Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Υλικά

7 φύλλα κρούστας
200γρ. βούτυρο 82%, λιωμένο
Για την κρέμα

860ml γάλα πλήρες
150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100γρ. σιμιγδάλι ψιλό
25γρ. βούτυρο Κερκύρας
3 κρόκους αβγών
ξύσμα από ½ λεμόνι
1 καψουλάκι βανιλίνη
Για το σιρόπι

320γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
130ml νερό
70γρ. γλυκόζη
1 κλωναράκι lemongrass ή 4-5 φυλλαράκια λουίζα
3 φύλλα λουίζα

Διαδικασία

Για την κρέμα: Βάζετε το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω στη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί προσθέτετε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τους κρόκους των αβγών, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα χειρός για να μην κολλήσει η κρέμα.

Μόλις το μίγμα πάρει βράση αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού, τη βανιλίνη και ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Για το σιρόπι: Ψιλοκόβετε το lemongrass (ή τη λουίζα). Βάζετε το νερό, τη γλυκόζη και το lemongrass στη φωτιά και μόλις ζεσταθούν προσθέτετε τη ζάχαρη. Όταν πάρει βράση το σιρόπι, αφήνετε να κοχλάσει για 1 λεπτό και το αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε τα τρία φύλλα λουίζας και αφήνετε το μίγμα να αρωματιστεί για τουλάχιστον 10-15 λεπτά πριν το σουρώσετε.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στήνετε το γαλακτομπούρεκο: Βουτυρώνετε καλά το ταψί και στη συνέχεια στρώνετε σταυρωτά τέσσερα φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνετε ένα προς ένα.

Έπειτα αδειάζετε την κρέμα και καλύπτετε με τα φύλλα που προεξέχουν. Τα βουτυρώνετε και στρώνετε άλλα τρία φύλλα από πάνω, τα οποία βουτυρώνετε ένα προς ένα επίσης. Κόβετε όσο φύλλο προεξέχει από το ταψί και μαζεύετε προς τα μέσα το φύλλο στις άκρες του ταψιού.

Χαράζετε ελαφρώς την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου και ψεκάζετε με λίγο νερό. Τέλος, ψήνετε στο για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα όμορφο, ξανθό χρώμα.

Όταν είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο, σιροπιάζετε με χλιαρό σιρόπι.

Tips

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας, από το φύλλο κρούστας, το βούτυρο και το γάλα μέχρι τα αβγά.

Μεγάλο ρόλο παίζει το μέγεθος του ταψιού αφού δεν πρέπει να είναι υπερβολικά μεγάλο και να πάρουμε μια απλωμένη και λεπτή στρώση κρέμας, ούτε πολύ μικρό, για να μην πάρουμε μεγάλη δόση κρέμας σε σχέση με το φύλλο.

Χαράζετε το γαλακτομπούρεκο πριν μπει στο φούρνο για να ψηθεί σωστά, να ψηθούν τα φύλλα ομοιόμορφα και να γίνουν τραγανά.

https://www.olivemagazine.gr/r

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.