Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Την επίσημη αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας μη Αλκοολικής Στεατοηπατίτιδας (NASH) ανακοίνωσε ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» επισημαίνοντας ότι θα ενώσει τη φωνή του με τον οργανισμό «Global Liver Institute» (Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ήπατος) και 50 οργανισμούς από όλο τον κόσμο στη μάχη ενάντια στη νόσο NASH.
Στόχος τους είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος αναφορικά με τη Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα (NASH), μία πάθηση που επηρεάζει πάνω από 115 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Τι είναι η Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα (NASH)
Η NASH είναι γνωστή ως η «σιωπηρή επιδημία», αφού τα συμπτώματα της δεν είναι εμφανή ενώ απαιτείται επεμβατική βιοψία για διαγνωστική επιβεβαίωση.
Πρόκειται για την προοδευτική μορφή της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), με περίπου το 20% των ασθενών με NAFLD να αναπτύσσουν NASH. Συγκεκριμένα, η NASH είναι το αποτέλεσμα συσσώρευσης λιποκυττάρων στα κύτταρα του ήπατος, οδηγώντας τα στον κυτταρικό θάνατο και την εξέλιξη φλεγμονής. Μετά από χρόνια η φλεγμονή, έχει ως συνέπεια την ίνωση του ήπατος, ενώ όταν η ίνωση επιδεινώνεται εξελίσσεται σε κίρρωση του ήπατος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος. Η μόνη θεραπεία για την κίρρωση σε έδαφος NASH, αυτή τη στιγμή, είναι η μεταμόσχευση ήπατος.
Η NASH αναμένεται να γίνει η πρώτη αιτία μεταμόσχευσης ήπατος έως το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ υπολογίζεται ότι ο επιπολασμός της θα αυξηθεί παγκοσμίως, σε συσχέτιση με την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2.
Δεν είναι μία ευρέως διαδεδομένη πάθηση και έχει υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης, ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως. Ο επιπολασμός της Μη Αλκοολικής Λιπώδους Νόσου του Ήπατος (NAFLD) εκτιμάται ότι είναι υψηλότερος στη Μέση Ανατολή (32%) και στη Νότια Αμερική (31%), ακολουθούμενος από την Ασία (27%), τις Ηνωμένες Πολιτείες (24%), την Ευρώπη (23%) και την Αφρική (14%).
Στην Ελλάδα ο επιπολασμός της NAFLD υπολογίζεται στο 15% – 20% του πληθυσμού.
Γιώργος Καλαμίτσης: η γνώση και η πρόληψη βοηθούν
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Προμηθέα Γιώργος Καλαμίτσης, η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος . Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό τα άτομα που κινδυνεύουν, όπως είναι οι υπέρβαροι, οι διαβητικοί τύπου 2, άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης – τριγλυκεριδίων να ενημερωθούν άμεσα και να προληφθεί η όποια εκδήλωση της. Η επαφή των ατόμων αυτών με ηπατολόγο είναι ζωτικής σημασία, σύμφωνα με τον κ. Καλαμίτση.
Ο πρόεδρος του Προμηθέα καλεί όλους να μοιραστούν την δική τους ιστορία ώστε όλοι μαζί όπως λέει, να χτίσουμε και να ενδυναμώσουμε μαζί την παγκόσμια κοινότητα της NASH, μέσω της ιστοσελίδας https://www.international-nash-day.com/take-action/share-your-story/.

https://www.naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.