Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ
Το Νομισματικό Μουσείο στεγάζεται στο Ιλίου Μέλαθρον, την οικία του Ερρίκου Σλήμαν, η οποία κατασκευάστηκε το 1880. Ο αρχιτέκτονας του οικήματος Έρνστ Τσίλλερ σχεδίασε το κτήριο κατά τα νεοκλασικά πρότυπα του ύστερου 19ου αι., ενσωματώνοντας και στοιχεία της Ιταλικής Αναγέννησης. Εσωτερικά είναι κατάγραφο από τοιχογραφίες, που αντιγράφουν πομπηιανά θέματα και ευρήματα των ανασκαφών του Σλήμαν στην Τροία και τις Μυκήνες.ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
Το Μουσείο διαθέτει μια διαχρονική συλλογή 500.000 αποκτημάτων, κατά κύριο λόγο νομίσματα, «θησαυρούς» (κλειστά νομισματικά σύνολα), σταθμία, μολυβδόβουλλα, μετάλλια και πολύτιμους λίθους. Με τη συνδρομή εποπτικών μέσων, τα εκθέματα παρουσιάζονται κατά θεματικές και χρονολογικές ενότητες:
• Η ιστορία του Μουσείου (δωρητές, βίος και έργο του Ερρρίκου Σλήμαν, ο αρχιτέκτων του Ιλίου Μελάθρου).
• Η αρχαία νομισματοκοπία κατά την περίοδο της πόλης – κράτους, των ελληνιστικών ηγεμονιών και της ρωμαιοκρατίας.
• Η νομισματοκοπία στη Βυζαντινή και Οθωμανική αυτοκρατορία.
• Η νομισματοκοπία στα πλαίσια του νεώτερου και σύγχρονου ελληνικού κράτους. Κυκλοφορία ευρωπαϊκών νομισμάτων στον ελλαδικό χώρο.
• Τεχνολογία, νομισματική κυκλοφορία και οικονομία.
• Εικονογραφία: Τέχνη (πορτραίτα, αγάλματα, μυθολογικές απεικονίσεις, μικρογλυπτική και μικροτεχνία) και κοινωνική ιστορία (ισχύς και εξουσία, ηγεμόνες, βασιλείς και αυτοκράτορες).

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Η βιβλιοθήκη του Μουσείου διαθέτει περισσότερους από 12.000 τόμους που αναφέρονται στις επιστήμες της νομισματικής, ιστορίας και αρχαιολογίας, καθώς και ένα πλούσιο αρχείο εγγράφων. Επιπλέον το ίδρυμα λειτουργεί ως κέντρο μελέτης και έρευνας, ανοικτό τόσο στους ειδικούς όσο και στο ευρύτερο κοινό, καθώς οργανώνει και φιλοξενεί μια πληθώρα δραστηριοτήτων, όπως δημοσιεύσεις και συμπόσια, διαλέξεις και προγράμματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, περιοδικές και ειδικές εκθέσεις, διεθνείς συνεργασίες. Στο άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο του Μουσείου συντηρείται τόσο το υλικό των συλλογών του όσο και πληθώρα ευρημάτων που προέρχονται από τις ανασκαφές των Εφορειών Αρχαιοτήτων.
Στο πωλητήριο του Μουσείου διατίθενται, μεταξύ άλλων, πιστά αντίγραφα εκθεμάτων, ψηφιακές και έντυπες εκδόσεις. Επίσης στον ειδυλλιακό κήπο, ο οποίος διακοσμείται με αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων, λειτουργεί για το κοινό αναψυκτήριο.

https://www.gtp.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.