Ιστορικές στιγμές ζει ο ελληνισμός σήμερα στην 199η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Σήμερα τιμούμε όλοι τους ήρωες και τις ηρωίδες του αγώνα για την επανίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Μαζί τιμούμε και αυτούς οι οποίοι δίνουν σήμερα αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και της Κύπρου: ιατρούς, νοσοκόμες, ερευνητές, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλους.

Αν και η ΑΧΕΠΑ Νέας Νότιας Ουαλίας δεν παρουσιάζει επίσημη εκδήλωση για την 25η Μαρτίου, τιμούμε επίσημα την εθνική μας εορτή: την Εθνική Παλιγγενεσία, την θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τις θυσίες των προγόνων μας για την ελευθερία των Ελλήνων.

Κατά τη διάρκεια της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ένα πλοίο από τα νησιά του Σαρωνικού επιτέθηκε σε πλοίο βρετανικών συμφερόντων ανοικτά της Κρήτης. Στη συνέχεια, το Βασιλικό Ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας συνέλαβε το πλήρωμά του και καταδίκασε τους ναύτες ως «πειρατές».

Στις 27 Αυγούστου 1829, επτά παλληκάρια του 1821 -οι Αντώνης του Μανώλη, Γκίκας Βούλγαρης, Δαμιανός Νίνης, Γεώργιος Βασιλάκης, Κωνσταντίνος Στρουμπούλης, Νικόλαος Παπανδρέου και Γεώργιος Λαρίτσος- έφτασαν στο μακρινό λιμάνι του Σίδνεϊ. Από όσα γνωρίζουμε, αυτοί οι νέοι ήταν οι πρώτοι Έλληνες οι οποίοι πάτησαν το πόδι τους στους Αντίποδες. Φέτος τιμούμε τα 191 χρόνια από την άφιξή τους.

Εργάστηκαν στα ναυπηγεία, στο λιμάνι του Σίδνεϊ και στους πρώτους αμπελώνες στην περιοχή Camden (νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ), όπου «καλλιέργησαν τα κλήματα με τον τρόπο που γνώριζαν από την πατρίδα τους», σύμφωνα με αναφορά της εποχής.

Όταν τους δόθηκε χάρη το 1834, δύο επέλεξαν να μείνουν στην νέα χώρα: ο Αντώνης του Μανώλη και ο Γκίκας Βούλγαρης. Αυτοί οι νέοι έγιναν οι «πατέρες» της Ελληνοαυστραλιανής ομογένειας.

Ο Αντώνης εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Picton, ενώ ο Βούλγαρης επέλεξε να γίνει από τους πρωτοπόρους κτηνοτρόφους της περιοχής Monaro, στην ορεινή περιοχή νοτιοανατολικά της Καμπέρας.

Ο ξενιτεμένος Αντώνης του Μανώλη απεβίωσε μόνος του στις 22 Σεπτεμβρίου 1880, μερικές ημέρες αφού είχε κλείσει 51 χρόνια στην Αυστραλία. Παραμένει άγνωστο ποιος ετοίμασε την επιτύμβια στήλη, με τον όμορφο στοίχο στα Αγγλικά, από άγνωστο στιχουργό:

«Στην ξενιτιά, ο ξένος βρήκε τάφο,
μακριά από την πατρίδα, πέρα από το ακατάπαυστο κύμα».

Έχουν περάσει 191 χρόνια από την άφιξή τους. Οι Έλληνες πλέον δεν είναι «ξένοι» στην Αυστραλία.

Ας υπακούσουμε στις οδηγίες του κράτους και της Αρχιεπισκοπής σχετικά με την πανδημία του ιού Covid-19 και ας περάσουμε και από αυτή την
περιπέτεια με το κεφάλι ψηλά, όπως και οι πρόγονοί μας την εποχή της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Για να είμαστε εμείς καλά, θα πρέπει να είναι και ο διπλανός μας καλά.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορταζόμενους – Ευάγγελο και Ευαγγελία.

Χρόνια Πολλά Έλληνες!

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,

Ο πρόεδρος
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ

Ο Γραμματέας
Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

https://neoskosmos.com/