Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Συμμετοχή της νέας υποδομής «ΠΑΓΓΑΙΑ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο πανευρωπαϊκό πείραμα του ACTRIS για την εκτίμηση των ατμοσφαιρικών επιπτώσεων του απαγορευτικού για τον COVID-19
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέσω του ΙΑΑΔΕΤ και της ομάδας ReACT (https://react.space.noa.gr/), συμμετέχει ενεργά στο πανευρωπαϊκό πείραμα της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής ACTRIS για τον COVID-19 με την παροχή δεδομένων από το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής ΠΑΓΓΑΙΑ στα Αντικύθηρα. Το ACTRIS έχει ως βασική της αποστολή την παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών αιωρημάτων και νεφών, τόσο με επιτόπιες μεθόδους όσο και με προηγμένες τεχνικές τηλεπισκόπησης. Αποτελείται από παρατηρητήρια που βρίσκονται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες στην Ευρώπη (πχ από κορυφές βουνών στις Άλπεις μέχρι έρημες ακτές στην Ιρλανδία), ώστε οι παρατηρήσεις να θεωρούνται αντιπροσωπευτικές της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον σταθμό.
Οι πρώτες ενδείξεις για τον μήνα Μάιο 2020, δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων παρουσιάζουν σημαντική μείωση για ύψη μικρότερα των 3 χλμ., ενώ λιγότερο σημαντική μείωση παρατηρείται στα μεγαλύτερα τροποσφαιρικά ύψη. Σχετικές λεπτομέρειες της μελέτης θα δημοσιευθούν σύντομα σε άρθρο του διαδικτυακού Περιοδικού του ΕΑΑ «Kosμος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.