Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Του Lu Yan ·
Ο Τσι Γινγκ διδάσκει έναν μαθητή στις 17 Μαΐου σε ένα παραδοσιακό μουσικό εκπαιδευτικό κέντρο που άνοιξε στο Ουρουμκί, πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφέρειας Xinjiang Uygur στη βορειοδυτική Κίνα (XINHUA)

Σε ηλικία 13 ετών, ο Zhao Yang, κάτοικος του χωριού Xiaozhao στην πόλη Nangong, επαρχία Hebei στη βόρεια Κίνα, έχασε τα χέρια του λόγω ηλεκτροπληξίας. Είπε ότι το ατύχημα άλλαξε τη ζωή του σε ένα μάτι. Έπρεπε να εγκαταλείψει το σχολείο. «Ήμουν απελπισμένος εκείνη την εποχή».

Αλλά χάρη στη βοήθεια και τη φροντίδα της οικογένειας και των συγγενών του, ο Zhao έμαθε σταδιακά να φροντίζει τον εαυτό του και άρχισε να σκέφτεται τι θα μπορούσε να κάνει στο μέλλον.

Το 2003, έμαθε να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή, πληκτρολογώντας με τα πόδια του. Έξι χρόνια αργότερα, ξεκίνησε το ηλεκτρονικό του κατάστημα πουλώντας παπλώματα με βαμβάκι, καθώς το Nangong είναι πλούσιο σε βαμβάκι.

Τώρα, οι ετήσιες πωλήσεις του καταστήματος της Zhao υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο γιουάν (141.000 $) και τα προϊόντα της εξάγονται επίσης σε χώρες όπως η Μαλαισία και το Βιετνάμ.

«Μπορώ να πληκτρολογήσω περισσότερους από 40 κινεζικούς χαρακτήρες σε ένα λεπτό. Μπορώ να διαχειριστώ τους πελάτες μόνος μου», δήλωσε ο 33χρονος. «Η ενασχόληση με τέσσερις ή πέντε πελάτες ταυτόχρονα είναι ένα κομμάτι κέικ.»

Αφού έγινε επιτυχής στην επιχείρησή του, ο Zhao μοιράστηκε την εμπειρία του με νέους επιχειρηματίες και βοήθησε επτά από αυτούς να ανοίξουν τα δικά τους διαδικτυακά καταστήματα. Σχεδιάζει επίσης να συνεργαστεί με την τοπική ομοσπονδία ατόμων με ειδικές ανάγκες και ιδρύματα ειδικής εκπαίδευσης για να βοηθήσει περισσότερα άτομα με αναπηρίες να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Ο Zhang Xingyi, αναπληρωτής διευθυντής της επιτροπής χωρικών Zhichang, επαρχία Guizhou στη νοτιοδυτική Κίνα, ελέγχει τα φραγκοσυκιές σε μια τοπική βάση παραγωγής στις 30 Απριλίου (XINHUA)

Στοχευμένη βοήθεια

Η Κίνα στοχεύει στην εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Δεδομένου ότι η ιδέα της στοχευμένης μείωσης της φτώχειας, η οποία απαιτεί προσαρμοσμένες προσπάθειες ανακούφισης για διάφορες περιοχές και άτομα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο Xi Jinping το 2013, σημειώθηκε πρόοδος στη μείωση της φτώχειας μεταξύ των ατόμων με αναπηρία.

Ο αριθμός των ατόμων με ειδικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν την ακραία φτώχεια μειώθηκε σε περίπου 500.000 έως τα τέλη του 2019, μια σημαντική μείωση από περισσότερα από 7 εκατομμύρια το 2013 και 1,2 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία έκλεισαν τη φτώχεια μόνο πέρυσι, σύμφωνα με τον Xie Hongde, μια ανακούφιση από τη φτώχεια υπάλληλος με την Ομοσπονδία Αναπήρων της Κίνας (CDPF).

Το 2012, η ​​Γενική Υπηρεσία του Κρατικού Συμβουλίου εξέδωσε ένα περίγραμμα για τη μείωση της φτώχειας των αγροτικών ατόμων με αναπηρία, τονίζοντας τον ρόλο των κυβερνήσεων να τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Το σχέδιο ενθάρρυνε επίσης τη μείωση της φτώχειας προσανατολισμένης στην ανάπτυξη, λέγοντας ότι η παροχή βοήθειας στους φτωχούς αγροτικούς ανθρώπους με αναπηρία να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό και την αύξηση του εισοδήματός τους είναι θεμελιώδους σημασίας για να απομακρύνουν τη φτώχεια.

Οι τοπικές κυβερνήσεις ενθαρρύνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες να αποκτήσουν απασχόληση κοντά στο σημείο όπου ζουν με τη βοήθεια επιχειρήσεων και βάσεων για την ανακούφιση της φτώχειας.

Ο Wei Zhongyong μολύνθηκε με πολιομυελίτιδα όταν ήταν 2 ετών και τώρα περπατά με πατερίτσες. Το 2014, άρχισε να εκτρέφει μαύρες κατσίκες και βοοειδή στην πατρίδα του στην αυτόνομη περιοχή Guangxi Zhuang στη νότια Κίνα, ένα ορεινό μέρος κατάλληλο για την εκτροφή ποιοτικών μαύρων αιγών και βοοειδών.

Στο αρχικό στάδιο της επιχείρησης, παρακολούθησε εκπαίδευση δεξιοτήτων αναπαραγωγής από τοπικούς οργανισμούς για άτομα με αναπηρία και έλαβε οικονομική υποστήριξη από την κυβέρνηση. Χρόνια αργότερα, η επιχείρηση όχι μόνο του επέτρεψε να ξεφύγει από τη φτώχεια και να κερδίσει αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά και τον ενέπνευσε να εμπλέξει περισσότερους συμπολίτες χωρικούς σε έναν συνεταιρισμό που ίδρυσε με επιδοτήσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Με δάνεια ειδικού σκοπού από τράπεζα και επιχορήγηση από την κυβέρνηση, τα φτωχά νοικοκυριά μπορούν να αγοράσουν μερίδιο στον συνεταιρισμό και να λάβουν μερίσματα. Το 2019, και τα 34 νοικοκυριά με μειονεκτούντα μέλη που συμμετείχαν στον συνεταιρισμό του Wei έριξαν τη φτώχεια.

Το Γκουανγκιουάν στην επαρχία Σιτσουάν, νοτιοδυτική Κίνα, αποτελεί επίσης παράδειγμα του ρόλου των τοπικών κυβερνήσεων στη βοήθεια των φτωχών κατοίκων με αναπηρίες να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Η πόλη έχει οργανώσει τεχνική κατάρτιση για να εξοπλίσει άτομα με ειδικές ανάγκες με δεξιότητες για απασχόληση και έχει διοργανώσει εκθέσεις σταδιοδρομίας ειδικά για αυτούς. Μέχρι στιγμής, περισσότερο από το 99 τοις εκατό των φτωχών και ατόμων με ειδικές ανάγκες στην πόλη είναι από τη φτώχεια.

Ο Zhang Jiasong (κέντρο), δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο Lingjiao στην κομητεία Dafang, επαρχία Guizhou στη νοτιοδυτική Κίνα, δίνει ένα μάθημα στους μαθητές στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 (XINHUA)

Χέρια βοηθείας

Σύμφωνα με τον Xie, το ένα τρίτο των φτωχών νοικοκυριών έχει ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειας με αναπηρία, τα περισσότερα από τα οποία δεν μπορούν να εργαστούν. Οι κοινωνικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, των κοινωνικών οργανώσεων και των εθελοντικών ομάδων, ενθαρρύνονται να επεκτείνουν το χέρι βοήθειας.

Η Yishengwuyou, μια εταιρεία που εδρεύει στο Πεκίνο και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες σταδιοδρομίας για άτομα με ειδικές ανάγκες, προσέφερε στη Ma Yanqing την πρώτη της εργασία πλήρους απασχόλησης τον Μάρτιο ως εκπρόσωπος τηλεφωνικών υπηρεσιών. Πριν από αυτό, είχε δοκιμάσει διαφορετικές δουλειές, αλλά έπρεπε να τα παρατήσει αφού χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι. Δουλεύοντας από το σπίτι, έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικό αντιπρόσωπο τηλεφωνικών υπηρεσιών.

Από το ξέσπασμα της επιδημίας, ο Yishengwuyou έχει προσλάβει 500 άτομα με αναπηρίες σε εθνικό επίπεδο ως εκπρόσωποι τηλεφωνικών υπηρεσιών όπως ο Ma.

«Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε όλα αυτά χωρίς την υποστήριξη των τοπικών οργάνων κοινωνικής ασφάλισης και ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και ομοσπονδίες για άτομα με ειδικές ανάγκες σε ολόκληρη τη χώρα που μας βοήθησαν να δημοσιεύσουμε τις προκηρύξεις πρόσληψης, βελτιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο Du Peng, διευθυντής της εταιρείας τμήμα δημοσίων σχέσεων και μάρκετινγκ, είπε.

Η 17η Μαΐου είναι η 30η Εθνική Ημέρα για τη Βοήθεια των Ατόμων με Αναπηρία, διάφορες φιλανθρωπικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη της χώρας τον ίδιο μήνα. Στις 15 Μαΐου, σε εκδήλωση στο Νταλιάν στην επαρχία Λιαονίνγκ, στη βορειοανατολική Κίνα, συλλέχθηκαν δωρεές συνολικού ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων γιουάν (564.000 δολάρια) από τοπικές εταιρείες για άτομα με ειδικές ανάγκες. Στη Σαγκάη, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές εκθέσεις σταδιοδρομίας για αποφοίτους κολεγίου με αναπηρία.

Μέτρα κατά τη διάρκεια της επιδημίας

Σύμφωνα με τον Xia Gengsheng, Αναπληρωτή Διευθυντή του Κυβερνητικού Συμβουλίου του Κρατικού Συμβουλίου για την Ανακούφιση και την Ανάπτυξη της Φτώχειας, η νέα επιδημία κοραναϊού έχει επηρεάσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες στη φτώχεια. Είναι δύσκολο για τα νοσηλευτικά κέντρα να παρέχουν υπηρεσίες σε όλα αυτά. Διακόπηκε επίσης η ειδική εκπαίδευση για παιδιά με αναπηρία.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν καταστήσει δύσκολη την εργασία εκτός σπιτιού. Μερικά σχέδια ανακούφισης της φτώχειας έπρεπε να ανασταλούν. οι πωλήσεις αγαθών που παράγονται από άτομα με αναπηρία έχουν μειωθεί. και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν λειτουργικές δυσκολίες.

«Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα όρασης διευθύνουν καταστήματα μασάζ. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, πρέπει να κλείσουν την επιχείρησή τους», δήλωσε ο Σια.

Υπό την ασυνήθιστη περίσταση, η κυβέρνηση έχει εργαστεί για τη μείωση του αντίκτυπου της επιδημίας στα άτομα με αναπηρία που πλήττονται από τη φτώχεια και ενίσχυσε τις εγγυήσεις και τις υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης για αυτούς.

Κυβερνητική εγκύκλιος που κυκλοφόρησε τον Μάιο κάλεσε τις υπηρεσίες υγείας και τις ομοσπονδίες ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλα τα επίπεδα να αναλάβουν δράση σύμφωνα με τις προσπάθειες πρόληψης και ελέγχου της τοπικής επιδημίας.

Οι τοπικές κυβερνήσεις οφείλουν να παρέχουν ειδική φροντίδα και υποστήριξη σε άτομα με ειδικές ανάγκες και στις οικογένειές τους που έχουν προσβληθεί από τον ιό, ειδικά σε εκείνους που έχουν δει μείωση του εισοδήματος κατά τη διάρκεια της επιδημίας και σε αυτούς που δεν έχουν ιατρική περίθαλψη.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να προσφερθούν κουπόνια κατανάλωσης σε οικογένειες με μέλη με αναπηρία, καθώς και σε κέντρα πρόνοιας, κέντρα αποκατάστασης, ιδρύματα ειδικής εκπαίδευσης και εγκαταστάσεις φροντίδας που ανοίχθηκαν για αυτούς.

Ενθαρρύνονται επίσης οι διαδικτυακές υπηρεσίες απασχόλησης και η κατάρτιση. Πρέπει να δοθεί περισσότερη υποστήριξη σε πρωτοβουλίες που βοηθούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, να αποκτήσουν ευέλικτη απασχόληση και να εργαστούν στο σπίτι ή στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την εγκύκλιο.

(Τίτλος έντυπης έκδοσης: Life Beyond Limits)

Αντιγράφηκε από τον Madhusudan Chaubey

Σχόλια στο luyan@bjreview.com

http://www.bjreview.com.cn/Nation

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.