Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

…Γράφει ο Πάνος Καλουδάς.

…Το ότι εδώ και καιρό, έχει αρχίσει από την δημοτική μας αρχή, η προσπάθεια ανατροπής  της υπάρχουσας εικόνας, αυτό είναι ορατό. Αυτής της εικόνας που τόσο βάναυσα αδικούσε το νησί μας.

Και που δυστυχώς κληρονομήθηκες από τις προγενέστερες Δημοτικές Αρχές

…Γι’αυτή λοιπόν, την εμφανή προσπάθεια βελτίωσης, της ποιότητας ζωής, ενδεικτικά θελήσαμε να πάρουμε τη γνώμη ενός νέου ανθρώπου. Μιας νέας μορφωμένης κοπέλας που ζει και δραστηριοποιείται στην Σαλαμίνα.

Και που σίγουρα έχει άλλα οράματα, άλλη  οπτική από τη δική μας κι άλλη αντίληψη των θεμάτων που καταγράφονται στην  καθημερινότητα μας. Ζητήσαμε λοιπόν, την άποψη της κυρίας Λίας Βιλλιώτη.

…Η κυρία Βιλλιώτη είναι μια νέα επιστήμων. Έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική. Με μια ήδη πλούσια διατριβή και δράση στο ενεργητικό της.

Με την δεδομένη της αγάπη για το νησί  της, για την Σαλαμίνα μας, ήρθε εδώ, να προσφέρει την επιστημονική της κατάρτιση, τις  γνώσεις της την εμπειρία της.

 Με όνειρα σίγουρα Μου έκανε την τιμή να με δεχτεί στο  γραφείο της που διατηρεί στα Παλούκια στην έξοδο ακριβώς των οχηματαγωγών.

Π.Κ Λία μου γνωριζόμαστε χρόνια.. Γι’αυτό, να προσπεράσουμε τον πληθυντικό..;

Λ.Β Εννοείται ο πληθυντικός θέτει όρια και αποστάσεις.. Ενικό λοιπόν..

Π.Κ Να σε ευχαριστήσω αρχικά για τον χρόνο που θα διαθέσεις παρά τον φόρτο εργασίας  που βλέπω ότι έχεις…

Λ.Β Μα αλίμονο.Ήρθες στο γραφείο μου. Έναν καφέ έτσι κι αλλιώς θα τον πίναμε.

Π.Κ Νέα επιστήμονας λοιπόν. Και ήρθες εδώ στο περιορισμένο επαγγελματικό εύρος του  νησιού, να προσφέρεις τις γνώσεις σου. Αυτό σε τιμάει.

Λ.Β Σε ευχαριστώ. Στην Σαλαμίνα γεννήθηκα. Εδώ μεγάλωσα. Εδώ πήρα την βασική μου εκπαίδευση. Εδώ ζούνε οι γονείς μου, οι φίλοι μου, ο κόσμος μου. Που θα πήγαινα.;

Π.Κ Δεν το σκέφτονται όλοι έτσι. Γι’αυτό θα στο επαναλάβω Εύγε σου. Έχει ανάγκη το νησί μας από τη νέα γενιά. Από παιδιά άξια και καλλιεργημένα όπως εσύ.

Λ.Β  Και πάλι σε ευχαριστώ Πάνο. Δεν είμαι όμως η μόνη Πάρα πολλοί νέοι επιστήμονες  έχουν έρθει και δραστηριοποιούνται στο νησί.

Π.Κ   Να μπούμε πρώτα στο κλίμα, με κάποιες ερωτήσεις γύρω από την δραστηριότητά σου. Η οικοδομή μετά την τεράστια κάμψη που είχε, άρχισε λίγο να κινείται στην Σαλαμίνα ;

Λ.Β  Σε σχέση με την παλαιότερη αδράνεια, τον τελευταίο χρόνο δείχνει μια ικανοποιητική άνοδο. Μπαίνει αργά-σταθερά σε έναν καλό ρυθμό.

Π.Κ  Έχεις μια εικόνα, για αιτήσεις έκδοσης Πολεοδομικής Άδειας.;

Λ.Β  Υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων, για άδειες μικρής κλίμακας, που κινούνται πολύ Σε ικανοποιητικό επίπεδο. Δεν έχω πρόχειρο ακριβή αριθμό  Όμως υπάρχουν αρκετά  τέτοια αιτήματα.. Κι αυτό μαρτυράει μια αισιοδοξία πλέον.

Είναι βέβαια, ακόμα μικρός ο αριθμός των αδειών που βγαίνουν για νέες οικοδομές. Αν αναλογιστούμε ότι αυτές, το έτος που μας πέρασε δεν υπερβαίνουν τις δώδεκα- δεκαπέντε

Π.Κ  Έχεις όμως μια αυξητική τάση, αυτός ο αριθμός.;

Λ.Β  Ναι ναι υπάρχει μια ανοδική τάση στην οικοδομή. Βέβαια ένα μεγάλο ποσοστό των αδειών, είναι για επεκτάσεις, προσθήκες ορόφων και τέτοια..

Π.Κ  Υπάρχουν αιτήσεις για κατεδάφιση παλαιών παραπηγμάτων Που και αυτά δίνουν μια τραυματική εικόνα στο νησί;;

Λ.Β  Υπάρχουν και τέτοιες εγκρίσεις αδειών. Όπως και αιτήσεις για ανέγερση νέων κτηρίων  Αφού κατεδαφιστεί το παλαιό. Λίγες όμως.

Δεν είναι ακόμα πολλές. Ελπίζουμε σιγά-σιγά να αυξηθούν.. Και από ερωτήματα που μας τίθενται, αναζήτηση προτάσεων πιστεύω σύντομα θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, η υπάρχουσα κατάσταση.

Π.Κ Υπάρχουν πολλά παραδοσιακά κτίρια στην Σαλαμίνα. Κυρίως νεοκλασικά. Εσύ σαν  αρχιτέκτονας, εάν σε καλούσαν να δώσεις την επιστημονική σου γνώση σε αυτά, τι θα έκανες.. Θα συνιστούσες συντήρηση ή κατεδάφιση.;

Λ.Β  Μα φυσικά θα συνιστούσα αποκατάσταση και επαναφορά στην φυσική τους μορφή.  Γιατί αυτά πια αποτελούν και την ταυτότητα της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Π.Κ  Θεωρείς πως οι νέες άδειες που εκδίδονται, θα μπορούσαν να έχουν μια σχετική ταύτιση με τον νησιωτικό χαρακτήρα στην αρχιτεκτονική Με τη σύμφωνη γνώμη και των ιδιοκτητών.;

Λ.Β  Πως να γίνει αυτό; Αφού δεν υπάρχουν όρια δόμησης, που να απαγορεύουν κάποια πράγματα.. Και να ορίζουν κάποια στάνταρ αρχιτεκτονικά στοιχεία, που θα δημιουργούν  ένα χαρακτηριστικό πλαίσιο, όπως αυτό που υπάρχει στην Ύδρα στις Σπέτσες κι αλλού.

Π.Κ  Κρίμα που δεν υπήρξε μια τέτοια πρόβλεψη…

Λ.Β  Δεν υπήρξε. Κι έτσι, οι ιδιοκτήτες, ταυτισμένοι πλέον με τις σύγχρονες τάσεις της

αρχιτεκτονικής,Και την πρακτικότητα της σύγχρονης αντίληψης, αποφεύγουν τα

παραδοσιακά στοιχεία. Με αποτέλεσμα, με την πάροδο του χρόνου να χάνεται τελείως  η εικόνα του νησιωτικού χαρακτήρα.

Π.Κ  Τέλος πάντων Θα πω και πάλι κρίμα. Να περάσουμε σε κάτι άλλο.;

Λ.Β  Ευχαρίστως..Ότι θέλεις..

Π.Κ  Τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σου να αλλάξει,στην εικόνα του νησιού, στα πλαίσια των  εορτών, για τα 2.500 χρόνια, που φέτος με επισημότητα θα εορτασθούν.;

Λ.Β  Δεν νομίζω να μπορούν και πολλά να αλλάξουν μέχρι την εορταστική περίοδο. Είναι μικρό το χρονικό διάστημα που μας χωρίζει από αυτήν.

Π.Κ  Δεν θα πρέπει όμως κάτι να αλλάξει από αυτή την υπάρχουσα εικόνα.. Που σε σημεία  της δείχνει ακόμα και την απόλυτη εγκατάλειψη. Την οποία βέβαια την κληρονόμησε η  παρούσα Δημοτική Αρχή..;

Λ.Β   Ναι μα τι από όλα;; Είναι τόσα πολλά αυτά που »τραυματίζουν» την εικόνα. Πως να ανατραπούν μέσα σε λίγους μήνες.; Όση προσπάθεια κι αν καταβληθεί. Να είμαστε ρεαλιστές. Και να κοιτάμε μπροστά με τόλμη και καθαρή οπτική Αυτό μοναχά που μπορεί να γίνει, είναι κάποιες επιφανειακές παρεμβάσεις για να απαλυνθεί λίγο η εικόνα

Π.Κ   Και είναι αρκετό αυτό Λία ;

Λ.Β  Δεν είναι. Μα τι μπορεί να γίνει σε τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Π.Κ  Η Δημοτική Αρχή Λία, στα μέχρι τώρα βήματά της, πως τη βλέπεις να τα βαδίζει ;

Λ.Β  Ενεργά.. Ενεργά κι αισιόδοξα. Προσπαθούν, είναι σίγουρο αυτό. Το αποτέλεσμα όμως θα μετρήσει. Έχουν ξεκινήσει από την πρώτη τους στιγμή με διάθεση. Θα δούμε

Π.Κ   Πάντως υπάρχουν μυριάδες αρνητικά στοιχεία στο νησί Συμφωνείς.;

Λ.Β  Ναι.. Μα δεν δημιουργήθηκαν τώρα. Προϋπήρχαν Δεν είναι..;

Π.Κ   Σωστά προϋπήρχαν. Μα δεν πρέπει να μαζευτούν πια..; Να αρχίσει το νησί να αποκτάει  μια πιο φιλική προς τους δημότες του όψη..;

Λ.Β   Να μα με το πάτημα ενός κουμπιού; Θέλουν χρόνο αυτά Και θέλουν πιστεύω συνεργασία.

Όλοι οι δημότες να βοηθήσουν. Να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Π.Κ  Έχεις απόλυτο δίκιο. Θα συμφωνήσω κάθετα. Στο να περνάει το όχημα αποκομιδής  να μαζεύει τα σκουπίδια να καθαρίζει τον τόπο. Και δυο ώρες μετά να σχηματίζεται ένα  βουνό έξω από τους κάδους, είναι τραγωδία. Ναι θέλει συνεργασία απόλυτη, το θέμα.

Λ.Β  ……………………..……………

Π.Κ  Λία μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ για την όμορφη κουβέντα που είχαμε. Σου εύχομαι κάθε επιτυχία Και προσωπική και επαγγελματική. Καλή δύναμη να έχεις Με πολλές- πολλές δημιουργικές εμπνεύσεις.

Λ.Β  Να είσαι καλά Πάνο.. Και γω σου εύχομαι κάθε επιτυχία στην προσπάθεια που κάνετε  με τον »Βήμα των Σαλαμινίων»  Τίμιες και καθαρές φωνές θέλουμε. Με πλουραλισμό και  αξιοπιστία.  Και σεις μέχρι τώρα το έχετε αποδείξει..

Π.Κ   Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ Λία μου..

…………………………………………………………………………………………Πάνος Καλουδάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.