Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ

Πλησιάζει η ήμερα ανακοίνωσης της απόφασης από την Αντι περιφερειάρχη Κ. Βάσω Θεοδωρακοπουλου για Ανοικτά ή Κλειστά καταστήματα και στο νησί της Σαλαμίνας . Κατόπιν  και την διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε  και ακούγοντας τις απόψεις  των  πλευρών  η  Αντι περιφερειάρχη  με την  απόφαση της είναι σίγουρο ότι δεν είναι δυνατόν να ικανοποίηση και τις δυο θέσεις …

 Η κ. Θεοδωρακοπούλου θα προσπαθήσει να βρει την μέση λύση , μια λύση που δεν είναι σίγουρα εύκολη .

 

ΑΡΘΡΟ

Σε θέση μάχης για μια ακόμη φορά βρίσκονται οι μικρομεσαίοι έμποροι για το θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Κυριακές, ετοιμάζοντας να καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αφορμή αυτή τη φορά είναι η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, η οποία πήρε ΦΕΚ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και με την οποία δίνεται η δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν στο εκπτωτικό χωριό McArthour Glen και στο εμπορικό κέντρο Smart Park να ανοίγουν και τις Κυριακές από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο.

Η εξέλιξη αυτή έχει κινητοποιήσει για μια ακόμη φορά τους εκπροσώπους των μικρών της αγοράς, οι οποίοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι ένα βήμα προς την πλήρη απελευθέρωση, καθώς μέχρι πρόσφατα το πλαίσιο που ίσχυε εξαιρούσε τη συγκεκριμένη περιοχή του Επιχειρηματικού Πάρκου Γιαλού στο Δήμο Σπάτων, όπως και άλλα εμπορικά κέντρα σε περιοχές της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ανάπτυξης στις 26 Αυγούστου, όταν «ΤΑ ΝΕΑ» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους είχαν αποκαλύψει τους σχεδιασμούς του υπουργείου για μερική έως και πλήρη απελευθέρωση των Κυριακών, διαβεβαίωνε κατηγορηματικά με δηλώσεις του πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Τέσσερις μήνες μετά «ΤΑ ΝΕΑ» επιβεβαιώνονται!

Προσφυγές

Ήδη η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) από κοινού με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) ετοιμάζεται να προσφύγει κατά της υπουργικής απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το δικαίωμα αυτό το έχει έως τις 13 Φεβρουαρίου, καθώς ο νόμος προβλέπει το δικαίωμα προσφυγής εντός διμήνου από τη δημοσίευση της απόφασης. Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εκτιμούν ότι η προσφυγή τους θα έχει θετική εξέλιξη, καθώς και στο πρόσφατο παρελθόν το ΣτΕ σε προσφυγή που είχε κάνει η εταιρεία ΜcArthour Glen είχε αποφανθεί αρνητικά σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στη συγκεκριμένη περιοχή.

Κάνουν, επίσης, σαφές ότι θα ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο που υπάρχει στη διάθεσή τους και διατυπώνουν ερωτήματα για την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργού. Μάλιστα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργείο επανέφερε ένα θέμα που ήδη είχε κριθεί από το ΣτΕ και εκφράζουν τους φόβους τους για το εάν αποτελεί παράθυρο για επέκταση και σε άλλες περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί ανάλογα εμπορικά πάρκα. Όπως υποστηρίζουν, το περασμένο καλοκαίρι τόσο ο αρμόδιος υπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχαν διατυπώσει τη θέση ότι το ισχύον πλαίσιο ρύθμισης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι επαρκές και δε θα υπήρχαν αλλαγές.

Στο θέμα τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπάλληλων Ελλάδος, η οποία αναφέρει ότι «η κυβέρνηση, εκπληρώνοντας τη βούληση των μεγάλων πολυκαταστημάτων, των ξένων αλυσίδων στο εμπόριο, των malls, των εκπτωτικών χωριών, που θέλουν να οδηγήσουν στο κλείσιμο τις μικρές επιχειρήσεις στο εμπόριο, έρχεται και διαμορφώνει συνθήκες για την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές με φωτογραφικές διατάξεις».

Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος νόμου και πριν από την υπουργική απόφαση του Δεκεμβρίου οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων υπό προϋποθέσεις τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο (εκτός των Κυριακών που αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα) είναι στο Δήμο Αθηναίων, σε συγκεκριμένα σημεία του Δήμου Πειραιά, στην περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το τμήμα του Ακινήτου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το οποίο λειτουργεί ως Εμπορικό Πάρκο. Επίσης, το ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης, καθώς και περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών. Συγκριμένα, ο νότιος τομέας Αθηνών περιλαμβάνει τους εξής Δήμους: Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού και Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου και Ταύρου και Νέας Σμύρνης.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης λαμβάνει αιτιολογημένη απόφαση η οποία εκδίδεται έπειτα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς. Η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη μπορεί να αναθεωρείται ετησίως το μήνα Δεκέμβριο και ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.