Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Αρνάκι στο φούρνο λοιπόν είναι το θέμα σήμερα (είτε είναι ο φούρνος της κουζίνας μας είτε ο φούρνος της γειτονιάς μας), και το pontos-news.gr επέλεξε από τον Άκη Πετρετζίκη αρνάκι λεμονάτο στο φούρνο, και από τον Πόντιο σεφ Σάββα Καρίπογλου ολόκληρο αρνάκι γεμιστό με ρύζι – μια συνταγή με ανατολίτικες επιρροές που θυμίζει τις αλησμόνητες πατρίδες μας και το γνωστό σε όλους μας ατζέμ πιλάφ.  

Άντε, και του χρόνου στις αυλές των χωριών μας!

ΑΡΝΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

  • 1½ κιλό αρνί, μπούτι
  • 1½ κιλό πατάτες
  • 250 γρ. νερό

για τη μαρινάδα

  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 λεμόνια, ξύσμα και χυμό
  • 3-4 κλ. δεντρολίβανο
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κύβο κότας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. ρίγανη

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  2. Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα ταψί. Βάζουμε από πάνω το αρνί.
  3. Βάζουμε στο μπλέντερ τη μουστάρδα, το μέλι, το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια, τα φύλλα από το δεντρολίβανο, τα σκόρδα, το ελαιόλαδο, τον κύβο κότας, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν τα υλικά.
  4. Απλώνουμε τη μαρινάδα στο αρνί και στις πατάτες.
  5. Βάζουμε στο ταψί το νερό και καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  6. Ψήνουμε για 180΄ σκεπασμένο. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 30-45΄ μέχρι να πάρει χρώμα.
  7. Αφαιρούμε και σερβίρουμε.
  • Πηγή: akispetretzikis.com.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΡΥΖΙ

  • ένα αρνάκι περίπου 6 κιλά, να χωράει στη λαμαρίνα του φούρνου

για το μαρινάρισμα

  • 1 μικρή κονσέρβα πελτέ ντομάτας
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
  • αλάτι
  • πιπέρι

για τη γέμιση

  • 1 κιλό ρύζι καρολίνα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια
  • 4 σκ. σκόρδο
  • 1 λίτρο ζωμός της αρεσκείας μας
  • 1 ξυλαράκι κανέλλα
  • 2 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. μπαχάρι
  • 1 πρέζα σαφράν
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. σταφίδες (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και το λάδι και σοτάρουμε για 5΄ λεπτά όλα μας τα μπαχαρικά (εκτός από το αλάτι και τη ρίγανη). Ανεβάζουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τσιγαρίζουμε έως ότου μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 5΄. Προσθέτουμε αλάτι, ρίγανη, κουκουνάρι και σταφίδες και σβήνουμε με το ζωμό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το υγρό.
  3. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον πελτέ ντομάτας με το ελαιόλαδο και την καπνιστή πάπρικα.
  4. Αλατοπιπερώνουμε το αρνί και το αλείφουμε με την πάστα έτσι ώστε να πάει παντού. Γεμίζουμε την κοιλιά του με το ρύζι και την ράβουμε προσεκτικά με ειδική χοντρή βελόνα και σπάγκο.
  5. Τοποθετούμε το αρνί στο ταψί σε εμβρυακή στάση και το σκεπάζουμε πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο.
  6. Ψήνουμε στους 130°C για 3 ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμα 30΄ στους 180°.

~
Μπορούμε στο ρύζι να χρησιμοποιήσουμε 100 γραμμάρια από τα εντόσθια του αρνιού, και άλλα μπαχαρικά όπως κάρδαμο ή θυμάρι ή μοσχοκάρυδο, όπως επίσης και άλλα αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα, ακόμα και ελιές θρούμπες. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε λίγη φρεσκάδα με χυμό από ένα λεμόνι ή και φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα πριν γεμίσουμε την κοιλιά.

Σάββας Καρίπογλου
για το pontos-news.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.