να σωθεί το σημαντικό μνημειακό μινωικό σύνολο του Πετρά Σητείας, να ολοκληρωθεί η ανασκαφή του ελίτ νεκροταφείου, να αναδειχθεί και να ενοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος της προϊστορικής Σητείας.

Οι ανασκαφές του Πετρά συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα ερευνητικά προγράμματα που έχουν διενεργηθεί από μέλη της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Τα σημαντικά ευρήματα έχουν συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόηση της μινωικής κοινωνίας και των εσωτερικών και εξωτερικών επαφών της, ιδιαίτερα στην Προ- και την Παλαιο-ανακτορική περίοδο. Η συνεχιζόμενη μελέτη των αποτελεσμάτων της ανασκαφής, όπως η ίδια η ανασκαφή, διενεργείται από διεπιστημονική ομάδα ειδικών. Οι δημοσιεύσεις φτάνουν τις εκατό, περιλαμβάνοντας άρθρα, μονογραφίες και τα πρακτικά δύο συνεδρίων. Επιπλέον, σε ετήσια βάση, κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, οργανώνονται ξεναγήσεις για τους πολίτες και τους επισκέπτες της Σητείας, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και μαθητές, καθώς και φωτογραφικές εκθέσεις.

Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι όλη η χρηματοδότηση της ανασκαφής, της συντήρησης του υλικού, των στερεώσεων και των μελετών προέρχονται από ίδρυμα του εξωτερικού και ότι η διενέργεια της ανασκαφής, από σαράντα περίπου άτομα για έξι εβδομάδες κατ’ έτος, αποτελεί, και από οικονομική άποψη, αναπτυξιακό έργο για την πόλη της Σητείας.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο χώρος του νεκροταφείου απειλείται από τις καιρικές συνθήκες κατά τη χειμερινή περίοδο αλλά και από την παράνομη ανθρώπινη δραστηριότητα. Όπως τονίζεται, η ανασκαφή των ταφικών κτισμάτων και η στερέωση των τοίχων πρέπει να ολοκληρωθούν στις επόμενες δύο ανασκαφικές περιόδους, σύμφωνα με τον λεπτομερή σχεδιασμό, ο οποίος υποβλήθηκε στο υπουργείο για την ετήσια ανανέωση της άδειας.

Για να δείτε το ψήφισμα, πατήστε εδώ.

Το Σαλαμινιων ΒΗΜΑ συμμετείχε σην προσπάθεια !!!

https://www.athenslivenews.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.