Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Την Τετάρτη 27 Μαΐου, η SpaceX και η NASA γράφουν μια σελίδα στην ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος επαναλαμβάνοντας την έναρξη των αμερικανικών τεχνολογιών αστροναυτών από τη Γη, μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν 10 ετών από την απόσυρση του στόλου του διαστημικού λεωφορείου από τη χρήση, κατά τη διάρκεια του οποίου Οι εκτοξεύσεις στο ISS παρασχέθηκαν από τη Ρωσία μέσω του διωνύμου πυραύλου-κάψουλας Soyuz, σύμφωνα με τον Agerpres.

Η NASA κατείχε παραδοσιακά το διαστημικό σκάφος της. Αλλά αυτή είναι μια ικανότητα που εγκατέλειψε το 2011, όταν απέσυρε το τελευταίο του διαστημικού σκάφους. Η υπηρεσία προτίθεται τώρα να συνάψει όλες τις μελλοντικές μεταφορές πληρωμάτων σε τροχιά της Γης.

Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, στις 16:33 (ώρα Ρουμανίας 23:33) στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy. Παρακολουθήστε τη ζωντανή κυκλοφορία , σε μια εκπομπή που ξεκινά στις 19:15, ρουμανική ώρα.

Dragon Crew Κάψουλα

Το 2016, η NASA επέλεξε το SpaceX ως μία από τις δύο ιδιωτικές εταιρείες (η Boeing είναι η δεύτερη) για να αναλάβει το έργο της μεταφοράς αστροναυτών από και προς το ISS. Το Crew Dragon είναι η προσαρμοσμένη για τον άνθρωπο έκδοση της κάψουλας φορτίου Cargo Dragon, ενός οχήματος αυτόματου πιλότου που χρησιμοποιείται για την επαναφορά του ISS βάσει σύμβασης της NASA του 2012.

Η κάψουλα Crew Dragon έχει την ικανότητα να μεταφέρει 4 αστροναύτες, αλλά, αν χρειαστεί, μπορεί να μεταφέρει έως και 7 αστροναύτες. Αυτή η κάψουλα εκτοξεύεται στο διάστημα από έναν πύραυλο Falcon 9, που επίσης κατασκευάστηκε από την εταιρεία του Elon Musk.

Το κύριο πλεονέκτημα του SpaceX είναι ότι τόσο η κάψουλα Crew Dragon όσο και ο πύραυλος Falcon 9 μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, μειώνοντας έτσι το κόστος αποστολής σημαντικά. Σε αντίθεση με την αυτόματη κάψουλα τροφοδοσίας Cargo Dragon, η κάψουλα Crew Dragon είναι εφοδιασμένη με ένα σύστημα εκκένωσης έκτακτης ανάγκης που έχει σχεδιαστεί για να αποσυνδέει αυτόματα την κάψουλα από τον φορέα πυραύλων σε περίπτωση συμβάντος εκτόξευσης. Η SpaceX απέδειξε ότι αυτό το σύστημα λειτουργεί σε μια σειρά δοκιμών, οι τελευταίες από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν φέτος.

Σε αντίθεση με το μοντέλο Cargo Dragon, η κάψουλα Crew Dragon έχει μια σειρά από αεροθάλαμοι σταθερότητας και ηλιακούς συλλέκτες τοποθετημένους απευθείας στο κύτος.

Ποιοι είναι οι δύο αστροναύτες που πηγαίνουν σε αποστολή στο SpaceX Dragon

Στις 30 Μαρτίου 2020, η SpaceX ολοκλήρωσε με επιτυχία μια πλήρως ενσωματωμένη δοκιμή του εξοπλισμού πτήσης και των συστημάτων ασφαλείας στην κάψουλα Crew Dragon, ένα προκαταρκτικό βήμα στην αποστολή Demo-2. Οι αστροναύτες της NASA Bob Behnken και Doug Hurley συμμετείχαν στη δοκιμή. Αυτή η δοκιμή περιλάμβανε επίσης την επαλήθευση των στολών, τεχνικών επιθεωρήσεων κ.λπ.

Η αποστολή Demo-2 έχει πλήρωμα δύο αστροναυτών και, για να μην αναστατώσει κανέναν, είναι και οι δύο διοικητές. Ο Bob Behnken και ο Doug Hurley είναι βετεράνοι του σώματος αστροναυτών της NASA, ο καθένας με δύο διαστημικές αποστολές στα βιογραφικά τους. Ο Behnken θα είναι ο διοικητής κοινών επιχειρήσεων της αποστολής, ενώ ο Hurley έχει διοριστεί διοικητής της κάψουλας Crew Dragon.

Το διαστημικό σκάφος SpaceX Crew Dragon εκφορτώνεται από το πλοίο ανάκτησης της εταιρείας, Go Searcher, στο Port Canaveral της Φλόριντα μετά το αβέβαιο In-Flight Abort Test, στις 19 Ιανουαρίου 2020. Η SpaceX και η NASA στοχεύουν στις 27 Μαΐου για την κυκλοφορία του Crew του Falcon 9.
Φωτογραφία: Profimedia

Ο Robert «Bob» L. Behnken, 49 ετών, συμμετείχε σε δύο αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και υπηρέτησε ως Αρχηγός Αστροναύτης της NASA από το 2012 έως το 2015. Η πρώτη του αποστολή ήταν ο STS-123, για διαστημικές πτήσεις. η εργαστηριακή μονάδα Kibo, που κατασκευάστηκε από την Ιαπωνία και προσαρτήθηκε στον τροχιακό σταθμό το 2008. Η δεύτερη διαστημική αποστολή της ήταν η STS-130, που πραγματοποιήθηκε με το διαστημικό λεωφορείο Endeavour για τη μεταφορά της μονάδας Tranquility στο ISS. Ο Behnken πραγματοποίησε με επιτυχία 6 αυτόνομες εξόδους χώρου και πέρασε 29 ημέρες στο διάστημα.

Γεννήθηκε στο St. Ann, Missouri, Behnken είναι συνταγματάρχης και δοκιμαστικός πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με πτυχίο Ph.D. στη Μηχανολογία. Έγινε μέλος του σώματος αστροναυτών της NASA τον Ιούλιο του 2000 και είναι παντρεμένος με την Megan McArthur (επίσης αστροναύτης της NASA). Οι δύο έχουν ένα αγόρι μαζί.

Ο Douglas G. Hurley, 53 ετών, είναι συνταγματάρχης του Σώματος των Ναυτικών των ΗΠΑ που εντάχθηκε στους αστροναύτες της NASA το 2000 ως συνεργάτης προώθησης του Behnken. Ο Hurley συμμετείχε σε δύο αποστολές – την αποστολή STS-127 στο λεωφορείο Endeavour το 2009 και το STS-135 στο λεωφορείο Atlantis το 2011, αντίστοιχα. Και οι δύο αποστολές εστίασαν στην προμήθεια του τροχιακού σταθμού. Η δεύτερη αποστολή του Hurley ήταν επίσης η τελευταία που πραγματοποιήθηκε με διαστημικά λεωφορεία πριν από τη χρήση τους.

Ο Hurley κατάγεται από την Apalachin της Νέας Υόρκης και υπήρξε πιλότος και πιλότος στην US Marine Corp. Έχει πτυχίο πολιτικού μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Tulane στη Λουιζιάνα και είναι επίσης παντρεμένος με μια συνάδελφο αστροναύτη, την Karen Nyberg. Έχουν έναν γιο μαζί. Ο Χέρλι πέρασε 27 ημέρες στο διάστημα.

Ο δρόμος προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Κατά τη διάρκεια της αποστολής Demo-2, η κάψουλα Crew Dragon θα φτάσει στο διαστημικό σταθμό περίπου 19 ώρες μετά την κυκλοφορία.

Μετά την εκκίνηση των κινητήρων, η κάψουλα Crew Dragon θα έχει έναν σκληρό χρόνο 12 λεπτών για να τοποθετηθεί στην αρχική του τροχιά. Το πρώτο στάδιο του πυραύλου Falcon 9 θα προσγειωθεί με ελεγχόμενο τρόπο σε φορτηγίδα αυτόματου πιλότου του Ατλαντικού, για επαναχρησιμοποίηση.

Το Crew Dragon θα περάσει περίπου 12 ώρες μετά τον τροχιακό σταθμό, αυξάνοντας σταδιακά την τροχιά του σε υψόμετρο 400 χιλιομέτρων όπου βρίσκεται το διαστημικό εργαστήριο.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το Crew Dragon θα αγκυροβολήσει στο ISS την Πέμπτη 28 Μαΐου, στις 15:29 GMT. Η κάψουλα παρατάσσεται για σύνδεση στη θύρα μονάδας ISS Harmony. Αν και το Crew Dragon έχει σχεδιαστεί για να αγκυροβοληθεί αυτόνομα, ο Ντάγκλας Χούρλι θα αναλάβει χειροκίνητα για να δοκιμάσει τα συστήματα πτήσης του οχήματος.

Πόσο θα διαρκέσει η αποστολή

Είναι δύσκολο να πω. Η NASA και η SpaceX δεν έχουν ανακοινώσει μια ακριβή ημερομηνία για την επιστροφή στην κάψουλα του Earth Crew Dragon και το τέλος της αποστολής Demo-2. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η αποστολή θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν μήνα και το πολύ 4 μήνες. Η ακριβής διάρκεια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Πρώτον, η διάρκεια της αποστολής εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφέρεται η κάψουλα Crew Dragon με τους δύο αστροναύτες. Εάν η κάψουλα συμπεριφέρεται σύμφωνα με το σχέδιο, δεν θα υπάρξουν ανησυχίες που απαιτούν συντόμευση του χρόνου αποστολής.

Δεύτερον, η διάρκεια της αποστολής Demo-2 θα εξαρτηθεί επίσης από την επόμενη αποστολή, που ονομάζεται Crew-1, η οποία θα είναι η πρώτη επιχειρησιακή αποστολή του SpaceX με τους αστροναύτες της NASA. Η κάψουλα αποστολής Crew-1 είναι υπό κατασκευή. Στο αεροπλάνο θα είναι 4 αστροναύτες που θα ξεκινήσουν για το ISS στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η κάψουλα Crew Dragon είναι εξοπλισμένη με ηλιακούς συλλέκτες που μπορούν να λειτουργήσουν σε βέλτιστες συνθήκες μόνο 119 ημέρες στο διάστημα. Έτσι, αν όλα πάνε καλά, η αποστολή σίγουρα θα τελειώσει κάπου το φθινόπωρο.

Νέα κοστούμια αστροναύτη για το πλήρωμα της αποστολής

Η αποστολή Demo-2, η οποία σηματοδοτεί την επιστροφή στο διαστημικό ξεκίνημα με ανθρώπινα πληρώματα στο αμερικανικό έδαφος και την αμερικανική τεχνολογία, προτείνει μια άλλη πρεμιέρα – οι δύο πιλότοι της NASA που θα ανέβουν στη διοίκηση της κάψουλας Crew Dragon θα έχουν νέα διαστημικά κοστούμια, επίσης σχεδιασμένα από Η εταιρεία Elon Musk, SpaceX, σύμφωνα με το Space.com.

Τα νέα λευκά κοστούμια που φορούν οι αστροναύτες Bob Behnken και Doug Hurley είναι εντελώς διαφορετικά από τα πορτοκαλί κοστούμια που φορούσαν οι αστροναύτες στην εποχή των διαστημικών λεωφορείων που κατασκευάστηκαν από τη NASA.

Αυτές οι στολές είναι μονοκόμματες φόρμες, οι οποίες αφήνουν πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων από τις ογκώδεις στολές που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως και ονομάζονται ACES (αρκτικόλεξο για το Advanced Crew Escape Suit). Στην πραγματικότητα, η εμφάνιση αυτών των νέων κοστουμιών είναι τόσο «SF» σε σύγκριση με αυτό που είχαμε συνηθίσει, ότι μετά την παρουσίασή τους το 2018, ο Elon Musk δημοσίευσε προσωπικά μερικά μηνύματα στο Instagram για να διαβεβαιώσει τους ενδιαφερόμενους χρήστες ότι αυτά τα κοστούμια δεν θα παρέχουν αστροναύτες. την προστασία που χρειάζονται. «Λειτουργεί σαφώς πολύ καλά. Μπορείτε να μπείτε στον θάλαμο κενού φορώντας ένα τέτοιο μοντέλο και όλα είναι καλά», έγραψε ο Musk.

Οι δύο αστροναύτες που θα λάβουν μέρος στην αποστολή, βετεράνοι του διαστήματος στις αποστολές της NASA, με τη σειρά τους εξέφρασαν τη γνώμη τους για αυτές τις φόρμες και επεσήμαναν τις διαφορές από τα μοντέλα που είχαν συνηθίσει.

«Αυτό το κοστούμι (δημιουργήθηκε από το SpaceX) είναι σημαντικά διαφορετικό από το διαστημικό σκάφος που φορούσαμε με λεωφορεία (ACES)», δήλωσε ο Doug Hurley, ο οποίος συμμετείχε σε αποστολές STS-129 και STS-135 με τα παλιά αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία. Ισχυρίστηκε επίσης σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου ότι αυτά τα νέα κοστούμια είναι διαφορετικά από τα ρωσικά, Sokol, αλλά δήλωσε ότι δεν ήταν ποτέ πλήρως εξοπλισμένο με κοστούμι Sokol επειδή κρατήθηκαν στο αποθεματικό, για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο ΔΔΣ, κατά την περίοδο που βρισκόταν στον τροχιακό σταθμό.

Τα κοστούμια που σχεδίασε η SpaceX υποβλήθηκαν στο ίδιο αυστηρό καθεστώς δοκιμών στο οποίο υποβλήθηκαν τα πορτοκαλί σακάκια της NASA, καθώς και τα ρωσικά κοστούμια Sokol. «Τα κοστούμια ελέγχονται για διαρροές και σφραγίζονται τέλεια, το ενσωματωμένο σύστημα επικοινωνιών ελέγχεται και, σε γενικές γραμμές, η ομάδα διασφαλίζει ότι όλα είναι σε άριστη κατάσταση λειτουργίας μέχρι την αναχώρηση της αποστολής», δήλωσε ο Hurley.

NASA και SpaceX Prepare for Crew Demo-2 Mission
Φωτογραφία: Profimedia

Επιπλέον, δύο από τα κοστούμια που δημιουργήθηκαν από το SpaceX έχουν ήδη δοκιμαστεί στο διάστημα, πριν τα φορέσουν οι άνθρωποι. Ένα από αυτά είναι το ανδρείκελο «δοκιμαστικού πιλότου» του αυτοκινήτου Tesla που κυκλοφόρησε στον Άρη με έναν πυραύλο Falcon Heavy το 2018 και ένα άλλο τέτοιο κοστούμι φορούσε το μανεκέν Ripley, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη αποστολή δοκιμής (Demo- 1) της κάψουλας Crew Dragon, μια αποστολή που περιελάμβανε την έναρξη της κάψουλας και την αγκυροβόληση στο ISS και έληξε με επιτυχία το 2019.

Και αν σας φαίνεται ότι αυτά τα κοστούμια φαίνεται να προέρχονται από τις υπέροχες ταινίες SF που παράγονται στο Χόλιγουντ, δεν είστε μακριά από την αλήθεια. Ο σχεδιαστής αυτών των κοστουμιών δεν είναι άλλος από τον θρυλικό σχεδιαστή κοστουμιών Χόλιγουντ Jose Fernandez, ο οποίος σχεδίασε τις στολές για ταινίες όπως «Wonder Woman», «Wolverine», «Batman vs. Superman» ή «Captain America: Civil War».

Ο Bob Behnken, με τη σειρά του, πρόσθεσε ότι τα παλιά πορτοκαλί κοστούμια έχουν εν τω μεταξύ γίνει σύμβολα της εποχής του διαστημικού λεωφορείου και είπε ότι το ίδιο πιθανότατα θα συμβεί με τα νέα λευκά κοστούμια που σχεδιάστηκαν από το SpaceX. «Και τα δύο (κοστούμια) είναι επιτυχία, νομίζω, όσον αφορά τη δυνατότητά τους να γίνουν σύμβολα διαστημικών αποστολών», είπε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους δύο αστροναύτες, το κοστούμι που δημιουργήθηκε από το SpaceX έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές διαστημικών στολών: μπορούμε να ντύσουμε τον εαυτό μας και μετά μπορούμε να περάσουμε από μια κατάσταση ή σενάριο στο οποίο διογκώνονται τα κοστούμια (για να διασφαλιστεί η πίεση που απαιτείται για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος στο κενό του χώρου όχι) «.

Η SpaceX έχει διατηρήσει ένα μυστικό σε ορισμένα χαρακτηριστικά σχεδιασμού κοστουμιών, αλλά είπε ότι τα κοστούμια έχουν σχεδιαστεί ώστε να συμβιβάζονται με τα συστήματα ελέγχου υπολογιστών που θα χρησιμοποιούν οι αστροναύτες για την παρακολούθηση συστημάτων κάψουλας Dragon Crew και πλεύση στο ISS. Σύμφωνα με τη NASA, τα κοστούμια προσαρμόστηκαν από το SpaceX σύμφωνα με τα αιτήματα και τις προτιμήσεις των δύο αστροναυτών που θα πάνε σε αποστολή.

NASA, SpaceX προσομοιώνουν την επερχόμενη αποστολή πληρώματος με αστροναύτες
Φωτογραφία: Profimedia

Το κοστούμι που δημιουργήθηκε από το SpaceX «έχει σχεδιαστεί για να είναι λειτουργικό, ελαφρύ και παρέχει την απαραίτητη προστασία σε περίπτωση τυχαίας αποσυμπίεσης της κάψουλας», σύμφωνα με τη NASA. Η προστασία από την αποσυμπίεση θα είναι παρόμοια με εκείνη που παρέχεται από πορτοκαλί κοστούμια ACES, τα οποία είναι εξοπλισμένα με σύστημα έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη της αναπνοής και υπόκεινται πλήρως σε πίεση εάν η καμπίνα χάσει οξυγόνο.

«Ένα ενιαίο σημείο σύνδεσης στην περιοχή του μηρού συνδέεται με συστήματα υποστήριξης ζωής, συμπεριλαμβανομένων συνδέσεων για κυκλοφορία αέρα στο κοστούμι και κυκλώματα ισχύος. Το κράνος κατασκευάζεται κατά παραγγελία χρησιμοποιώντας τεχνολογία εκτύπωσης 3D και περιλαμβάνει ενσωματωμένες βαλβίδες, μηχανισμούς για το άνοιγμα και το κλείσιμο της γείωσης, και μικρόφωνα ενσωματωμένα στη δομή του, «σύμφωνα με τη NASA.

Ωστόσο, αυτές οι στολές δεν είναι σχεδιασμένες για δραστηριότητες εκτός οχήματος. Για αυτόν τον τύπο δραστηριότητας, οι αστροναύτες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα λεγόμενα κοστούμια EMU (αρκτικόλεξο για εξωσχηματική μονάδα κινητικότητας), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια διαστημικών λεωφορείων και σχεδιάστηκαν για να παρέχουν περίοδο 8 έως 10 ωρών δραστηριότητας. σε λειτουργία μικροβαρύτητας και κοσμικού κενού, προσφέροντας επίσης προστασία από την ακτινοβολία.

Με τη σειρά του, η NASA εργάζεται για νέες αναβαθμισμένες εκδόσεις διαστημικών στολών που θα βελτιστοποιηθούν για δραστηριότητες στο περιβάλλον σεληνίου και θα χρησιμοποιηθούν στο διαστημικό πρόγραμμα Artemis, το οποίο στοχεύει να επιστρέψει αστροναύτες στο φεγγάρι το 2024. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, Η NASA θα δοκιμάσει αυτά τα νέα κοστούμια στο ISS το 2023.

Στο μέλλον, τα διαστημικά πληρώματα θα μπορούν να συμπληρώνονται με ιδιωτικούς πελάτες

Η εκτόξευση είναι μια βασική στιγμή στη στρατηγική της NASA για να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής της διαστημικής δραστηριότητας.

Το εμπορικό πρόγραμμα ανοίγματος του πληρώματος, που ξεκίνησε το 2010, επέλεξε τόσο το SpaceX όσο και το Boeing για την ανάπτυξη υπηρεσιών διαστημικής μεταφοράς.

Η συμφωνία με τις εταιρείες σημαίνει ότι μπορούν επίσης να πουλήσουν θέσεις στα οχήματά τους σε άλλα διαστημικά γραφεία, εταιρείες ή πλούσιους ανθρώπους.

Προς το παρόν, αυτή η συνεργασία καλύπτει μόνο πτήσεις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, προς το ISS, αλλά τελικά, ο στόχος είναι να επεκταθεί η ιδέα σε μεγαλύτερες διαστημικές πτήσεις.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρευρίσκεται στην έναρξη

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα παρακολουθήσει την εκτόξευση δύο αστροναυτών της NASA στο διάστημα πάνω σε έναν πύραυλο SpaceX στις 27 Μαΐου στη Φλόριντα, την πρώτη επανδρωμένη πτήση που απογειώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2011. ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το Σάββατο, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, σύμφωνα με τον Agerpres.

«Το πεπρωμένο μας, πέρα ​​από τη Γη, δεν είναι μόνο θέμα εθνικής ταυτότητας, αλλά θέμα εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δήλωση.

Εκδότης: Robert Kiss

https://www.digi24.ro/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.