Το Σαλαμινίων Βήμα είναι μια έντιμη προσπάθεια, ανιδιοτελής, που αξίζει την στήριξή σας.

Γράφει ο Πάνος Καλουδάς
…Όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου,τόσα χρόνια βιώνω και τις αξιώσεις των γειτόνων μας.Η ιστορία, που είναι μεγαλύτερη από μένα ευτυχώς, θυμάται πολλά περισσότερα. Ας θυμηθούμε μαζί της λοιπόν, μια από τις πολλές περιπτώσεις που δείχνει πως όποτε θυμώσαμε κάναμε τους εξ’ανατολών γείτονες να ψάχνονται Ας θυμηθούμε πως στην παγκόσμια ναυτική ιστορία, η πρώτη.επίθεση με τορπίλη που έγινε από υποβρύχιο, ήταν από το Ελληνικό »Δελφίνι» Στις 9 Δεκεμβρίου του 1912.
…Το »Δελφίνι» με μη επαρκώς ακόμα, εκπαιδευμένο πλήρωμα και με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Στέφανο Παπαρηγόπουλο, απέπλευσε από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 12 Οκτωβρίου 1912,με εντολή του ΓΕΝ για περιπολία στο Β. Αιγαίο. Όπου και συνενώθηκε με τον Ελληνικό στόλο στην Λήμνο. Κάνοντας περιπολίες με ορμητήριο την Τένεδο.
Το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου ο κυβερνήτης βλέπει να το πλησιάζει το τούρκικο καταδρομικό »Μετζιδιέ» Συνοδευόμενο από τέσσερα αντιτορπιλικά Το υποβρύχιο ήταν σε δυσχερή θέση γιατί λόγω της νυχτερινής του περιπολίας είχε εξαντλήσει τις μπαταρίες του. Παρόλα αυτά επιχειρεί κατάδυση. Παίρνει όμως επικίνδυνη κλίση 20 μοιρών. αναγκάζοντας τον κυβερνήτη να καταναλώσει και το τελευταίο απόθεμα του αέρα, για να το επαναφέρει στην επιφάνεια. Οι Τούρκοι με ορατό πλέον το στόχο τους αρχίζουν να κανονιοβολούν.Το »δελφίνι» δεν μπορεί να αμυνθεί γιατί δεν διαθέτει πυροβόλο επιφανείας Τότε ο πλωτάρχης Παπαρηγόπουλος με μια απεγνωσμένη απόφαση δίνει εντολή άμεσης κατάδυσης. Δεν απομακρύνεται όμως. Πλησιάζει περισσότερο,στα 500 περίπου μέτρα και με ηρωισμό επιτίθεται.Στοχεύει και στέλνει μια τορπίλη.
Η οποία πλησίασε τον στόχο, μα δεν τον έφθασε. Γιατί ήταν ακατάλληλη για υποβρύχια ρίψη. Καθώς δεν είχε στεγανότητα Κι έτσι βούλιαξε πριν πλήξει τον στόχο. Οι Τούρκοι τρομοκρατήθηκαν, περιμένοντας την επόμενη τορπίλη Όμως ο κυβερνήτης ξέροντας την τύχη και της επόμενης απομακρύνθηκε στα 18 μέτρα βάθος θέλοντας να σώσει πλήρωμα και σκάφος από την άνιση ναυμαχία. Προσάραξε σε αβαθή νερά πλάι στην Τένεδο. Έκανε προσπάθεια ανάδυσης μα ήταν μάταιη αφού δεν είχε πλέον αέρα που θα βοηθούσε στην ανάδυση Έτσι απέρριψε το έρμα, που ήταν από μολύβι και μπόρεσε να ανέβει στην επιφάνεια. Εξέτασε τα δεδομένα Και χάραξε πορεία για Σαλαμίνα. Για τον Ναύσταθμο για να επισκευαστούν οι ζημιές που είχε υποστεί. Μετά από την αποκατάστασή τους το »Δελφίνι» ανέλαβε την προστασία του λιμανιού στον Πειραιά
…Αυτή ήταν η πρώτη στην ιστορία τορπίλη που ερρίφθη από υποβρύχιο κατά εχθρικού του σκάφους. Και ήταν Ελληνική Πριν από 107 χρόνια. Άσχετα άν αυτή λόγω κακής κατασκευής της βούλιαξε πριν φθάσει στον στόχο της Πριν έναν και πλέον αιώνα, που ο Παπαρηγόπουλος έστειλε την τορπίλη του υποβρυχίου του στο Τούρκικο καταδρομικό, κάποιοι »πολιτισμένοι» της Ευρώπης, ήταν ακόμα στα δένδρα Αυτά για την ιστορία…
(Πηγή »Ελληνικά Υποβρύχια 1885-2010» Εκδ. Κλειδάριθμός»)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφου εγκριθεί πρώτα απο τον διαχειριστή για την αποφυγή υβριστικού η προσβλητικού περιεχομένου.