Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει η  Κατερίνα Κιλημάντζου

Είμαστε στο τέλος του Α’ Π. Πολέμου.

Ο Ελληνικός Στρατός έχει διαβεί δια πυρός και σιδήρου νικητής.

Ο Ελ. Βενιζέλος ήξερε  πολύ καλά την μεγάλη επίδραση της θρησκείας στον Έλληνα στρατιώτη. Φρόντισε λοιπόν να στείλει στις μονάδες  στα διάφορα μέτωπα, θαρραλέους  και εμπνευσμένους ιερείς.

Ιδιαίτερα στο 1ο Σύνταγμα Πεζικού της Μεραρχίας  Σερρών, ο παπα Νουφράκης, σαν διάδοχος  του Παπαφλέσσα και του Διάκου, με το τουφέκι στο χέρι έδινε  το παράδειγμα  της αυτοθυσίας και του ηρωισμού.

Όταν λοιπόν τα Ελληνικά καράβια  το 1919 περνούσαν από την Κωνσταντινούπολη μεταφέροντας την 2η και την 13η Μεραρχίες στην Ρωσία , ο παπα Νουφράκης με έναν όμιλο αξιωματικών  πήγαν στην Αγία Σοφία.

Μόλις βρέθηκαν μέσα , ο Νουφράκης  ευθύς φόρεσε το πετραχήλι και άρχισε την λειτουργία.

Οι Τούρκοι φύλακες της Αγια Σοφιάς  ξαφνιάστηκαν.

Σε λίγο η εκκλησία γέμισε  Τούρκους  που κατάπληκτοι παρακολουθούσαν την λειτουργία.

Ο Νουφράκης  δεν ταράχτηκε  και συνέχισε να λειτουργεί. Τελείωσε και μαζί με τους αξιωματικούς που τον συνόδευαν  και αποχώρησε ψύχραιμα.

Ο Βενιζέλος  έμαθε για το γεγονός και τον κάλεσε για να τον συγχαρεί για την πατριωτική του πρωτοβουλία λέγοντάς του : «Αν είχα ακόμα 10 παπάδες  σαν κι εσένα θα μπορούσα να καταφέρω πολλά πράγματα» .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.