Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει ο Μάνος Κιλημάντζος …

Από το Καματερό, ανηφορίζοντας φτάνεις στην εκκλησιά της Παναγιάς στην κορφή του λόγου που χωρίζει το Καματερό από τον κόλπο του Αμπελακιού (το αρχαίο λιμάνι).

Στην κορυφή ξεχωρίζει σχεδόν άμεσα το ερείπιο ενός από τους πύργους του αρχαίου τείχους που προστάτευε την αρχαία πόλη. Κακοσυντηρημένος, σχεδόν εγκαταλελειμμένος, απλά σκεπάζεται με ένα αισχρής κατάστασης στέγαστρο, το οποίο ήδη έχει αρχίσει και ξεφτίζει.

Κρίμα βρε παιδιά !

Και ο πύργος εκτός από την σημασία του (είναι το μοναδικό εύρημα που ακόμη στέκει ΟΡΘΙΟ !) έχει και ανάγλυφη την Ιστορία των αιώνων. Αρχαϊκό στρώμα από ογκόλιθους κάτω κάτω, λίγο πιο πάνω πελεκημένοι ογκόλιθοι κλασσικής περιόδου, ανεβαίνοντας βρίσκεις στρώμα με Ρωμαϊκή τοιχοδομή και τέλος οι πλίνθοι των Βυζαντινών χρόνων.

Μια βόλτα χιλιετιών μέσα στην Ιστορία, απλά και μόνον ρίχνοντας μια ματιά στο λίγων τετραγωνικών απομεινάρι..

Που μένει ανεκμετάλλευτο, όπως όλα εδώ στο νησί… Λίγο πιο δεξιά ένα πλάτωμα φιλοξενούσε το αρχαίο στάδιο. Λίγοι σκόρπιοι ογκόλιθοι και ο στίβος στο επίπεδο μέρος. Αν δεν ξέρεις απλά προσπερνάς τα (πολλά) ψηλά αγριόχορτα που έχουν κατακυριεύσει τον τόπο χωρίς κανείς να ασχοληθεί… Λίγο ακόμη δεξιότερα, ίχνη από το ιερό.

Τουλάχιστον αυτό είναι περιφραγμένο… Κατηφορίζοντας πια προς τον κόλπο του Αμπελακιού, ανάμεσα σε γερανούς , ναυπηγεία, αλλά και σπίτια, απλώνεται η αρχαία πόλη. Πριν φτάσω κάτω σταματάω σε έναν αγαπημένο προορισμό. Μια υπερκατασκευή (κομοδέσιο) από παλιό καράβι, έχει μεταφερθεί εκεί και παίζει τον ρόλο κάποιας καλύβας. Παράταιρο στο περιβάλλον, αλλά ξεχωρίζει. Ένας σύντροφος μέσα στην ερημιά και την εγκατάλειψη…

Φτάνοντας στην θάλασσα σταματώ στον αρχαίο μώλο. Η μηχανή του χρόνου με μεταφέρει την νύχτα πριν την Ναυμαχία! Την μυρίζεις την αγωνία. Αύριο θα γίνει ο «υπέρ πάντων αγών»! Για τις γυναίκες, τα παιδιά, τους τάφους των προγόνων, τα ιερά των θεών. Αγωνία αλλά και συγκέντρωση ανακατεμένη με αποφασιστικότητα για την Νίκη !

Στο βάθος , μερικά μέτρα μακριά από την θάλασσα μπορεί κανείς να βρει ξανά ίχνη από το αρχαίο τείχος. ….ανάμεσα σε μπάζα, σκουπίδια, ξερόχορτα και …υλικά οικοδομής. Δεν ασχολούμαι με το σύγχρονο γύψινο μνημείο, εκεί που πριν κάποια χρόνια αρμόδιοι έστρωσαν κόκκινο χαλί σε υπουργό για να κάνει…υπόκλιση στην θάλασσα..

Αχ βρε παιδιά ! Αχ βρε παιδιά !!!Που ζείτε και δεν το αναγνωρίζετε ! Σταματώ εδώ γιατί ο τύμβος και οι ελάχιστοι παραπεταμένοι τάφοι, όπως και η ιστορία της περιοχής θέλουν πολλά περισσότερα λόγια…

Μάνος Κιλημάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.