Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Οι παλαιότερες εγκύκλιοι, όντως τους επιτρέπουν να κάνουν μάθημα, οπότε προς τί το αίτημα;

Θανάσης Τσολάκης

Τα συγχαρητήριά τους και ένα αίτημα μεταβιβάζουν στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως οι Σχολικές Εφορείες Μειονοτικών Σχολείων Θράκης, μέσω του Συνδέσμου τους.

Το αίτημα που διατυπώνουν αφορά στην αργία των Τριών Ιεραρχών, δηλαδή στην 30η Ιανουαρίου και ζητούν «να μην πραγματοποιούνται εκδηλώσεις την 30η Ιανουαρίου στα Μειονοτικά Σχολεία και να τηρηθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας και αυτό να κατοχυρωθεί με απόφασή Σας (εν. της υπουργού)».

Αιτιολογούν δε, αυτό το αίτημα ως εξής: «[…]Ο Σύλλογός μας και όλα τα μέλη του, σεβόμαστε και δεχόμαστε όλες τις θρησκείες και δόγματα που αναγνωρίζονται επίσημα από το Κράτος και συμφωνούμε απόλυτα με το άρθρο 9 του ΕΣΔΑ για την ελευθερία σκέψεως, συνειδήσεως και θρησκείας, όμως, ενόψει της αργίας της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών που γιορτάζεται στις 30 Ιανουαρίου του κάθε έτους, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν σας την ανησυχία των γονιών, τα παιδιά των οποίων φοιτούν στα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης, εξαιτίας της πρακτικής τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, οπότε με το με αριθ. πρωτ. Φ8>2/23.7/794/29 Ιανουαρίου 2018 έγγραφό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και με την υπογραφή του κ. Παναγιώτη Κεραμάρη, στάλθηκε οδηγία στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης για το πως θα γιορτάσουν τα παιδιά που φοιτούν στα μειονοτικά σχολεία την θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών, παρόλο που τα παιδιά στα Μειονοτικά Σχολεία είναι όλα ανεξαιρέτως Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και ενώ μέχρι το έτος 2018 η ημερομηνία αυτή, ήτοι η 30η Ιανουαρίου, ήταν αργία και για τα Μειονοτικά Σχολεία.

Μετά από το αναφερόμενο έγγραφο του κ. Παναγιώτη Κεραμάρη σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις από τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στα Μειονοτικά Σχολεία και στις 30 Ιανουαρίου του έτους 2019 τα Μειονοτικά Σχολεία ήταν σε αργία και δεν έγιναν εορτασμοί, όπως οριζόταν στο με αριθ. πρωτ. Φ8>2/23.7/794/29 Ιανουαρίου 2018 έγγραφο».

Η επιστολή του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων Δυτικής Θράκης, που λειτουργεί από το 2010, έφτασε και στη Βουλή από τον βουλευτή Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ.

Τί όριζε όμως η εγκύκλιος Κεραμάρη;
Αξίζει ωστόσο να παρατεθεί και η εγκύκλιος που υπέγραφε τον Ιανουάριο του 2018 ο τότε Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Παναγιώτης Κεραμάρης: «Κατόπιν ερωτημάτων που υποβλήθηκαν τηλεφωνικά στην υπηρεσία μας, σχετικά με την ημέρα της 30ης Ιανουαρίου 2018, υπενθυμίσουμε την αριθμ. πρωτ. Φ.8.2/2.4/512/21-01-2015 εγκύκλιό μας, στην οποία υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες. Εναλλακτικά παρέχεται η δυνατότητα με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων εκάστου σχολείου να γίνει κανονικά μάθημα (και για το ολοήμερο τμήμα) στις 30 Ιανουαρίου 2018 και να διατεθεί ένα διδακτικό δίωρο έως 16 Φεβρουαρίου 2018, για να πραγματοποιηθεί ομιλία σχετικά με την αξία των γραμμάτων, των επιστημών και τη συμβολή τους στην πρόοδο του ανθρώπου».

Όσο για την παραπομπή στην εγκύκλιο του 2015, αυτή υπογράφεται από τον τότε προϊστάμενο Μειονοτικής Εκπαίδευσης Βασίλη Συμεωνίδη και αναφέρει: «Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγκυκλίων και των προφορικών οδηγιών που σας έχουμε δώσει, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι την ημέρα της 30ης Ιανουαρίου 2015 στα μειονοτικά σχολεία, θα πρέπει να γίνουν εκδηλώσεις που θα αφορούν αποκλειστικά την αξία των γραμμάτων και τη συμβολή τους στην πρόοδο του ανθρώπου. Επισημαίνεται ότι σε αυτές τις εκδηλώσεις θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή οποιασδήποτε σύνδεσης με περιεχόμενο που αφορά το θρησκευτικό συναίσθημα των μαθητών».

Τούτων δοθέντων, προκαλεί μάλλον απορία το αίτημα του Συνδέσμου, αφού ουσιαστικά ζητά κάτι που είχε ήδη προβλεφθεί.

ΠΗΓΗ https://www.xronos.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.