Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Έσκαβε με τα λίθινα εργαλεία του τον κορμό επι μέρες.
Τον έκανε κούφιο, τον σενιάρισε όπως μπορούσε και να την η βάρκα (μονόξυλο) να ταξιδέψει τον νεολιθικό άνθρωπο στην λίμνη της Καστοριάς.
Ακόμη κι αυτό το μικρό (για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα) ταξίδι ήταν δύσκολο κι επικίνδυνο εγχείρημα για τον μακρινό πρόγονο!
Παρηγοριά και ελπίδα του η καταφυγή σε κάποια ανώτερη δύναμη! Σκάλισε λοιπόν επάνω στην βάρκα του την προσευχή του, για να μπορέσει να γυρίσει στην οικογένειά του σώος και φέρνοντας την τροφή την αναγκαία για να επιβιώσουν.
Άραξε την βάρκα στην πρωτόγωνη ξύλινη προβλήτα, φορτώθηκε τηυν λεία του, ψάρια και πουλιά που κατάφερε να βρει, και μπήκε στην αχυροκαλύβα που περίμενε η γυναίκα και τα δυο παιδιά του γύρω απο την φωτιά, την εστία στο κέντρο του χωμάτινου πατώματος.
Φτάσαμε κι εμείς με την Ενωση Βουρλιωτών στον προϊστορικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού. Δίπλα στην αυθεντική ανασκαφή που δίκαια προστατεύεται, εχει δημιουργηθεί ένα πιστό αντίγραφο του οικισμού.
Μπαίνουμε στις καλύβες, περνάμε απο την βάρκα του φίλου μας, φανταζόμαστε όσο μπορούμε την ζωή του και τις δυσκολίες που βίωσε.
Εδώ ο καθηγητής Γιώργος Χουρμουζιάδης (μακαρίτης πλέον) ανακάλυψε και ανέσκαψε τον λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού. Δείγματα του οικισμού ήταν ήδη γνωστά αρκετές δεκαετίες νωρίτερα, αλλά ο Χουρμουζιάδης ήταν αυτός που ανέδειξε τον χώρο στις όχθες της λίνης της Καστοριάς και μόλις ένα τέταρτο έξω απο την πόλη.
Ανακάλυψε και κάτι ακόμη ο καθηγητής! Την πινακίδα του Δισπηλιού!
Την πρώτη παγκοσμίως καταγεγραμμένη προσπάθεια του ανθρώπου να επικοινωνήσει γραπτά !
Και λέμε πρώτη γιατι η αμέσως επόμενη (επίσημα αποδεκτή προς το παρόν τουλάχιστον) αρχαιότερη γραφή (των Σουμερίων) είναι κάπου 2000 χρόνια νεώτερη της πινακίδας του Δισπηλιού.
Γιατι η πινακίδα του Δισπηλιού χρονολογείται κάπου στο 5.500 π.Χ. με 4.500 π.Χ.(δηλαδή 7.500 η 6.500 χρόνια παλιά) ενώ η Σουμεριακή σφηνοειδής γραφή φτάνει μόνο μέχρι την 3η χιλιετία πίσω.
Κάποιοι αναγνώρισαν πρωτόλεια σχήματα που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν σαν γράμματα ενός πρωτόγωνου αλφαβήτου, αλλά αυτό είναι μία προχωρημένη άποψη και δύσκολα αποδεικνύεται η ερευνάται.
Ας αρκεστούμε στο γεγονός οτι στο Δισπηλιό της Καστοριάς ο νεολιθικός άνθρωπος προσπάθησε , και κατα τα φαινόμενα το κατάφερε, να γράψει !
Και η πινακίδα του, μάλλον τμήμα της βάρκας του προϊστορικού φίλου μας που επάνω της έγραψε, όπως εικάζεται , την επίκληση για ασφαλή γυρισμό σε ποιός ξέρει ποιόν θεό, είναι η πρώτη καταγεγραμμένη ανθρώπινη γραφή. Τουλάχιστον μέχρι να ανακαλυφτεί κάποια παλαιότερη…
Είμαι συγκινημένος! Ήταν ένα όνειρο και τώρα το ζω! με όλες μου τις αισθήσεις. Ξαφνικά η υπόλοιπη παρέα δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει περισπασμός ικανός να με αποτραβήξει. Είμαι μόνος και ρουφάω την στιγμή!
Καλέ μου πρόγονε, εσύ που με την κοφτερή σου πέτρα χάραξες ποιός ξέρει τι , επάνω στην βάρκα σου… σ’ ευχαριστώ που υπήρξες !

Φωτογραφίες: https://goo.gl/photos/oWd6cHjJYbssua789

 

Για το ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

ΜΑΝΟΣ ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.