Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει  η Μαρία Τσεβά

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ  ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

»Στο έρμο χωράφι εκεί στην Σαλαμίνα

ανάμεσα απ’ αγκάθια και χαλίκια

Μια κοίτη καθαρή στην παραλία

τα δειλινά για να πλαγιάζω .

Οι  παραπάνω στοίχοι του ποιήματος δεν θα μπορούσαν να ανήκουν σε κάποιον άλλο εκτός του Άγγελου Σικελιανού, που τόσο αγάπησε το νησί μας και το σπίτι του στην παραλία της Φανερωμένης.

Όποιος έχει περάσει μπροστά από την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης στη Σαλαμίνα,είναι  βέβαιο, ότι έχει παρατηρήσει αυτό το λευκό σπιτάκι απέναντι από το μοναστήρι δίπλα στη θάλασσα.Στη θέση όπου σήμερα είναι το σπιτάκι εκείνο υπήρχε ένας από τους δέκα ανεμόμυλους του νησιού.

Το 1878 με τη μεταφορά  του Ναυστάθμου από τον Πόρο στον όρμο της Φανερωμένης έφτιαξαν ένα μικρό οίκημα από τις πέτρες του ανεμόμυλου, το οποίο χρησίμευε, ως Δοιηκητήριο, μέχρι το 1881 όπου ο Ναύσταθμος μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση στον όρμο των Παλουκίων.

Όταν το 1933 ο Άγγελος Σικελιανός ήρθε στη Σαλαμίνα και εμπιστεύθηκε το μοναστήρι, εντυπωσιάστηκε από την λιτότητα και την ομορφιά του τοπίου και  εξέφρασε την επιθυμία να του παραχωρηθεί ένα μέρος για να μείνει.

Το σπίτι παραχώρησε στον Σικελιανό ο μοναχός Αμβρόσιος και ο ποιητής δεν άργησε να συναναστραφεί  με τους κατοίκους του νησιού και να συνάψει φιλίες, οι οποίες κατέληξαν και σε κουμπαριές,σε κάποιες περιπτώσεις,με πιο χαρακτηριστικές αυτές με τον ταξιτζή Γιάννη Κριέλα, με την οικογένεια Σαλτάρη και με τον Κώστα Σοφρά [Κοέλα], μετέπειτα κουμπάρο του.

 

Το 1938 αποτελεί μια χρονιά σταθμό στη ζωή του καθώς γνωρίζει την Άννα η οποία τον συντρόφευε μέχρι το τέλος της ζωής του. Οι μέρες τους κυλούσαν ήσυχα, απολαμβάνοντας πολλές φορές ρομαντικές βαρκάδες με το βαρκάκι του κουμπάρου του Κώστα Σοφρά. Παράλληλα ο Άγγελος περνούσε τις ώρες του και στις δύο ταβέρνες που υπήρχαν κοντά στο μοναστήρι, αυτές του Παναγιώτη Σκαλίθρα και του Σωτήρη Παπασωτηρίου.

Στις 18 Ιουνίου 1940,νυμφεύεται την εκλεκτή της καρδιάς του, Αννα . Ηταν και για τους δύο ο δεύτερος γάμος τους .Η καθημερινότητά τους είναι ήρεμη καθώς ο ποιητής εργαζόταν στο δωμάτιο του, στον πάνω όροφο του σπιτιού και η Άννα έκανε τις οικιακέ δουλειές καθώς ασχολείτο και με τον αργαλειό της [ύφαινε].

Κάθε φορά που ο Σικελιανός κατέβαινε στην »Κούλουρη»του άρεσε να πίνει τον καφέ του στο καφενείο »Κεντρικό» του Μήτσου Σακελάρη και έκανε τα ψώνια του στο μπακάλικο της οικογένειας Παπασωτηρίου κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά.

Αρκετέ φορές στο δάσος της Φανερωμένης μαζεύονταν αρκετοί  ¨΄γνωστοί και φίλοι»  και απήγγειλαν ποιήματα και διάβαζαν τους μεγάλους Έλληνες συγγραφείς, σε αρκετές από  εκείνες τις συγκεντρώσεις ανάμεσά τους ήταν ο στενός του φίλος Κωστής Παλαμάς.

Συνεχίζετε  ..

……………………………………………………………………………………………………………..Μαρία Τσεβά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.