Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΟΥ ΤΖΟ
 
Γράφει ο   Φώτης Κωνσταντινίδης Ph.D. σεναριογράφος – σκηνοθέτης
Η δημιουργία μιας κινηματογραφικής ταινίας, της οποίας το θέμα  εκμαιεύεται από την ιστορία ενός τόπου, όταν μάλιστα αυτός ο τόπος είναι εμβληματικά ιστορικός, οδηγεί σε διαύλους αποκάλυψης της ανθρώπινης φύσης και ζωής.
Στη προκειμένη περίπτωση, ενός πραγματικού επεισοδίου στην ιστορική Σαλαμίνα, στα τέλη του 2ΠΠ το 1944, λίγες ημέρες πριν από την αποχώρηση των Γερμανών που ακολούθησε την οριστική τους ήττα, όταν καταρρίφθηκαν 2 αεροπλάνα της RAF, ο ένας πιλότος κατάφερε να δραπετεύσει και ο άλλος συνελήφθη και αντί αυτού οι Γερμανοί εκτέλεσαν ένα 27-χρονο ντόπιο αγρότη, που διακινδύνευσε τη ζωή του, προσπαθώντας να σώσει  τη ζωή του Άγγλου πιλότου, δίνοντας τα αγροτικά του ρούχα να φορέσει. Και όταν ο πιλότος βγάζει γρήγορα από τη τσέπη του ένα δαχτυλίδι και ένα χάρτη και τα εμπιστεύεται στα χέρια μιας όμορφης 21-χρονης  ντόπιας κοπέλας, που στέκεται μπροστά του μαγεμένη,  ένας οδηγείται στο άδυτον της ανθρώπινης ψυχής
Το εν λόγω δαχτυλίδι μοιάζει μ’ ένα υπερβατικό σύμβολο, ένα μαγνήτη φορτισμένο με συμπαντική πληροφορία και παράλληλα μ’ ένα συνδετικό δια βίου ψυχικό κρίκο δυο αγνώστων μεταξύ τους ανθρώπων. Της Βασιλικής και του Τζο… ¨’Ένα ταξίδι στη μυθοπλασία μιας ταινίας που μεγεθύνει το περιορισμένο φάσμα ενός πολεμικού επεισοδίου, εισδύοντας στις διάφορες διαστάσεις της δυνητικής επέκτασής του. Ούτως, το μυθοπλαστικό μέρος της ταινίας αποτελεί περίπου το 95% της συνολικής της διάρκειας.
Η ιστορία εκτυλίσσεται σε τέσσερες χρονικές περιόδους, σε αντίστροφη χρονική ροή. Το παρόν, την δεκαετία του ’80, την δεκαετία του ’60 και τη Παρασκευή της 6ης Οκτωβρίου 1944, όταν έλαβε χώρα αυτή η συγκλονιστική ιστορία στη Σαλαμίνα, για να καταλήξει, στο τέλος, στο παρόν. Στη σημερινή Σαλαμίνα μας, που σφύζει από ζωή και αναδεικνύεται η μακρά και ένδοξη ιστορία της, μαζί με τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα όμορφα τοπία της. Μέσα δε από τη χρονική διαδρομή της,  δεν παύουν να προβάλλονται τα αντίστοιχα εθνικά και διεθνή γεγονότα, που δημιουργούν και το ψυχολογικό κλίμα των χαρακτήρων
Τα πρώτα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Μάη, κατά την προεκλογική περίοδο, με πρωταγωνιστή τον Άγγλο ηθοποιό Robert Powell, τον αξέχαστο «Χριστό από τη Νάζαρετ» του Τζεφιρέλι  Έκτοτε έχει ετοιμαστεί ολόκληρο το «πακέτο» της παραγωγής – ολοκληρωμένο σενάριο, εξασφάλιση ενδιαφέροντος συμμετοχής από επώνυμους ηθοποιούς, όπως τους Κώστα Καζάκο, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Μαίρη Βιδάλη και άλλους, προετοιμασία της ταινίας και εξασφάλιση ενδιαφερομένων χορηγών.
Αποβλέποντας στη συνεργασία και συμπαράσταση των τοπικών αρχών και παραγόντων. για τη πραγματοποίηση της Σαλαμίνιας αυτής ταινίας, ευχαριστώ από καρδιάς όλους που βοηθούν και θέλουν να βοηθήσουν.
Φώτης Κωνσταντινίδης Ph.D.
σεναριογράφος – σκηνοθέτης

Σ.Β  Ευχαριστούμε  θερμά τον διεθνή σκηνοθέτη κ. Φώτη Κωνσταντινίδη  για το άρθρο του στο ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.