Το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ απέκλεισε για δύο χρόνια τον  ομογενή φοιτητή Φιλοσοφίας Ντρου Παύλου, γνωστό ακτιβιστή υπέρ της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ και επικριτή της κινεζικής κυβέρνησης.

Με την περίπτωσή του έχει ασχοληθεί  ο «Νέος Κόσμος» και ίδιος μιλά στον συντάκτη μας Άλεξ Οικονόμου.

Πιο αναλυτικά τώρα το  πειθαρχικό συμβούλιο του αυστραλιανού πανεπιστημίου, γνωστού για τις σχέσεις του με το Πεκίνο, ανακοίνωσε την απόφαση χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Ο Ντρου Παύλου δήλωσε ότι δεν του γνωστοποιήθηκε κανένας λόγος που να δικαιολογεί αυτήν την κύρωση, στόχος της οποίας είναι να τον φιμώσει και να του αφαιρέσει την έδρα που κατέχει το διευθυντικό σώμα του πανεπιστημίου. «Είναι μία προφανής απόπειρα να μεν κάνουν να σωπάσω εξαιτίας του πολιτικού μου ακτιβισμού. Δεν φανταζόμουν ότι θα έφθανε μέχρι εκεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ντρου Παύλου.

Μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας αναφέρουν ότι η πειθαρχική ποινή περιλαμβάνει 180 σελίδες στις οποίες κατηγορείται για ανάρτηση εμπρηστικών δηλώσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για διατάραξη διαδηλώσεων και για χρησιμοποίηση ενός στυλό που δεν είχε πληρώσει σε κατάστημα του πανεπιστημίου… Ο ίδιος δήλωσε ότι θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης, λέγοντας ότι στόχο έχει την προστασία των «βρόμικων» εμπορικών συμφερόντων του πανεπιστημίου και του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος.

Το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ έχει τους ισχυρότερους δεσμούς με την Κίνα, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και είναι η έδρα του Comfucius Institute στην χώρα. Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πίτερ Βάργκις δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση για την εξέταση της απόφασης αποκλεισμού του Ντρου Παύλου. «Ορισμένα σημεία των αποφάσεων και η αυστηρότητα των κυρώσεων μου δημιουργούν προβληματισμό», είπε.

Τον περασμένο χρόνο, ο Ντρου Παύλου βρέθηκε σε διεθνές προσκήνιο κατά την διάρκεια διαδήλωσης στην οποία συμμετείχε ξέσπασαν συγκρούσεις στο campus του πανεπιστημίου ανάμεσα σε διαδηλωτές υπέρ και κατά του Πεκίνου. Ο γενικός πρόξενος της Κίνας στο Μπρισμπέιν είχε τότε χαρακτηρίσει «αυτονομιστές» τους διοργανωτές αυτών των διαδηλώσεων. Περισσότεροι από 181.000 κινέζοι φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στα πανεπιστήμια της Αυστραλίας, συνεισφέροντας 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια στην αυστραλιανή οικονομία αν και τώρα, λόγω της πανδημίας δεν μπορούν  να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Την ανακοίνωση της αποβολής του έκανε ο ίδιος ο κ. Παύλου σημειώνοντας ότι θα κάνει έφεση στο  Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court) κατά της αποβολής.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο κ. Παύλου μαζί με τον δικηγόρο του είχαν αποχωρίσει από την πειθαρχική ακρόαση του πανεπιστημίου λέγοντα πως  δεν ήταν αντικειμενική και ήταν στραμμένη εναντίων τους. Ο φοιτητής χαρακτήρισε την ακρόαση «στημένη», είπε πως το πανεπιστήμιο  επιθυμούσε να τον αποβάλει, και πως το μεγαλύτερο μέρος της επιτροπής που είναι αρμόδια για το ζήτημα του, δεν είναι αμερόληπτη καθώς μέλη της εξαρτώνται οικονομικά από το πανεπιστήμιο.

«Είναι μια παρωδία δίκης» είπε ο κ. Παύλου. «Έχουν μάθει από τους αφέντες τους στο Πεκίνο πως να στήνουν δίκες».

Το πανεπιστήμιο υποστηρίζει ότι ο 20χρονος έχει διαπράξει στις εγκαταστάσεις του 11 παραπτώματα ως ακτιβιστής υπέρ του Χονγκ Κονγκ. Μια διαδήλωση για αυτό το θέμα στην οποία συμμετείχε ο κ. Παύλου εξελίχτηκε σε βίαιο επεισόδιιο μέσα στο πανεπιστήμιο.

Πέρσι ο κ. Παύλου είχε υποβάλει μήνυση κατά του Γενικού Πρόξενου της Κίνας στο Μπρίσμπαν, Δρ. Xu Jie και ζητούσε την ανάκληση της ανακοίνωσης που έκανε ο διπλωμάτης με αφορμή τη διαδήλωση υπέρ των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού του Hong Kong που έγινε στο Πανεπιστήμιο στις 24 Ιουλίου του 2019.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του Δρ. Xu Jie,   είχε πάρει πολύ σοβαρές διαστάσεις στη ζωή και την ασφάλεια του κ. Παύλου, καθώς κατονομάζεται και κατηγορείται ως αυτονομιστής που ενθαρρύνει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Το να σε χαρακτηρίσουν αυτονομιστή είναι σαν να σε καταδικάζουν σε θάνατο, και γι’ αυτό θα έχω πρόβλημα εάν ποτέ ταξιδέψω στην Κίνα», είχε πει  στον «Νέο Κόσμο» ο κ. Παύλου, ο οποίος  ήταν και μέλος του Πανεπιστημιακού Συμβουλίου. «Προσωπικά δεν έχω κανένα θέμα με την Κίνα ή τον πολιτισμό της. Απλώς δεν συμφωνώ με αυτά που κάνει η κυβέρνησή της».

«Δύο φορές έχω δεχθεί φραστική επίθεση και βία, όταν ένας φοιτητής υπέρ της Κίνας με άρπαξε και με έβρισε» είπε ο κ. Παύλου στον «Νέο Κόσμο», ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει δεχθεί καταιγίδα επιθέσεων, πολλές φορές απειλητικές για τη ζωή του και την ασφάλειά της οικογένειας του.

Ο κ. Παύλου εκτιμά ότι οι επιθέσεις εναντίον του ξεκίνησαν όταν ο Δρ. Jie ανέβασε στην ιστοσελίδα του Προξενείου ανακοίνωση κατά των οργανωτών της διαδήλωσης, κατονομάζοντας τον κ. Παύλου ως υποκινητή εναντίον της Κίνας. Η ανακοίνωση αναδημοσιεύθηκε στην κυβερνητική εφημερίδα της Κίνας «Global Times» και, στη συνέχεια, στα κινέζικα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας, με αποτέλεσμα τον στιγματισμό του φοιτητή, και την περαιτέρω στοχοποίησή του ως αυτονομιστή.

Ο κ. Παύλου  σπουδάζει Φιλοσοφία, Φιλολογία και Ιστορία. Είχε εκλεγεί στο συμβούλιο του Πανεπιστημίου με 2.000 ψήφους. «Ήταν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην ιστορία του Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές είναι με το μέρος μου, ενώ αρκετοί ακαδημαϊκοί έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους» είπε ο κ. Παύλου. «Πάντα ήμουν πολιτικοποιημένος και διαβάζοντας όσα συμβαίνουν στο Hong Kong, δεν μπορούσα να μείνω άπραγος».

https://neoskosmos.com/