Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Από τον Sajjad Malik
Οι άνθρωποι επισκέπτονται το παλάτι Colonna στη Ρώμη της Ιταλίας, στις 23 Μαΐου 2020. [Φωτογραφία / Xinhua]

Τα διεθνή ταξίδια σταμάτησαν σχεδόν μετά την εξάπλωση της νόσου COVID-19 από τη μια χώρα στην άλλη διαδοχικά, αναγκάζοντας τα έθνη στο απόηχό της να κλείσουν τις πόρτες τους σε ξένους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού δήλωσε ότι ο αριθμός των διεθνών τουριστικών ταξιδιών θα μπορούσε να μειωθεί κατά 60% έως 80% το 2020. Η τρομερή πρόβλεψη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με μια προηγούμενη ροδοειδή εκτίμηση που έγινε πριν από την έκρηξη της νόσου ότι ο παγκόσμιος τουρισμός είναι έτοιμος να αυξηθεί κατά 3% έως 4% φέτος.

Θα είχε συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, επειδή η τουριστική βιομηχανία έχει μερίδιο περίπου 10% στο παγκόσμιο ΑΕγχΠ και στην αγορά εργασίας. Αντιπροσώπευε 330 εκατομμύρια άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας παγκοσμίως το 2019.

Το ταξίδι, είτε για διασκέδαση είτε για επαγγελματικούς λόγους, περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τους μικρούς ταξιδιωτικούς πράκτορες έως τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, τους κρουαζιέρες, τους τοπικούς οδηγούς και τα καταστήματα δώρων. Καθώς ο τουρισμός έπεσε, όλα αυτά τα τμήματα τέθηκαν υπό τη μεγάλη σκιά του ιού.

Η εκτίμηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας δείχνει ότι τα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία από χώρες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σχεδόν 305 εκατομμύρια απώλειες θέσεων εργασίας παγκοσμίως στον τουρισμό, ενώ η διεθνής τουριστική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί μεταξύ 45% και 70%.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσίευσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ασία και τον Ειρηνικό (ESCAP), ο αντίκτυπος του COVID-19 γίνεται αισθητός σε ολόκληρο το τουριστικό οικοσύστημα και θα χρειαστεί χρόνος πριν από το άνοιγμα και την ανοικοδόμηση προορισμών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πρόσφατα για ένα δεύτερο κύμα COVID-19. Λόγω αυτών των περιστάσεων, η αναβίωση της τουριστικής βιομηχανίας θα είναι αργή. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Αλλά ακόμα κι αν συνέβαινε, ο παγκόσμιος τουρισμός θα μπορούσε να μειωθεί κατά 58%. Είναι το καλύτερο σενάριο.

Πέρυσι, ο κλάδος αυξήθηκε κατά 4% ή 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον κύκλο εργασιών. Στην αλλαγμένη κατάσταση, οι ζημίες που σχετίζονται με τη βιομηχανία θα κυμαίνονται από 910 δισεκατομμύρια έως 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο αντίκτυπος στα έθνη που εξαρτώνται από τον τουρισμό θα είναι ακόμη χειρότερο.

«Η κατάρρευση του τουρισμού που οφείλεται στην πανδημία COVID-19 θα έχει βαθύ αντίκτυπο στα αναπτυσσόμενα μικρά νησιά Ασίας-Ειρηνικού λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τα τουριστικά ενοίκια. Η πανδημία θα επηρεάσει δυσανάλογα τις ζωές και την ευημερία των φτωχότερων και οι πιο ευάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον άτυπο τομέα, «σύμφωνα με το άρθρο της UN-ESCAP.

Αλλά ακόμη και οι πιο σκοτεινές καταστάσεις δεν είναι ελπίδες. Και θα πρέπει να ισχύει και για τη μεταποδημική τουριστική βιομηχανία. Δεδομένου ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να ζήσουν κάτω από το κλείδωμα, η παρόρμηση να μετακινηθούν και να ταξιδέψουν θα είναι η ισχυρότερη μόλις αρθούν οι περιορισμοί. Η βιασύνη θα δημιουργήσει ανταγωνισμό, και διάφορες εταιρείες μπορεί επίσης να προσφέρουν πιο φιλικά ταξιδιωτικά πακέτα.

Τα έξυπνα έθνη θα χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία και θα σχεδιάσουν να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες μόλις βελτιωθούν τα πράγματα. Έτσι, είναι καιρός να προετοιμαστείτε για το μέλλον και να αξιοποιήσετε τη νέα ζήτηση.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη – Πολιτικές του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση του Coronavirus – οι χώρες αναπτύσσουν μηχανισμούς ανάκαμψης για να υποστηρίξουν τη βιομηχανία του τουρισμού. «Αυτά περιλαμβάνουν θέματα σχετικά με την άρση των περιορισμών ταξιδιού, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών και την επανεξέταση του τουριστικού τομέα για το μέλλον.»

Η μελέτη προτείνει ένα ολοκληρωμένο πακέτο ανάκτησης του τουρισμού που περιλαμβάνει την τόνωση της ζήτησης με νέες ασφαλείς και καθαρές ετικέτες για τον τομέα και εφαρμογές πληροφοριών για επισκέπτες και εκστρατείες προώθησης εγχώριου τουρισμού.

Αυτό σημαίνει ότι ο τουρισμός μπορεί να ανακάμψει, αλλά χρειάζεται μια σταθερή και καλά στοχοθετημένη πολιτική. Δεδομένου ότι είναι ευκολότερο να πείσετε τους εγχώριους τουρίστες να αρχίσουν να επισκέπτονται μέρη της επιλογής τους, οι χώρες πρέπει πρώτα να αναβιώσουν την τοπική βιομηχανία προτού προσελκύσουν ξένους τουρίστες.

Ο Sajjad Malik είναι αρθρογράφος στο China.org.cn. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:

http://www.china.org.cn/opinion/SajjadMalik.htm

Τα άρθρα γνώμης αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους, όχι απαραίτητα εκείνων του China.org.cn.

 

http://www.china.org.cn/opinion

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.