Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΥ

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου έγινε  στην Πάτρα, στις εγκαταστάσεις του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων μία εκδήλωση με τίτλό :

«Τα Βουρλά της καρδιάς μας και η ιστορία  του Κωνσταντίνου Αμπατζή στα Αμελέ Ταμπουρού».

Την παρουσίαση του βιβλίου που εξέδωσε η Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας , με την μαρτυρία του Κωνσταντίνου Αμπατζή για την εμπειρία του στα Αμελέ Ταμπουρού (τα τάγματα θανάτου των Τούρκων για τους Έλληνες (και όχι μονον…).

Ο Κωνσταντίνος Αμπατζής αρπάχτηκε το 1922  απο την οικογένειά του στα Βουρλά της Μικράς Ασίας σε ηλικία 16 ετών και πέρασε τα μύρια όσα στα χέρια των Τούρκων. Σαν απο θαύμα ήταν απο τους ελάχιστους που γλύτρωσαν τον μαρτυρικό θάνατο σε αυτές τις πορείες θανάτου.

Δεν χωρά ο νους του ανθρώπου πόσο εφευρετικοί ήταν οι «γείτονες» προκειμένου να εξοντώσουν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Οι αναμνήσεις του παραδόθηκαν απο άγνωστο αποστολέα, στον δημοσιογράφο – ερευνητή  και φίλο Γιώργο Λεκάκη ο οποίος επικοινώνησε με την Ενωση και με την άδεια και βοήθεια των παιδιών του Κωνσταντίνου Αμπατζή, η Ενωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας τις εξέδωσε σε βιβλίο με τον τίτλο «Ενας Βουρλιώτης στα Αμελέ Ταμπουρού».

Όπως προγραμματίσθηκε λοιπόν, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, η Ενωση Βουρλιωτών Μ.Ασίας ήταν εκεί!

Με τον συντονισμό του προέδρου της Ένωσης κ.Φώτη Καραλή, ακολούθησε η  παρουσίαση του βιβλίου έγινε απο τον Γ.Γραμματέα  Μάνο Κιλημάντζο με ενδιάμεσες αναγνώσεις χωρίων του βιβλίου απο τις κυρίες Σοφία Παπαδοπούλου, Γεωργία Καραμπέτσου και τον κο Χρήστο Μπαϊρακτάρη.

Το χειροκρότημα και η συγκίνηση των παρισταμένων στο τέλος της παρουσίασης ήταν ενδεικτικό της επιτυχίας της.

Η όμορφη εκδήλωση επισφραγίστηκε με την προβολή του Ηχοράματος των Βουρλών. Και αυτό το μέρος της εκδήλώσης προκάλεσε το χειροκρότημα και την συγκίνηση των θεατών για την ιστορία αυτής της Μητρόπολης του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Στον επίλογο ο πρόεδρος της Ένωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας δώρησε βιβλία και το λάβαρο της Ένωνσης στην πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου.

Η προσπάθεια και ο σκοπός της Ένωσης Βουρλιωτών συνεχίζεται με κάθε τρόπο και είναι πάντα προσανατολισμένη στην διατήρηση της μνήμης αυτής της μεγάλης Ελληνικής πολιτείας (της 5ης σε μέγεθος Ελληνικής πόλης της εποχής της), είτε με εκδηλώσεις όπως αυτή, είτε με έκδοση των σχετικών με τα Βουρλά Μικράς Ασίας βιβλίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.