Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ  ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΥ

Ξημέρωσε η αξέχαστη 2α Μαϊου 1919 όπου ήταν όλα έτοιμα για το ιστορικό γεγονός. Λίγο πριν τις 8 ο πρώτος τσολιάς πατούσε  το έδαφος της ελεύθερης Σμύρνης και έσκυβε και το φιλούσε. Μετά τις πρώτες ενθουσιώδεις  εκδηλώσεις  υπήρξαν συμπλοκές μικρής διάρκειας  μεταξύ του Ελληνικού και του τουρκικού στρατού ( πιο σωστά μεταξύ του αγήματος των ευζώνων και οπλισμένων άτακτων , κυρίως πρώην φυλακισμένων που οι Τούρκοι άφησαν ελεύθερους και τους όπλισαν , εν όψει της αποβίβασης των Ελλήνων). Στα περίγυρα του Κονακιού, φανατισμένοι από τους χοτζάδες  και τις προκηρύξεις του Νουρεδίν πασά  στους Τουρκομαχαλάδες, υποδέχονται τους τσολιάδες  με τουφεκιές.

Οι τσολιάδες σκιρτούν από χαρά «Τώρα είναι σωστό το πανηγύρι» και μπαίνουν στον χορό. Και τον τελείωσαν  όπως τελείωγαν πάντα  αυτούς τους χορούς, στο άψε σβύσε. Κάποιοι Το9ύρκοι άρπαξαν μία βάρκα μπροστά από το φρουραρχείο κι όταν ξεμάκρυναν άρχισαν το τουφεκίδι.

Ρίχνονται και οι τσολιάδες  σε μία άλλη βάρκα και τους πήραν στο κυνήγι.

«Που θα μας πάνε , θα τους κυνηγάμε ως τον Πειραιά»

Σε μία ώρα επιστρέφουν  οι τσολιάδες  με δύο βάρκες μούσκεμα  γιατί δεν τα καταφέρνουν στο κουπί.

«Ας φάνε και τα ψάρια»  ψιθυρίζει ένας τσολιάς , θρηνώντας  και το φέσι του που του’ πεσε στον γιαλό.

(πηγή «¨Μεγάλη Ελλάς» , Δημ. Βακά)

…………………………………………………  ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΛΗΜΑΝΤΖΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.