Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Η μικρή γειτονιά Λατζιανά του χωριού Βουλγάρω Κισάμου αποτέλεσε την έδρα πατριαρχικής μονής αφιερωμένης στην Αγία Βαρβάρα, της οποίας το μεγάλο καθολικό σώζεται σε ερειπιώδη κατάσταση κοντά στο νεότερο ναό της Αγίας Βαρβάρας. Ο παλαιός ναός κτίστηκε περίπου τον 11ο αιώνα στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδούς με τρούλο με μεταγενέστερη προσθήκη νάρθηκα. Φέρει πολλά στοιχεία της Κωνσταντινουπολίτικης αρχιτεκτονικής, όπως στοιχεία της κρυμμένης πλίνθου και τα τυφλά αψιδώματα. Το υστερογοτθικό θύρωμα και το αρκοσόλιο χρονολογούνται στην Ενετοκρατία.

Ο ναός έφερε τοιχογραφικό διάκοσμο που χρονολογείται στα μέσα του 11ου αιώνα και, από τα λιγοστά εναπομείναντα τμήματά του, αποδίδεται σε ικανότατο ζωγράφο που ήρθε από την Κωνσταντινούπολη. Τμήματα του διακόσμου έχουν αποτοιχιστεί και φυλάσσονται στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων και στο Μουσείο Μπενάκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μετωπικούς αγίους στα χαμηλά στρώματα, στηθαίους αγίους ψηλότερα και σκηνές του ευαγγελικού κύκλου στις καμάρες. Στην κεντρική κόγχη του ιερού εικονίζονται ιεράρχες και διάκονοι, στο νότιο τοίχο κάτω από τοξωτό πλαίσιο η Αγία Βαρβάρα με τον κτήτορα γονατισμένο στα πόδια της. Σε σχετικά καλή κατάσταση διασώζονται οι μορφές των Αγίων Μάμα, Μερκουρίου, Αρέθα, ο Χριστός και η Σαμαρείτιδα, η Προδοσία και η Αποκαθήλωση.

 

ΠΗΓΗ https://www.cretanbeaches.com/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  Εμμανουηλ Μπουλακης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.