Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει Η   ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΒΑ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ

Γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 1848 και ήταν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της λεγόμενης Σχολής του Μοναχού..

Ο Πολυχρόνης Λεμπέσης σπούδασε στην αρχή στην Αθήνα στο ‘Σχολείο των Τεχνών’ και κατόπιν έλαβε υποτροφία για να συνεχίσει στην Σχολή του Μονάχου. Στο Μόναχο όπου σπούδαζε έγινε φίλος και κουμπάρος με τον ήδη γνωστό Νικόλαο Γύζη   και  βάπτισε τον μικρότερο γιό

Το  1880 επέστρεψε στην Αθήνα όπου εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Θησείου. Ήταν εξαιρετικός τοπιογράφος, αλλά έγινε πιο γνωστός για τα πορτραίτα του,όπου είχε δεχτεί αρκετές παραγγελίες από ευκατάστατους της εποχής. Εργάστηκε και σαν αγιογράφος στις Εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου  Καρύτση,των Αγίων Θεοδώρων στο ‘Α Νεκροταφείο, του Αγίου Κωνσταντίνου στον Πειραιά και στη Σαλαμίνα στον Άγιο Δημήτριο, όπου είχε φτιάξει το Τέμπλο του ναού και στα Εσοδεία της Θεοτόκου στα Αμπελάκια, όπου εξαιρετική είναι η Πλατυτέρα του , και στον ναό του Αγίου Μηνά στην Σαλαμίνα με θέμα φυγή στην Αίγυπτο .

Τα πιο γνωστά έργα του είναι »Το αγόρι με τα κουνέλια [Εθνική Πινακοθήκη] ,η »ανιψιά του καλλιτέχνη [Εθνική Πινακοθήκη], το »κορίτσι με τα περιστέρια »[Πινακοθήκη Αβέρωφ,Μετσόβου]

Στα τελευταία του χρόνια ο Πολυχρόνης Λεμπέσης ζει στη Σαλαμίνα, απομονωμένος και ξεχασμένος από τον πολύ κόσμο και εργάζεται ως αγιογράφος για να μπορεί να συντηρηθεί.

Έτσι μαζί με την τέχνη του που αργοσβήνει…σβήνει και εκείνος μόνος το 1913.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.