Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

16 ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ  ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ         (ΜΑΝΟΣ ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΣ)

Και έφτασε η ώρα να διαβούμε τις αρχαίες Ελληνικές πόλεις  των παραλίων .

Επίσης πολλές και σημαντικές. Οι περισσότερες , μαζί με την Χίο και την Σάμο, μέλη της Ιωνικής Δωδεκαπόλεως.  Εκεί που άνθησε η φιλοσοφία. Οι περισσότεροι των προ Σωκρατικών φιλοσόφων  των αποκληθέντων και  φυσικών φιλοσόφων, από εκεί προέρχονται .

Βέβαια δεν είναι μόνον αυτές. Θα πάμε και πιο μέσα. Η Ελλάδα ήταν παντού !

Δημιουργήθηκαν  κατά τον 1ο αποικισμό (11ο  – 9ο π.χ. αιώνα) από τους Ίωνες και είχαν ταυτόσημη σχεδόν πορεία στον χρόνο και  διαδοχικά πέρασαν από τους Έλληνες στην κυριαρχία των Περσών , ξανά των Αθηναίων , με την Δηλιακή συμμαχία, πάλι των Περσών , του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Επιγόνων  και ακολούθως των Ρωμαίων για να μειωθεί η σημασία τους κατά την Βυζαντινή περίοδο και τελικά να παρακμάσουν.

Ας αρχίσουμε λοιπόν, πάντα συνοπτικά σεβόμενοι τον χρόνο σας.

 1. ΤΕΩΣ

Στην χερσόνησο της Ερυθραίας,  περίπου 30 χλμ νότια της Σμύρνης. Αποικήθηκε  τον 10ο π.χ. αιώνα από τους Μινύες  του Ορχομενού με τον βασιλιά Αθάμαντα και κατόπιν κατοικήθηκε  από τους Ίωνες  , απογόνους του βασιλιά Κόδρου της Αθήνας .

Σαν προστάτη θεό είχε τον Διόνυσο.

Με την σειρά της η Τέως  αποίκησε μαζί με τις Κλαζομενές , τα Άβδηρα στην Θράκη (γενέτειρα του Δημοκρίτου) και την Φαναγόρεια  στον Βόσπορο.

Επειδή εκτείνεται σε μεγάλη περιοχή, δεν έχει ανασκαφεί πλήρως και έχει πολλά ακόμη να μας φανερώσει η αρχαιολογική σκαπάνη.

 1. ΛΕΒΕΔΟΣ

Κοντά στην Τέω , στο νότιο μέρος  της χερσονήσου της Ερυθραίας.  Προϋπήρχε σαν πόλη  κατοικούμενη από τους Κάρρες και τους Λέλεγες (Άρτις, το παλιότερο όνομά της) και κατακτήθηκε από τους  Ίωνες τον 9ο αιώνα π.χ.    Πρώτος ηγεμόνας  και αποικιστής ο Νηλέας , γιός του Κόδρου της Αθήνας (λεξικόν της Σούδας) .

Ήταν ονομαστή για τις θερμές πηγές της και τα λουτρά της.

Απετέλεσε έδρα του Ιωνικού Κοινού και σημαντικό μέλος της Δηλιακής (Αθηναϊκής) συμμαχίας μετά τα Περσικά.

Ήταν η γενέτειρα του φιλοσόφου Λεωφάντους

 1. ΠΡΙΉΝΗ

Ιδρύθηκε κι αυτή από Ίωνες, απογόνους  του Κόδρου των Αθηνών με επικεφαλής  τον Αίπυτο. Τον 8ο π.χ. αιώνα κατακτήθηκε από τους Λυδούς υπο τον Άρδυ, αλλά γρήγορα επανήλθε στην κυριαρχία των Ελλήνων και τον 6ο π.χ. αιώνα έφτασε στην μεγαλύτερη ακμή της .

Είναι η γενέτειρα ενός εκ των 7 Σοφών της αρχαίας Ελλάδος , του Βίαντος του Πριηνέα.

Και αυτή πέρασε διαδοχικά στα χέρια των Περσών , ξανά των Αθηναίων , του Μ. Αλεξάνδρου, των Ρωμαίων και τελικά των Τούρκων. Κατοικείτο μέχρι και τον 13ο μ.χ. αιώνα  οπότε και παρήκμασε και εγκαταλείφθηκε. Είναι πηγή πολλών αρχαιολογικών ευρημάταω

 1. ΈΦΕΣΟ

Τεράστιας σημασίας Ιωνική πόλις με προστάτιδα θεά την Αρτέμιδα. Χτισμένη στον μυχό του Καϋστριου κόλπου απέκτησε πολλή μεγάλη σημασία και πλούτο.

Εκεί ευρίσκετο και ο ναός της Εφεσίας Αρτέμιδος, ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου. Πήρε 120 χρόνια για να τελειώσει και το 356 καταστράφηκε από τον Ηρόστρατο (ήθελε , λέει να μείνει το όνομά του στην Ιστορία), κατά σύμπτωσιν την ίδια μέρα που γεννήθηκε ο Αλέξανδρος ο Μακεδών (…).

Πολλά από τα μέρη του κατεστραμμένου ναού μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά την Βυζαντινή εποχή.

Από τον 8ο π.χ. αιώνα ήταν το οικονομικό κέντρο  της  Μικράς Ασίας, όπως λέγεται η Ανατολία  σήμερα.

Οι Εφέσιοι ανέπτυξαν στενές σχέσεις με τους άλλους μεσογειακούς λαούς , ειδικά τους   Αιγυπτίους , κυρίως ως μισθοφόροι.

Είναι η πατρίδα πολλών φιλοσόφων και καλλιτεχνών με πρώτο και καλύτερο τον (αγαπημένο) Ηράκλειτο, τον επονομασθέντα και «σκοτεινό» φιλόσοφο, αλλά και τους Καλλίνο, Ζεύξι, Αρτεμίδωρο και άλλους.

Μία δεύτερη περίοδος ακμής της πόλεως ήταν επι Ρωμαιοκρατίας (ονομαστή η βιβλιοθήκη του Κέλσου), αλλά παρήκμασε οριστικά δεδομένου ότι λόγω των προσχώσεων του Καϋστρου ποταμού δεν είχε πλέον λιμάνι.

 

 1. ΚΛΑΖΟΜΕΝΕΣ

Χτισμένες στην νότια ακτή του Ερμαϊκού κόλπου (του κόλπου της Σμύρνης).

Το όνομα δόθηκε στην πόλη από τα μεταναστευτικά πτηνά που εύρισκαν καταφύγιο στην ακτή κατά το ταξίδι τους προς Νότον και  «Μεγάλα κλάζουσαι» (έκραζαν δυνατά).

Αποικιστής ο Πυρφόρος  από την Κολοφώνα. Απέκτησε πολύ μεγάλο πλούτο και δύναμη λόγω της θέσεως και του λιμένα της.  Οι Κλαζομένιοι θεωρούνται και αυτοί αποικιστές των Αβδήρων  της πατρίδας του Δημοκρίτου.

Είναι ονομαστή πόλις για τα μοναδικά μελανόμορφα αγγεία της και τις μοναδικές σε όλον τον κόσμο πήλινες σαρκοφάγους της , με εξαιρετικό διάκοσμο ( υπάρχουν στο μουσείο της Σμύρνης, και του εξωτερικού, αλλά και στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών).

Διατηρήθηκε μέχρι και τους Βυζαντινούς χρόνους και σταδιακά παρήκμασε και εγκαταλείφθηκε.

Είναι γνωστό και το ρητό : «Εξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν» λόγω της  αλαζονίας και της έπαρσης που έδειξαν  όντας πλούσιοι και δυνατοί στους Σπαρτιάτες όταν επισκέφτηκε πρεσβεία τους την Σπάρτη.

Τέκνο των Κλαζομενών είναι ο σπουδαίος φιλόσοφος Αναξαγόρας (ο επονομασθείς και ΝΟΥΣ, επειδή θεώρησε  έναν υπέρτατο Νού ως τον δημιουργό της τάξεως και της αρμονίας στην Φύση). Πρόδρομος της συγκριτικής  φιλοσοφίας που καταπιάστηκε με πλήθος φιλοσοφικών ερωτημάτων

Κοντά στις αρχαίες Κλαζομενές, που πλέον είναι η Σκάλα των Βουρλών , σε απόσταση 3 χιλιομέτρων, χτισμένα σε επτά λόφους βρίσκονται  τα Βουρλά, η πατρίδα των προγόνων μας από την Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας.

ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ ΘΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΟΥΜΕ ΠΙΟ ΒΟΡΕΙΑ  ΑΛΛΑ  ΚΑΙ ΠΙΟ ΝΟΤΙΑ ΣΕ ΛΑΜΠΡΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ !    ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ …

 

 1. ΦΏΚΑΙΑ

Δημιουργήθηκε κατά τον Α΄Αποικισμό κι αυτή.  Έγινε μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμις μέσω μεγάλων θαλασσοπόρων και της περίφημης πεντηκόντορου.

Κατά τον Β’ Αποικισμό ίδρυσε με την σειρά της πολλές πόλεις  από την Μαύρη Θάλασσα , μέχρι και τις Ισπανικές και Γαλλικές ακτές . Σημαντικότερη αποικία της η  Μασσαλία (το όνομά της προέρχεται από το πρόσταγμα του καπετάνιου, όταν έφτασε το πλοίο στην ακτή: «Μάσσαι αλιέα», δηλαδή Μαζέψτε τα σκοινιά), από την οποία έπλευσε ο Πυθέας προς τον Ατλαντικό και την  Θούλη , όπως  λέγεται η περιοχή του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού , από το βόρειο άκρο της Βρετανίας μέχρι τα νησιά Φερόες και τις Νορβηγικές ακτές.

Ο Ηρόδοτος μας αναφέρει πως ήταν τόσο μεγάλη που η διάμετρος των τειχών της ξεπερνούσε τα 5 χιλιόμετρα . Ακόμη και σήμερα είναι πανέμορφη με το Ελληνικό στοιχείο έντονο, αλλά και εμφανή τα φημισμένα τείχη της, σε κάποιο σημείο των οποίων είναι λαξευτός ο ναός της πανάρχαιας θεότητας της Κυβέλης.

 

 1. ΕΡΥΘΡΕΣ

Βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο της Μ. Ασίας, πάντα στην χερσόνησο της Ερυθραίας.

Δημιουργήθηκε τον 11ο π.χ. αιώνα από Ίωνες. Κατά τον Παυσανία προϋπήρχε  πόλις κτισμένη από τους Κρήτες  υπο τον Ερυθρό και τον γιό του Ραδάμαθυ και εκδιώχτηκαν από τους Ίωνες, απογόνους του Κόδρου.

Ήκμασε πολύ επίσης επι Ρωμαιοκρατίας

Σήμερα είναι το υπέροχο Λιθρί.

 

 1. ΚΟΛΟΦΏΝ

Βρίσκεται ανάμεσα  στην Λέβεδο και την Έφεσο.  Και αυτή δημιουργήθηκε από Ίωνες της Αττικής τον 11ο αιώνα π.χ. Ως οικιστής φέρεται ο  Ανδραίμων , κατά τον Στράβωνα που κι αυτός ήταν απόγονος του Κόδρου των Αθηνών.

Είχε μεγάλο ναό και μαντείο του Απόλλωνα.

Γνωστοί Κολοφώνειοι  είναι ο  λυρικός ποιητής  Μίνερμος και ο φιλόσοφος Ξενοφάνης.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.  Την  Μίλητο !

 

 

 1. ΜΙΛΗΤΟΣ

Η Μίλητος λοιπόν,  σπουδαία  αποικία των Ελλήνων χτίστηκε από τον περίφημο πολεοδόμο Ιππόδαμο, με χάραξη των οδών σε σχήμα σχάρας (οριζόντιες και κάθετες).

Από τότε το σύστημα αυτό πολεοδόμησης  ονομάζεται Ιπποδάμειο !

Ίδρυσε πολυάριθμες αποικίες  στην Μαύρη Θάλασσα , όπως η Σινώπη, η Αμισός (Σαμψούς), η Τραπεζούντα και πολλές ακόμη.

Η αποικιακή δραστηριότητά της έφτασε μέχρι και την Αίγυπτο όπου δημιούργησε την Ναύκρατι.

Είναι πατρίδα πολλών και σημαντικών  φιλοσόφων και επιστημόνων όπως  ο Θαλής (ενας από τους 7 σοφούς της αρχαίας Ελλάδας), οι προσωκρατικοί  Αναξίμανδρος και Αναξιμένης, ο πολεοδόμος Ιππόδαμος που αναφέραμε προηγουμένως, ο Εκαταίος ο ιστορικός και ο Λεύκιππος που θεωρείται προπομπός της ατομικής θεωρίας.

 

ΠΑΜΕ ΠΙΟ ΝΟΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΟ !

 

 1. ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΟΣ

Ιδρύθηκε από Δωριείς (πιθανόν Τροιζήνιους) και υπήρξε μέλος της Δωρικής Εξαπόλεως μαζί με την Κω , Κνίδο, Λίνδο , Κάμειρο και Ιαλυσό.

Εκεί βασίλεψε στις αρχές του 5ου αιώνα η περίφημη Αρτεμισία, που ως υποτελής των Περσών συμμετείχε με τον στόλο της στην εκστρατεία του Ξέρξη και την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αργότερα η εξουσία πέρασε στον τύραννο Λύγδαμι, ο οποίος και εξεδίωξε  τον Ηρόδοτο  από την πόλη. Αργότερα κυβερνήτης υπήρξε ο Μαύσωλος, ως υποτελής των Περσών. Με τον θάνατό του το 353 π.χ. η αδελφή και …σύζυγός του έκτισε μεγαλόπρεπο ταφικό μνημείο , το γνωστό Μαυσωλείο, σημείο αναφοράς για παρόμοια μνημεία μέχρι και σήμερα. Ως αρχιτέκτονες του μνημείου αναφέρονται οι Σάτυρος και Πύθιος, οι δεν γλύπτες που το διακόσμησαν ήσαν οι  Βρύαξις, Σκόπας, Λεωχάρης και Τιμόθεος. Πλέον μόνον τα θεμέλια του σώζονται.

Ο πλέον γνωστός Αλικαρνασεύς ήταν ο Ηρόδοτος. Ο επωνομασθείς και πατέρας της Ιστορίας.

Σήμερα οι Τούρκοι την καλούν με το κακόηχο όνομα Μποντρουμ, που κι αυτό όμως  είναι παραφθορά του  ΠΕΤΡΩΝΙΟΝ , όνομα που είχε η πόλις κατά την εποχή των Σταυροφοριών,

 

ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΜΕΣΑ  ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΟΡΕΙΑ, ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΔΥΟ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΝΟΜΑ…

 

 1. ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Η Μαγνησία του Μαιάνδρου, κτισμένη στις όχθες του Μαιάνδρου ποταμού, κτίσθηκε τον 10ο π.χ. αιώνα σε στρατηγική τοποθεσία αποτελώντας ένα  σύμπλεγμα με τις Πριήνη, Έφεσο και Τράλλεις.

Η άλλη Μαγνησία, η Μαγνησία του Σιπύλου, αποικία και αυτή όπως και η συνονόματή της , των Μαγνήτων, χτισμένη στις υπώρειες του όρους Σίπυλος. Αναφέρεται και στο περίφημο διήγημα «Τα παιδιά της Νιόβης» του Αθανασιάδη και χαρακτηριστικός είναι ο βράχος που έχει την μορφή της Νιόβης που θρηνεί για τα παιδιά της , τα οποία σκότωσαν ο Απόλλων και η Αρτεμις, ως τιμωρία για την προσβολή της Νιόβης  στην μητέρα τους την Λητώ.

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑ  ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΤΙΣ …

 

 1. ΤΡΑΛΛΕΙΣ

Πόλη στην περιοχή της Καρίας. Πιθανότατα ιδρυθείσα από Αργείους και Τράλλιους Θράκες. Θεωρείται πως προϋπήρχε  σαν πόλη από την εποχή των Πελασγών με το όνομα Λάρισα (Λάρισα λέγεται και το κάστρο του Άργους…).

Ήταν υποτελής στον Μαύσωλο αλλά πέρασε μεγάλο διάστημα υπο την κατοχή των Περσών παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες  απελευθέρωσής της. Αργότερα πέρασε στους Μακεδόνες διαδόχους και τέλος μετά από σθεναρή αντίσταση κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Κατά καιρούς υπέφερε από μεγάλους σεισμούς που επέφεραν καταστροφές στην πόλη.

 

ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ  ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΚΑΚΗΣ  ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΦΟΡΑ , ΑΛΛΑ ΘΕΩΡΩ ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΧΡΕΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ.  Τα Κοτύωρα !

 

 1. ΚΟΤΥΩΡΑ

Υποτελής πόλις της Σινώπης και αργότερα των Περσών, απετέλεσε μέρος του βασιλείου του Πόντου υπο τον Μιθριδάτη.

Εκεί ακούστηκε  από τους στρατιώτες  του Ξενοφώντα η κραυγή ανακούφισης  «Θάλαττα! Θάλαττα!» στην κατάληξη της επικής καθόδου των μυρίων και  την επιστροφή στην μητροπολιτική  Ελλάδα, μετά την Κύρου ανάβαση.

ΕΠΟΜΕΝΟΙΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΑΣ  ΔΥΟ  ΠΟΛΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ.

Είναι το Δορύλαιον (Εσκί Σεχιρ σήμερα) και το Ακροϊνόν (Αφιόν Καραχισάρ σήμερα).

 

 1. ΔΟΡΥΛΑΙΟΝ

Σήμερα Εσκι Σεχήρ.  Ιδρύθηκε από Φρύγες  το 1000 π.χ.  Περισσότερο αναφέρεται στην διαμάχες των επιγόνων του Αλεξάνδρου, του Αντίγονου του Μονοφθαλμου και του Λυσιμάχου, με τελική κατάληξη την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους.

Το όνομα Δορύλαιον  οφείλεται στον απόγονο του Ηρακλέους , Δορύλαο.

Ένα χαρακτηριστικό της πόλεως αυτής,  είναι ότι από εκεί ξεκίνησαν οι Βυζαντινοί  για την άτυχη μάχη του Μάτζικερτ που έφερε  τους Τούρκους του Αλπ Ασλάν  στην Μικρά Ασία, μετά από προδοσία των σφετεριστών  του θρόνου του Ρωμανού του Διογένη.

 

 1. ΑΚΡΟΪΝΟΝ

Αφιόν Καραχισάρ σήμερα. Πόλη γνωστή στους Χετταίους  με το όνομα Χαπανούουα.

Αργότερα μετονομάστηκε από τους Βυζαντινούς του Λέοντα του Τρίτου ως Νικόπολις μετά την νίκη του επι των Αράβων  στην μάχη του Ακροϊνού.

Πέρασε κατά σειράν στην κυριαρχία  των Φρυγών , Λυδών , Περσών, Μακεδόνων, Σελευκιδών, Ρωμαίων και Βυζαντινών.

ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ,

ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΜΑΣ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΝΑΡΧΑΙΕΣ ΡΙΖΕΣ  ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗ,  ΜΕ  ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΟΝΤΙΣΑ !  ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ !

 

 

 1. ΣΜΥΡΝΗ

Από τις αρχαιότερες  πόλεις – λιμάνια της Μεσογείου , ήδη από το 3000 π.χ.

Κατά τους προϊστορικούς  χρόνους  ο Στράβωνας την αναφέρει ως «Παλαιά Σμύρνη», ενώ η πόλις που κτίστηκε  και οχυρώθηκε από τον Μ.Αλέξανδρο αναφέρεται ως «νεώτερη Σμύρνη».

Απέκτησε τεράστια αίγλη επι Ρωμαιοκρατίας. Αυτήν μάλιστα την εποχή  αναφέρεται και η υποδοχή από τις αρχές της πόλεως του Απολλωνίου του Τυανέως, που έζησε την ίδια εποχή με τον Ι.Χριστό.

Τα υπόλοιπα για την Σμύρνη είναι γνωστά και δεν αφορούν αυτήν εδώ την περιήγηση.

ΚΑΙ  ΕΔΩ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ  ΜΑΣ.  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ «ΤΑΞΙΔΕΨΑΤΕ» ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.