Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Η επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ Κίνας και ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενίσχυσε σημαντικά την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και έθεσε τα θεμέλια για μεγαλύτερη συνεργασία μετά το Covid-19.

Μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 22 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, υπογράμμισε τη σημασία των δύο πλευρών να συνεργαστούν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

«Δεν είναι δυνατόν να διαμορφωθεί ο κόσμος του αύριο χωρίς μια ισχυρή εταιρική σχέση ΕΕ-Κίνας», είπε.

Ο Ursula von der Leyen πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να «επιταχύνει» κρίσιμους τομείς συνεργασίας με την Κίνα, και «δεσμεύεται να σημειώσει ταχεία και ουσιαστική πρόοδο».

Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Κίνας να συνεργαστεί στενότερα με την ΕΕ και για να ενισχυθούν οι σχέσεις και σε μεγαλύτερα ύψη μετά την ήττα του COVID-19.

«Μαζί, η Κίνα και η ΕΕ θα καταστήσουν την ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση τους παγκόσμιας σημασίας», επιβεβαίωσε δήλωση της κινεζικής πρεσβείας.

Σημαντικές σ ΤΑΙΡΟΥΣ

Νωρίτερα φέτος, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση γιόρτασαν την 45η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων, που ιδρύθηκαν στις 6 Μαΐου 1975.

Για να τιμήσει την ευκαιρία, ο πρέσβης της ΕΕ στην Κίνα Hans Dietmar Schweisgut, μαζί με πρεσβευτές από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν που αντικατοπτρίζει την επιτυχημένη εταιρική σχέση που έχουν σφυρηλατήσει οι δύο πλευρές τα τελευταία χρόνια.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από το 1975», ανέφερε η δήλωση. «Συνεργαζόμαστε σε περισσότερους τομείς από ποτέ, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, οικονομικών, χρηματοοικονομικών, επιστημονικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών».

Πριν από σαράντα πέντε χρόνια, το εμπόριο μεταξύ Κίνας και ΕΕ ήταν πολύ μικρό. Η ΕΕ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας εδώ και χρόνια και η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ. Σε κανονικές περιόδους, οι δύο πλευρές ασχολούνται συλλογικά με πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ καθημερινά.

Ως υπογράφοντες τις Συμφωνίες για το Κλίμα του Παρισιού, την Πυρηνική Συμφωνία του Ιράν και άλλες διεθνείς συμφωνίες-ορόσημο, η Κίνα και η ΕΕ έχουν αποδειχθεί αναπόσπαστοι σύμμαχοι στην ενίσχυση της πολυμέρειας και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

Κατά τη 22η σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας, ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσε τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας.

«Οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Η οικονομική μας αλληλεξάρτηση είναι υψηλή και πρέπει να συνεργαστούμε σε παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική δράση, η επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης ή η αντιμετώπιση του COVID-19. »

«Η συνεργασία και η συνεργασία με την Κίνα είναι μια ευκαιρία και αναγκαιότητα», πρόσθεσε.

Βλέποντας τις ευρύτερες γεωπολιτικές παραμέτρους των αυξανόμενων εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας, τα σχόλια του Michel προορίζονταν πιθανότατα για ηγέτες στην Ουάσινγκτον όσο και στο Πεκίνο.

Το δόγμα της ΕΕ Sinatra

Τους τελευταίους μήνες, η Ουάσινγκτον έχει αυξήσει την πίεση στους ηγέτες της ΕΕ να ακολουθήσουν τα βήματά της για να πάρει μια πολύ πιο εχθρική θέση έναντι της Κίνας.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες της ΕΕ κατά τη Δημοκρατία της Κοπεγχάγης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, προέτρεψε τους ηγέτες της ΕΕ να επιλέξουν αποτελεσματικά μια πλευρά.

«Η επιλογή δεν είναι μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών [και της Κίνας]», είπε. «Είναι μεταξύ ελευθερίας και τυραννίας».

Ωστόσο, η ΕΕ φαίνεται να μην έχει όρεξη να εμπλακεί σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ακολουθήσει τον δικό της τρόπο, αντί να συμμαχήσει με οποιαδήποτε πλευρά.

«Δεν χρειάζεται να επιλέξουμε [μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας]», είπε. «Μερικοί άνθρωποι θα ήθελαν να μας ωθήσει να επιλέξουν, αλλά δεν έχουμε να επιλέξουν, θα πρέπει να είναι όπως το τραγούδι του Frank Sinatra, το ay ».

Στην πλοήγηση στις δύσκολες θάλασσες της γεωπολιτικής, «τα συμφέροντα και οι αξίες της ΕΕ πρέπει να είναι η πυξίδα μας», πρόσθεσε ο Borrell.

Προώθηση των σχέσεων Κίνας-ΕΕ

Οι ηγέτες και από τις δύο πλευρές της συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας αναγνώρισαν ότι, παρόλο που ενδέχεται να μην έρχονται αντιμέτωπες σε όλες τις περιπτώσεις, η επιθυμία για μεγαλύτερη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος είναι απαραίτητη για την επίτευξη των αντίστοιχων στόχων τους και την καταπολέμηση των παγκόσμιων προκλήσεων.

«Δεν υπάρχει σύγκρουση θεμελιωδών συμφερόντων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης», δήλωσε ο Πρόεδρος Xi.

«Η συνεργασία υπερτερεί του ανταγωνισμού και η συναίνεση υπερτερεί της διαφωνίας.»

Σε απάντηση στην μεγαλύτερη κρίση στον κόσμο για την υγεία μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η Κίνα και η ΕΕ συμφωνούν για τη θεμελιώδη ανάγκη συνεργασίας, αμοιβαίας υποστήριξης και αλληλεγγύης.

Σε διαφορετικά στάδια της πανδημίας, υπήρξε αμοιβαία βοήθεια μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Η ΕΕ υποστήριξε την Κίνα όταν πολεμούσε το ξέσπασμα στις αρχές του έτους με γενναιόδωρες δωρεές εξοπλισμού που ήταν πολύ απαραίτητος. Και όταν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρώπης κινδυνεύει να κατακλυστεί τον Μάρτιο, η Κίνα έστειλε βασικές προμήθειες και ομάδες ιατρικών εμπειρογνωμόνων.

Η επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ Κίνας και ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενίσχυσε σημαντικά την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και έθεσε τα θεμέλια για μεγαλύτερη συνεργασία μετά το Covid-19.

Η Κίνα και η ΕΕ εξέφρασαν την επιθυμία τους να εργαστούν σε πολυμερή πλαίσια για την προστασία και την προώθηση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

Ο Πρόεδρος Xi είπε ότι η Κίνα θα συνεργαστεί με την ΕΕ για να ενισχύσει τον συντονισμό και τη συνεργασία σε σημαντικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, να ενισχύσει τον διάλογο και τη συνεργασία για την παγκόσμια διακυβέρνηση της δημόσιας υγείας και να δημιουργήσει από κοινού μια παγκόσμια κοινότητα υγείας για όλους.

Οι ηγέτες της ΕΕ, εν τω μεταξύ, επιβεβαίωσαν ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να ενισχύσει τον συντονισμό και τη συνεργασία με την Κίνα σχετικά με την ασφάλεια της δημόσιας υγείας, την αλλαγή του κλίματος, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη συνεργασία τρίτων στην Αφρική και άλλα σημαντικά ζητήματα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, του ΠΟΕ και της G20.

Η Κίνα και η ΕΕ έχουν αποδειχθεί σημαντικοί εταίροι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και εξέφρασαν την προθυμία τους να καθοδηγήσουν τον δρόμο στην υποστήριξη των παγκόσμιων προσπαθειών οικονομικής ανάκαμψης με πράσινες και βιώσιμες λύσεις. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν επίσης την κοινή τους στάση για την υποστήριξη της πολυμέρειας στους σημερινούς δύσκολους καιρούς τόσο της άνευ προηγουμένου κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας όσο και της πιο σοβαρής ύφεσης από τη Μεγάλη Ύφεση το 1930.

Ως δύο μεγάλες δυνάμεις, δύο μεγάλες αγορές και δύο μεγάλοι πολιτισμοί, η Κίνα και η Ευρώπη έχουν την ικανότητα να χρησιμεύσουν ως «δίδυμοι κινητήρες» για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις για μια φιλόδοξη διμερή εμπορική συμφωνία και θα παραμείνουν σε στενή επαφή για περαιτέρω προσπάθειες προς το σκοπό αυτό.

Η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής της Λειψίας μεταξύ Ευρώπης και Κίνας στην οποία οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν περαιτέρω διμερείς σχέσεις έχει αναβληθεί έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Με αμφότερες τις πλευρές που επιθυμούν να επαναπρογραμματίσουν μια ημερομηνία πριν από το τέλος των ετών, αναμένεται ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα ηγηθεί των Ευρωπαίων ομολόγων της κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.

Υπό την ηγεσία της Μέρκελ, η Γερμανία απέρριψε επανειλημμένα την πίεση από την Ουάσινγκτον και σηματοδότησε μια αποφασιστική δέσμευση να επεκτείνει την οικονομική συνεργασία και να υποστηρίξει την πολυμέρεια. Ο Γερμανός ηγέτης έχει επίσης δεσμευτεί να ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής της ενέργειας κατά τη διάρκεια της προεδρίας για να συγκεντρώσει τα κράτη μέλη γύρω από ένα κοινό σχέδιο οικονομικής διάσωσης μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις του κοροναϊού.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, η Μέρκελ αναγνώρισε τη δυσκολία να ενώσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ για να μιλήσουν με μια φωνή σε σχέση με την Κίνα, αλλά δήλωσε: «Πρέπει να αναπτύξουμε μια πολιτική που να αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα και τις αξίες μας».

Παρά τις πολιτικές διαφορές, ο Γερμανός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη και η Κίνα «μοιράζονται κοινά συμφέροντα» και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται ως «οικονομικοί εταίροι

http://www.cnfocus.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.