Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Τον Μάρτιο του 2008, κατά τη διάρκεια των εργασιών τεκμηρίωσης τριών ναυαγίων, στον εμπορικό λιμένα της Ρόδου, ο δύτης της ΕΕΑ Λουδοβίκος Μερσενιέ, σε απόσταση 60 περίπου μέτρων δυτικά του προβλήτα, κατόπιν μετακίνησης ενός μισοθαμμένου, καμένου ξύλου αποκάλυψε την κορυφή ενός μεγάλου σωρού από χρυσά νομίσματα. Ο θαλάσσιος χώρος στη περιοχή αυτή, ομαλοποιείται σε ένα σταθερό βάθος 12-14 μέτρων και καλύπτεται από επιχώσεις άμμου.

Μετά τη πρώτη φωτογραφική τεκμηρίωση του χώρου και με δεδομένο ότι, μεγάλα πλοία διέρχονταν συνεχώς πάνω από το σημείο του θησαυρού, θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα του ευρήματος, κρίθηκε απαραίτητη, η άμεση συλλογή του. Έτσι, πρωταρχικά συλλέχθηκαν 2.180 χρυσά νομίσματα και κάποια κοσμήματα.

Τα νομίσματα βρέθηκαν συγκεντρωμένα σε δύο κύριους σωρούς έκτασης 0,5 Χ 0.5 μ. περίπου, και σε απόσταση ενός μέτρου μεταξύ τους. Στην απόλυτη σχεδόν πλειονότητα τους ήταν οθωμανικά και τα περισσότερα εξ αυτών διάτρητα σε σημεία της περιφέρειάς τους. Αρκετά από αυτά βρέθηκαν σε μασούρια, πιθανόν διότι ήταν περασμένα σε κλωστές, ίχνη των οποίων σε ελάχιστες περιπτώσεις ήταν ορατά κατά την αποκάλυψη. Εκτός από τα νομίσματα, συλλέχθηκαν και τρία ακέραια ενώτια καθώς και τμήματα κάποιων μικρότερων κοσμημάτων.

Χρηματοδότης: ΥΠΠΟΑ

ΠΗΓΗ  https://www.culture.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.