Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΥ

Ο Λοιμός των Αθηνών , η  το “Σύνδρομο του Θουκυδίδη” ήταν μία καταστροφική επιδημία η οποία εκδηλώθηκε στην πόλη της αρχαίας Αθήνας κατά το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου (430 π.χ.)

Η επιδημία πρωτοεμφανίστηκε  στον Πειραιά που ήταν και το λιμάνι – κύρια είσοδος των  προμηθειών της πόλης.

Τα συμπτώματα του λοιμού ήταν αρχικά πονοκέφαλος και ισχυρός πυρετός μαζί με ερεθισμό στο σώμα και τα μάτια. Ακολουθούσε  βραχνάδα , φτερνίσματα, ισχυρός βήχας αλλά και άλλα συμπτώματα που για λόγους καλαισθησίας και αποφυγή της υπερβολής στην έκφραση, δεν αναφέρονται.

Εκτιμάται ότι ο λοιμός  σκότωσε περι τους 300.000 ανθρώπους.

Ο Θουκυδίδης  αναφέρει στην Ιστορία του ότι ο λοιμός προήλθε από την Αιθιοπία και πέρασε  στον Ελληνικό χώρο  μέσω της Αιγύπτου και της Λιβύης.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι ιστορικοί προσπάθησαν  να ανακαλύψουν τα αίτια του λοιμού. Αρχικά θεωρείται ότι ήταν ξέσπασμα βουβωνικής πανώλης, αλλά διάφορες επανεκτιμήσεις  έκαναν τους ειδικούς να θεωρήσουν πιθανές και άλλες ασθένειες, όπως τύφος , ανεμοβλογιά, ιλαρά.

Κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι επρόκειτο για την ασθένεια του άνθρακα η οποία εμφανίστηκε  με την συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων εντός των τειχών και με τον ταυτόχρονο συνωστισμό των παραγωγικών ζώων.

Ο λοιμός λοιπόν, εμφανίστηκε, σκότωσε και  έφυγε τόσο ξαφνικά όσο ήρθε.

Όπως κάθε λοιμός δηλαδή !

Και βέβαια ανάμεσα στα θύματα του λοιμού ήταν και ο μεγάλος μας Περικλής μαζί με όλη την οικογένειά του… Μία απώλεια τεράστια, που αποδείχτηκε πόσο τεράστια ήταν  για την Αθήνα από τις μετέπειτα εξελίξεις στον πόλεμο με την Σπάρτη.

 

Υ.Γ. Εμείς πάντως δεν κινδυνεύουμε να χάσουμε κάποιο σημαντικό ηγέτη από τον κορωνοϊό!

Όχι γιατί έχουν ανοσία, αλλά γιατί δεν υπάρχουν  (σημαντικοί ηγέτες)…

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.